Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Toraks Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, kentleşen, eğitim ve ekonomik düzeyi yükselen kadınların daha çok sigara içtiğini söyledi.
Kocabaş, "Çünkü rol model olarak onlara bu empoze edilmektedir. Böylece kadınlar daha bağımsız olduklarını hissediyorlar. Ama bu özgürlük onları sigara içen erkekler gibi ölüme götürüyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde film böyle oynanıyor." dedi.
Toplumda sigara salgınının belli aşamalardan geçtiğine dikkat çeken Kocabaş, hiç sigarayla karşılaşmamış, eğitimli ve zengin insanların ilk önce sigaraya başladığını kaydetti. Bu kesimde sigara tüketiminin bir süre sonra durgunluk evresine ulaştığına işaret eden Kocabaş, ilk önce söz konusu grubun sigarayı bıraktığını dile getirdi. Toplumda en geç yoksul, kadın ve eğitimsiz insanların sigara içmeye başladığını açıklayan Kocabaş, bu kitlenin sigarayı daha zor bıraktığını vurguladı. ABD, Kanada gibi gelişmiş ülkelerde 1960'lı yılların sonunda sigara içme salgınında ciddi bir azalma meydana geldiğini belirten Kocabaş, o dönemde 50 milyon insanın sigarayı bıraktığını ifade etti. Bu olumlu gelişmeye rağmen hâlâ eğitim düzeyi düşük kadın ve o günün gençlerinin sigara içmeyi sürdürdüklerini anlatan Kocabaş, sigara tüketiminde yaygınlık oranının yüzde 25'in altına düşmediğinin altını çizdi. Türkiye'de de manzaranın aynı olduğunu dile getiren Kocabaş, "Şu anda erkeklerde yüzde 50, bayanlarda yüzde 24; ortalama yüzde 35 oranında sigara içimi söz konusudur." diye konuştu.