Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapKolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun incelendiği bir görüntüleme ve müdahale yöntemidir. Endoskopik bir işlem olan kolonoskopi, uç kısmında ışık kaynağı ve kamera olan kolonoskop isimli görüntüleme cihazı ile gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık 12-20 milimetre çapa sahip olan kolonoskop temas ettiği dokuya herhangi bir şekilde zarar vermemektedir.
Halk arasında göz korkutan bir yöntem olarak görülse de başta kalın bağırsak kanseri olmak üzere birçok bağırsak ve rektum rahatsızlığını teşhis etmek için kullanılan en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir.
140-160 cm uzunluğundaki kolonoskop cihazı ile ince bağırsağın, kalın bağırsağa bağlandığı bölüme kadar görüntüleme yapılabilmektedir. Kolonoskopi sadece tanı koymak için değil aynı zamanda tedavi amaçlı olarak da tercih edilebilmektedir.
Kolonoskopinin İhtiyaç Duyulduğu Zamanlar
Kolonoskopinin teşhis koyma için kullanıldığı belli başlı durumlar bulunmaktadır. Öncelikle birinci dereceden ailesinde kalın bağırsak kanseri olan kişilerin mutlaka düzenli aralıklarla kolonoskopi yaptırması tavsiye edilmektedir.
Bu sayede kanser için son derece önemli olan erken teşhis gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında sürekli karın ağrısı, uzun süren ishal ya da kabızlık durumu, dışkıda kan görülmesi ve tedaviye rağmen geçmeyen kansızlık durumlarında kolonoskopi gerekli görülmektedir.
50 yaşını geçmiş kişilerin herhangi bir şikayeti bulunmasa bile bağırsakta polip varlığını kontrol etmek amacıyla 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Daha önce polip sorunu yaşamış olan kişilerinde belirli aralıklarla kolonoskopi yaptırmalıdır.
Nasıl Gerçekleştirilir?
Kolonoskopi işleminden önce tıpkı gastroskopide de olduğu gibi sedasyon uygulaması yapılmaktadır. Ancak kolonoskopi işleminde kullanılan skop, kolonun bükümlü yerlerinden geçerken ağrıya neden olabildiği için bazı durumlarda damardan ağrı kesici ilaç uygulaması da gerekebilmektedir.
Görüntüleme işleminden önce hastanın kolonoskopi pantolonu giymesi gerekmektedir. Kolonoskopi işleminin daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmesi bazı durumlarda bağırsaklara hava verilmesi gerekebilmektedir.
Görüntüleme işlemi sırasında belirlenen anormalliklerden biyopsi yapılabilmektedir. Aynı şekilde çıkan bağırsak polipleri de kolonoskopi üzerinde yer alan bir tel vasıtasıyla çıkarılabilmektedir. Kolonoskopi işlemi esnasında sakinleştirici kullanıldığı için hasta işlem bittikten sonra yaklaşık olarak 1 saat kadar dinlendirilmektedir. İşlemden sonra hastalar bir gün içerisinde sosyal yaşamlarına devam edebilmektedir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapFacebook: camliktip
İnstagram: camliktip
Youtube: Özel Çamlık Tıp Merkezi