Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Kış Hastalıkları ve Korunma Önerileri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 1 cevap var
OkumaGösterim: 1266
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Kış Hastalıkları ve Korunma Önerileri  (Okunma sayısı 1266 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Kış Hastalıkları ve Korunma Önerileri
« : 16 Kasım 2007, 21:13:21 »


 

NEZLE
Üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk bo-rusunun viral bir enfeksiyonudur. Akut olarak mey-dana gelir. Kuluçka devri 1-4 gündür. Hastalık genel-likle burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı ile başlar ve devam eder. Diğer belirtileri ses kısıklığı, öksü-rük, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır. Ateş genellikle 38°C nin altındadır. Bu belirtiler 7-10 gün sürebilir.
GRiP
Grip de yine üst solunum yolunun viral bir enfek-siyonudur. Influenza çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Kuluçka süresi genel olarak 2-3 gündür. Klasik belirtiler baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve kuru öksürüktür. Mide bu-lantısı ve kusma özellikle çocuklarda meydana gele-bilir. Ateş çoğu kez 38°C nin üzerindedir. Belirtiler genellikle 2-3 günden sonra hafifler.
FARENJİT
Farenjit bulaşıcıdır. Hafif ateşle başlar, burun tıkanıklığının yanı sıra burun arkasına akıntı, boğaz mukozasında yer yer kızarıklıklar ve iltihaplı salgılar görülür. Kulak zarı da kızarmış olarak görülebilir. Boyunda lenf bezleri ele gelir. Kendiliğinden 4-5 günde geçen farenjit, genellikle viral (virüslere bağlı) bir hastalık olduğundan antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur, ama ateş 2 günden fazla sürerse anti-biyotik verilebilir. Tedavisinde burun açıcı ilaçlar ve sprey şeklinde antibiyotikler kullanılır. Bazen farenjit bronşite de neden olur.
BRONŞİT
Larenjit her yaşta görülebilen iltihabi bir has-talıktır. Virüsler de mikroplar da gırtlak ve ses tel-lerini iltihaplandırabilir. Ses kısılır, ateş çok yük-selmez. Farenjitin bronşite dönmesinde ara geçiş olabilir. Bazen şiddetlenip çocukları ciddi solunum güçlüğüne sokabilir. Sorumlular yine yukarıda adı geçen virüs ve mikroplardır genellikle.
Tedavisinde ise antibiyotik ve solunum zorluğuna bağlı olarak kortizon kullanılır. Bazen solunumun tamamen tıkanıp soluk borusuna delik açılması du-rumu da söz konusu olabilir.
Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfek-siyonu olarak tanımlanır. Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birik-mesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur. İçleri serum sıvısı ve iltihap hücreleri ile dolan, yani hava içeriğini kaybe-den alveoller solunum işlevlerini yerine getiremez-ler. Eğer pnömoni yaygın ise hastada solunum yeter-sizliği görülebilir.
Bağışıklık sistemi normal olan bireylerde pnömo-niye neden olan mikroorganizma hastane ortamın-dan ya da hastane dışı ortamdan akciğere yerleşerek enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle hastanede yatan bir hastada, yatıştan 48-72 saat sonra meydana gelen pnömoni hastane kökenli pnömoni, buna kar-şın hastane ile ilgisi olmayan bireylerde meydana ge-len pnömoni ise toplum kökenli pnömoni olarak ad-landırılır
- Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar var. Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilerin havanın çok soğuk ol-duğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkma-maları gerekiyor.
- Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir.
- Enerji ve vitaminler açısından yiyeceklere de önem verilmeli. Düzenli ve yeterli beslenilmeli C vi-tamini alınmalı. Ancak aşırı yağlı yemek ve az ha-reket, kilo almaya neden olur. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmeli.
- Soğukta özelikle hamileler mevsim hastalıkla-rına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerler-den uzak durmalı, maske ile korunmalı.
- Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mec-bur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekiyor.

* Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı (Dr. Hasan Tahir Canbaz) alıntı
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim

    PERİ

  • Bayan Administrator
  • *

  • İleti: 4321
  • Rep: +323/-1
  • Cinsiyet: Bayan
  • evli ve çocuklu
    • Profili Görüntüle www.sevdaligul.com
  • Çevrimdışı
Kış Hastalıkları ve Korunma Önerileri
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2007, 00:12:22 »
franjit rahatsızlığı benim son yıllardır kurtulamadığım bir rahatsızlıktı. bulaşıcı olduğunu bilmiyordum.

kütahya merkezden ,kendi memleketime gelince. bu rahatsızlıktan eser kalmadı.

havanın etkisi varmış demekki.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1085 Gösterim
Son İleti 13 Aralık 2009, 12:46:44
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1154 Gösterim
Son İleti 30 Temmuz 2013, 12:28:14
Gönderen: leydi
0 Yanıt
359 Gösterim
Son İleti 22 Kasım 2014, 13:50:36
Gönderen: mskrc37
0 Yanıt
408 Gösterim
Son İleti 19 Mayıs 2015, 13:35:52
Gönderen: crocodill
0 Yanıt
360 Gösterim
Son İleti 31 Ağustos 2015, 08:48:49
Gönderen: photoman