Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Konya Seyahat Rehberi
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 287
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Konya Seyahat Rehberi  (Okunma sayısı 287 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    fyzyc

  • Sevdalı Üye
  • *****
  • Avatar Yok

  • İleti: 510
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Konya Seyahat Rehberi
« : 08 Mart 2017, 12:52:13 »


 

Konya’nın tarihi Milattan Önce 7000’lere dayanır, tarih sahnesinde birçok medeniyeti ağırlamış olan bu şehir Hititler, Persler, Romalılar ve Selevkosların hâkimiyetinde bulunmuştur. Konya 7. Yüzyılda Emeviler tarafından işgal edilmiş 10. Yüzyıla kadar Bizans hâkimiyeti altında kalmıştır.
1071 yılında Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu’nun kapısı Türklere açılmış, Selçuklu Devleti tarafından Konya fethedilmiştir. 1074 yılında İznik’in kaybedilmesi sebebiyle Konya Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmuş ve sürekli gelişerek birçok mimari esere ev sahipliği yapmış bir Türk yurdu olmuştur. Türk-İslam döneminden önce yapılan eserler günümüze ulaşmamış olsa da Türk mimarisinin sayılı eserleri Konya’da bulunur ve İstanbul, Bursa gibi şehirlerden önce “En muhteşem Türk şehri” ünvanını alır. Ayrıca Konya, Mevlana ve Nasreddin Hoca gibi islam alimlerinin doğum yeridir ve Mevlana şehri olarakta anılır.
Konya Nerededir?

Yüzölçümü itibariyle Ülkemizin en büyük şehri olan Konya’nın topraklarının büyük kısmı İç Anadolu Bölgesinde, bir kısmı da Akdeniz Bölgesindedir. Kuzeyinde Ankara, güneyinde Mersin ve Antalya, batısında Isparta ve AfyonKarahisar, kuzeybatısında Eskişehir, doğusunda ise Niğde şehirleri yer almaktadır.

Konya’ya Ne Zaman Gitmeli?

İklim koşulları dolayısıyla Konya’nın kış ayları sert, yaz ayları ise kurak geçmektedir, bu dönemlerde turist çekiyor olsa da en fazla turist akını Sonbahar ve İlkbahar aylarında yaşanır. Genellikle Ekim ve Kasım aylarında yoğunluk yaşanan Mevlana kenti Konya’da aynı yoğunluk Mayıs ayında da yaşanır. Yılda ortalama 3 milyondan fazla turist ağırlayan Konya ayrıca 17 Aralık’ta Şeb-i Arus törenleri dolayısıyla çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Konya’ya Nasıl Gitmeli?

Konya ili Türkiye’nin merkezinde olmasından dolayı ulaşım konusunda avantajlıdır ve hemen hemen ülkenin her yerinden kara ve demir yoluyla ulaşım mümkündür. 2011’den bu yana Konya’ya hızlı tren seferleri düzenlenmektedir. 2011’de Konya-Ankara hızlı tren seferleri, 2013’de Konya-Eskişehir hızlı tren seferleri, 2015’te ise Konya-İstanbul hızlı tren seferleri başlamıştır. Böylelikle Konya ulaşımda çağ atlamıştır.
Konya’ya uçak bileti almak isterseniz Türk Hava Yolları, Pegasus ve Anadolu Jet firmalarını tercih edebilirsiniz. İstanbul Konya arası hava yolu ile yaklaşık bir saattir ve İstanbul’dan Konya’ya gidiş dönüş bileti bulunmaktadır, ayrıca Trabzon, Antalya, İzmir, Ankara, Adana, Gaziantep illerinden de Konya’ya hava yoluyla ulaşmak mümkün.
Ayrıca Konya şehir içi ulaşım açısından oldukça gelişmiştir. Büyükşehir Belediyesi Akıllı Toplu Ulaşım Sistemini faaliyete geçirmiş ve bu sayede ulaşımda büyük kolaylık sağlamıştır. Konya’da ayrıca şehir içi otobüs ve tramvaylarla da rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.
Ayrıca bakınız rahat ulaşım için Konya araç kiralama şirketi iletişim bilgileri;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Konya’da Nerede Kalmalı?

Konya’da konaklama alanları genellikle şehir merkezinde toplanmıştır. Gezi bölgeleri ve kaplıcalarda yakın işletmelerde mevcuttur. Kent ve termal otel konseptinde hizmet veren otellerin yanı sıra az sayıda pansiyon tipi hizmet veren işletmelerde mevcuttur.
Konya otelleri şehir merkezinde yoğunluklu olduğu için şehrin birçok noktasına kolaylıkla erişebilir, restoran ve kafelere de yakın olacaksınız. Hemen hemen her bütçeye uygun konaklama imkanları bulunan şehirde konaklama ücretleri 70 TL ile 350 TL arasında değişmektedir.

Konya’da Ne Yemeli-İçmeli?


Konya Mutfağı, Türk Mutfağı’nın dayandığı taşıyıcı kolonlardan bir tanesinidir. Selçuklu saraylarından günümüze klasik Türk Mutfağı özelliklerini taşıyan yemek kültürü oldukça zengindir. Öyle ki mutfak ekipleşmesi ilk Konya’da olmuştur ve bir aşçıbaşı için ilk kez anıt mezar Konya’da yaptırılmıştır.
Konya’nın en önemli yemeği Etli Ekmektir, Konya’lı tabiriyle Etlekmek. Konya’ya gidip Etli Ekmek yememek, suya gidip susuz dönmekten farksızdır. Ayrıca Konya’da Çebiç, arabaşı, fırın kebabı, etli topalak ve kaygana tadılması gereken lezzetlerdir.
Bu lezzetleri şehir merkezinde bir çok lokanta ve restoranda bulabilirsiniz, bütçenize göre isterseniz daha lüks ve büyük restoranları da tercih edebilirsiniz. Ayrıca Meram, Karatay, Selçuklu, İhsaniye ve Akören’de kebapçı ve kır lokantaları bulabilirsiniz, tabi ki kır lokantalarının tadı hiçbir şeye benzemez.

Konya'da Nereleri Gezmeli?

Mevlana ve Nasreddin Hoca’ya ev sahipliği yapan Konya, camileri, müzeleri, gölleri, mağaraları ve yeşil alanları itibariyle tatilinizi dolu dolu yaşayabileceğiniz bir mekan. Milattan Önce 7 binli yıllara dayanan tarihiyle Konya sizleri bekliyor.
Mevlana Türbesi ve Müzesi
En fazla ziyaretçi sayısına sahip olan Mevlana Müzesi daha önce dergah olarak kullanılıyordu. Yerli ve yabancı turistler ziyaretine açık olan müzenin yanı başında Yeşil Türbe olarak bilinen Mevlana Hz.’lerinin türbesi bulunmaktadır. Müze gerçekten göz kamaştırıcı özelliklere sahip fakat genellikle çok kalabalık oluyor, sabah saatlerinde ziyaret etmeniz daha rahat bir ziyaret gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
Sultan Kılıçaslan Sarayı (Alâeddin Keykubat Köşkü)
Alaettin Keykubat’ın bir cihannüması olan köşk, Şehrin ortasında bulunan Alaeddin Tepesi’nde ki Selçuklu Surlarının burcu üzerine yerleştirilmiştir. Sultan II. Kılıçarslan tarafından 1156 da yaptırılan köşkün sadece doğu duvarı ayakta kalabilmiş, Evliya Çelebi’den edinilen bilgiye göre depremden yıkılan köşk Alaeddin Keykubat tarafından restore edilmiş ve genişletilmiştir. Bu sebeple Alaeddin Keykubat köşkü ismiyle de tanınmaktadır.
Nasreddin Hoca Türbesi
Fıkraları ile büyüdüğümüz ünlü mizahçı ve feylesof Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş, Akşehir’de yaşamış ve hayat veda etmiştir. Nasreddin Hoca’nın türbesi kent surunun doğusunda yer almaktadır. Yapılan restorasyon çalışmaları neticesinde şu an ki görünümünü kazanmıştır, Akşehir kaymakamı Şükrü Bey 1905 yılında bu onarımı yaptırmıştır. Konya’da gezilmesi gereken yerler arasında önemli bir paya sahiptir.
Şems-i Tebrizi Camii
Mevlana Celaleddin Rumi Hz.lerinin hocası olan Şems-i Tebrizi’nin de türbesi Konya’da bulunmaktadır. Mimarı bilinmeyen cami ve türbe Şems Parkı’nın içerisinde yer alır, tahmini olarak 13. Yüzyılda yapılmıştır ve Abdürrezzak oğlu Emir İshak Bey tarafından 1510 yılında yenilenmiş ve genişletilmiştir. Türbe ve cami birleşiktir, Mevlana Türbesinden sonra Şems-i Tebrizi camii ve türbesi Konya’da en çok ziyaret edilen yerlerdendir.
Karapınar Çölü
Karapınar Konya’nın bir ilçesidir ve Türkiye’nin tek çölünü barındırma özelliğine sahiptir. Türkiye’nin sayılı turizm alanlarından olan Karapınar Çölü kent merkezine 94 kilometre uzaklıktadır. Dünya’da az bulunan krater göllerine sahiptir ve İpek Yolu üzerinde bulunur. Türkiye’deki tek çöl olan bu doğa harikası binlerce ziyaretçi kabul etmektedir.
Meke Gölü
Dünyanın Nazar Boncuğu olarak adlandırılan göl, mavi suların ortasında siyah bir nokta gibi görülür. Konya’nın Karapınar ilçesinde yer alır. Sönmüş bir kraterin gaz patlamasıyla su dolarak oluşan bir göldür. İsmini etrafında yaşayan Meke Kuşlarından almıştır. Son yıllarda sık sık gölün kuruduğu haberleri yer alır, göl çevresinde fazla su kaynağı bulunmaması ve yeraltı sularının çekilmesi dolayısıyla göl eski görünümünü kaybetmiştir.
Sille Köyü
Konya merkeze 8 km olan bu köyün 6 bin yıllık tarihi vardır. İpek ve Baharat yolları üzerinde bulunması ve Roma ve Bizans’ı Kudüs’e bağlaması dolayısıyla tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Mağara düzeninde Frig yerleşkeler bulunmaktadır. Şu anda çevresinde sanat evi konseptinde çalışmalar mevcut. Hediyelik eşya alabileceğiniz çanak çömlek atölyesi, güzel kareler yakalayabileceğiniz rum evleri, Ak Manastır, Aya Elena Kilisesi, Karataş Camisi ve Kurtuluş Camisi var. Ak manastır 800 yıl kullanılmış fakat şu an ziyarete kapalı. Köye merkezden otobüslerle ulaşabilirsiniz. Konya’da farklı dokularda bir mekan görmek istiyorsanız çok yakın olan bu köyü ziyaret edebilirsiniz.
Konya’da Nerede Eğlenilir?
Konya’da üniversite öğrencilerinin yoğunluğu sebebiyle gece hayatı çok renklidir. Eğer bütçe sorununuz yoksa mutlaka Meram gecelerini görmelisiniz, bu bölgede bulunan kulüp ve diskoları değerlendirebilirsiniz. İsterseniz daha uygun bütçeyle Zafer caddesi ve yoğunluklu Alaeddin Tepesi civarlarında ki çok sayıda bar ve eğlence merkezini değerlendirebilirsiniz. Bunların dışında Selçuk Üniversitesi yakınlarında da disko ve eğlence merkezleri mevcuttur.
Alışveriş ve eğlence merkezlerinden hoşlanıyorsanız, Konya’da Ereğli Park Site AVM, Konya Kent Plaza AVM, Kule Site AVM, Novada Outlet ve M1 Merkez Konya AVM’yi ziyaret edebilirsiniz.
Konya gezisi planlıyorsanız tavsiyelerimizi dikkate alabilirsiniz, şimdiden iyi tatiller…


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1482 Gösterim
Son İleti 11 Nisan 2008, 21:15:55
Gönderen: orkide
0 Yanıt
2214 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2012, 11:31:37
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1824 Gösterim
Son İleti 29 Şubat 2012, 09:03:14
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
240 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2017, 17:03:21
Gönderen: creeper
0 Yanıt
114 Gösterim
Son İleti 13 Şubat 2022, 23:32:56
Gönderen: alpacino0092