Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: İsim ve Yüzleri Nasıl Hatırlamalı?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 843
Google Özel Arama

Gönderen Konu: İsim ve Yüzleri Nasıl Hatırlamalı?  (Okunma sayısı 843 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    PERİ

  • Bayan Administrator
  • *

  • İleti: 4321
  • Rep: +323/-1
  • Cinsiyet: Bayan
  • evli ve çocuklu
    • Profili Görüntüle www.sevdaligul.com
  • Çevrimdışı
İsim ve Yüzleri Nasıl Hatırlamalı?
« : 06 Kasım 2007, 02:21:45 »


 

İsim ve Yüzleri Nasıl Hatırlamalı?
Yazar: Michael Tipper

Çoğu kişi için hafızayı en çok zorlayan konu, tanıştığı insanların isimlerini hatırlamaktır. Pek çok çalışan, isimleri asla hatırlayamadığından, oysa o yüzü daha önce gördüğüne emin olduğundan yakınır. Bu neden olur? Bildiğiniz gibi beyin, resimler halinde düşünür. İnsan yüzü de bir resim olduğundan, bu yüzü tanımanız çok doğaldır. Ama, kişinin ismi nedir?

Birinin ismini hatırlamakta zorluk çekmenizin temel nedeni, büyük olasılıkla, ismi daha ilk başta doğru duymamış olmanızdır. Genellikle tanıştırmalar, özellikle de tanıştırılacak çok insan varsa, alelacele olur. Çoğu kişinin dikkati, kendi ismini doğru söylemek ya da doğru bir tutuşla el sıkışmak gibi noktalara yoğunlaşmıştır. İsmi daha ilk anda doğru anlamamışsanız, onu hatırlamayı nasıl bekleyebilirsiniz? Aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır:

1. Biriyle tanıştırıldığınızda yüzüne iyice bakın ki bu görüntü beyninize kazınsın.

2. İnsanlar isimlerini söylediklerinde, “Ahmet, seninle tanışmak büyük bir zevk” ya da “Vedat Bey, Aldoks’a hoş geldiniz” gibi bir ifadeyle ismi onlara tekrarlayın. Bu yöntem, toplumsal becerilerinizi geliştirmenin güzel bir yoludur.

3. Sıradışı isimlerin yazılış ve okunuşunu netleştirerek ismi doğru anladığınızdan emin olun. (Elbette, bunu yapmanız kibarlığınızın bir göstergesidir.) Böyle bir davranışta bulunmaktan dolayı kendinizi rahatsız hissetmeyin. Tanıştığınız kişi, bu soruyu sorma zahmetine katlanmanızdan gurur duyacaktır.

4. Katıldığınız bir toplantı esnasında, daha önce tanıştığınız insanların her birine bakarak ve nasıl anıldıklarını hatırlayarak isimlerini içinizden tekrar edin. Onlarla ya da onlar hakkında konuşan diğer kişileri dinlemek, boşlukları doldurmanıza yardımcı olacaktır.

5. Bu insanlarla olan diyaloglarınız esnasında, onlara hitap ederken ya da onlara gönderme yaparken isimlerini kullanın. Örneğin, “Peki Filiz, bu konuda sen ne düşünüyorsun?” ya da “Epey ilginç bir noktaya parmak bastın Oya” diyebilirsiniz.

6. Biriyle tanıştırılmışsanız, toplantı bitttiğinde o kişiye veda etmek çok kibar bir davranış olacaktır. Bu elbette, bir kez daha pekiştirmek adına karşınızdakinin ismini kullanmak için bir başka fırsattır. “Zekai Bey, sizinle tanışmak bir zevkti. Ne yazık ki, rahatsızlığınızla ilgili konuşacak zamanımız olmadı,” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.

7. Veda ederken, daha sonra da görüşmek isteyebileceğiniz bir ya da iki kişi olabilir ve ayrılık anı, kartvizit alışverişi için iyi bir fırsattır. Kartı aldığınızda, kişinin adını ilk kez yazılı olarak göreceğinizden, iyice inceleyin. Böylece, isim konusunda bir başka dayanak noktanız daha olur.

8. Toplantıdan sonra, tanıştığınız insanlar hakkında notlar alın. Bu notu size verilen kartvizitin arkasına yazmanızı tavsiye ederiz. Daha sonra, isimleri uzun süreli hafızanıza gerçek anlamda kaydetmek için tuttuğunuz notların üzerinden geçin.

Yalnızca bu adımları izleyerek tanıştığınız her kişiyi hatırlama olasılığınızı en az % 50 artırırsınız. Bu biraz çaba ister. Ayrıca, bu işi bu şekilde yapmanın yararları ile isimleri unutmaktan kaynaklanan sorunları iyice tartmanız gerekir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
960 Gösterim
Son İleti 26 Şubat 2011, 05:00:42
Gönderen: by-rajon
0 Yanıt
488 Gösterim
Son İleti 17 Aralık 2013, 19:58:30
Gönderen: yasamgizem
0 Yanıt
484 Gösterim
Son İleti 01 Mayıs 2014, 16:18:39
Gönderen: Phpcode
0 Yanıt
141 Gösterim
Son İleti 13 Temmuz 2022, 02:37:15
Gönderen: Sendebiliyorsun
0 Yanıt
113 Gösterim
Son İleti 08 Eylül 2022, 23:42:42
Gönderen: Sendebiliyorsun