Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapJaponya'daki Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı'nda olası bir felaketi önlemeye çalışan mühendislerin zamanla yarışı devam ediyor. Şimdiye kadar dört patlama, iki yangın ve kısmi erimenin yaşandığı reaktörlere müdahalede en büyük engel su yokluğu...Yetkililer, yeterince su olmamasından dolayı çubukların ısınması, reaktör çekirdeklerinin erimesi ve çok daha fazla radyasyonun havaya yayılmasından korkuyor.
Japonya'da deprem ve tsunami sonrasında nükleer bir felaketin önüne geçmeye çalışan mühendisler, gece boyunca hasar gören reaktörlerdeki soğutma sistemlerini harekete geçirme umuduyla, dışarıdan elektrik kablosu çekme çalışmalarını sürdürdü.
Yaklaşık 1,5 kilometrelik kabloyla santral kompleksine getirilecek elektrik ile, yakıt çubuklarının ısınmasını ve dolayısıyla büyük bir nükleer felaketin ortaya çıkmasını engellemek üzere su soğutma sisteminin devreye sokulması umuluyor.
Deprem ve tsunamiden sonra kesilen bu enerji hattını yeniden çalıştırmaya uğraşan mühendislerin çalışmaları beklenenden yavaş ilerledi. Ancak TEPKO yetkilileri bugün çalıştırmayı bekledikleri güç kablosu ile iki reaktörün soğutulmasında önemli rol oynayacak olan su pompalama işleminin yeniden başlamasını bekliyor.
Bir yetkili basını bilgilendirme toplantısında, "elektrik enerjisi sağlanır sağlanmaz, oldukça yavaş ve dikkatli hareket ederek santraldeki farklı sistemlerin, makinelerin çalışıp çalışmadıklarını kontrol edeceğiz, bunu yaparken elektrik hatlarında kısa devreye yol açılmaması çok önemli" dedi.
Bu taktiklerin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde son çare olarak, 40 yıllık santralin radyasyon yaymasını durdurmak üzere kum ve betonla gömülmesi yoluna başvurulacak. Bu yöntem, 1986'daki Çernobil felaketinde uygulanmıştı.
UAEK Japonya'daki tehlike seviyesinin, dün 5'e yükseltildiğini bildirmişti. Bu seviye, ABD'de, Three Mile Island'da 1979'da yaşanan nükleer kazayla aynı. En yüksek seviye ise Çernobil'de de görülen 7 seviyesi...
Süt ve ıspanakta yüksek oranda radyasyon!
Japonya'da soğutma problemi yaşanan Fukuşima nükleer enerji santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı bildirildi.
Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, nükleer enerji santralinin bulunduğu Fukuşima ilindeki süt ile yakınındaki İbaraki ilinde yetiştirilen ıspanaktaki radyasyon seviyesinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığının belirlendiğini söyledi.
Japon hükümeti, ülkede 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer krizin ardından, ülkedeki gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapJaponya, nükleer santral çevresindeki halka iyot tavsiye etti
Japonya, deprem ve tsunaminin vurduğu bölgedeki arızalı nükleer santral çevresindeki halk için iyot kullanması tavsiyesinde bulundu. Japon yetkililerin iyot tavsiyesini hafta başında yaptığı bildirildi.
Hap veya şurup şeklinde kabul edilen iyot, nükleer kaza ve radyasyona maruz kalınması durumunda tiroid kanserinin önlemeye yardımcı oluyor.