Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işçi ve işvereni karşılaştırmak amacı ile kurulmuş bir kurumdur.Piyasada işsizlerin İŞKUR' a iş bulma amacı ile yaptıkları başvurularda en çok hangi sektörde çalışmak istedikleri ve işverenlerin en çok hangi sektörden elemana ihtiyaç duyduğuna yönelik yapılan istatistatistiklere göre mesleki alanlar seçen İŞKUR bu alanlarda çeşitli eğitim kurumlarında kursiyerlere mesleki eğitim vermektedir.
Son dönemlerde ciddi bir iş imkanı yaratan Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap programlarından biri olan Toplum Yararına Programlar (TYP), özellikle devlet kurumlarına personel istihdam edilmesi anlamında pek çok işsize belirli periyotlar için iş kapısı açmıştır.
İŞKUR, kendisine başvuran işsizlerin niteliksiz olanlarına yönelik başlattığı bu programla, herhangi bir uzmanlık alanı olmayan, belirli bir eğitim almamış işsizlerin 3’er, 6’şar ve 9’ar aylık dönemlerle çalışmalarını sağlamaktadır. Kendi başlarına iş bulmaları zor olan bu işsiz grubunu bilinçli yönlendirmelerle istihdam edip gelir elde etmelerini sağlayarak, önemli bir sosyal sorumluluk üstlenmektedir.
İŞKUR’un özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nda istihdam ettiği bu program kapsamında yaklaşık son 5 yıldır, okullar ve kurumlar da çeşitli ihtiyaçlarını gideren bir personel grubuna sahip olmuşlardır.
Toplum Yararına Programlara Katılmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Bu programa dahil olup bir işte çalışmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey İŞKUR’a kayıtlı olmak. Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu’na işsizlik kaydı yaptırdığınızda, kurumun veri bankasında kayıt altında olmuş oluyorsunuz. Böylece herhangi bir özel veya kamu işveren, işçiye ihtiyaç duyduğunda ve İŞKUR’a başvuru yaptığında veri tabanında kayıtlı olan personelden ihtiyacını karşılayabilmektedir.
İŞKUR’a kayıtlı olabilmek için 18 yaşını tamamlamış olmak şartı bulunduğunu da unutmamak gerekiyor. Sebebi bu yaştan önceki bireylerin halen babalarının sosyal güvencelerinden faydalanıyor olmasıdır. İşsizlik oranı hesaplaması yapılırken de 18 yaşından küçükler henüz dahil edilmemektedir.
Toplum Yararına Programlara başvuruda aranan diğer bir şart ise; herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli maaşı almıyor olmak, malulen iş bırakmak zorunda kalan bireylere ödenen malul maaşı almıyor olmak, eşini kaybetmesinden ötürü kadınlara verilen dul aylığını almıyor olmak ve babası vefat edenlere verilen yetim maaşını almıyor olmak gerekiyor.
Açık öğretim programları hariç diğer örgün eğitim kurumlarında öğrenci olmamanız da gerekiyor; çünkü bu programda günlük belirli bir saat aktif olarak, işyerinde bulunup çalışmanız gerekmektedir. Örgün programlarda öğrenci olmanız çalışmanıza engeldir.
Kaymakamlıkların Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları tarafından verilen sosyal yardımlardan olan nakdi yardımı alan kişiler de TYP programına başvuramamaktadırlar.
Başvuranlar Nasıl Seçiliyor?
İl merkezlerinde olan Çalışma İl Müdürlükleri, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap başvurulacak programın özelliğine göre farklı seçme metotları uygulayabilmektedirler. İşin niteliğine göre bu metot değişmektedir.
İlk metot yüzde yüz noter kurasının uygulanması metodu denilen, başvuranlardan ihtiyaç duyulan sayının tamamının noter huzurunda kura yöntemi ile seçilmesi anlamına gelmektedir. Katılımcıların, İŞKUR yetkililerinin ve noterin hazır bulunduğu kurada şans faktörü önemli rol oynamaktadır.
İkinci metot İŞKUR bünyesinde görevli olan İş ve Meslek Danışmanları tarafından yapılan mülakat yöntemidir. Bu mülakatta başvuranların öz geçmişleri incelenmekte, başvuranlara çeşitli sorular yöneltilmekte ve böylece ihtiyaç duyulan personel seçilip liste halinde mülakat merkezine asılmaktadır. Bu sürece bazen politik müdahaleler de olabilmektedir.
İŞKUR’un uyguladığı son metot ise ihtiyaç duyulan sayının % 80’inin noter kurasıyla, % 20’sinin ise mülakat yolu ile seçilmesi esasına dayanmaktadır. Noter kurası işi şansa dayalı olduğu için objektif olarak değerlendirilebilirken; mülakat aşaması biraz daha referans temelli olabilmektedir.