Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, çocuklarda sıkça görülen ishale neden olan sebeplerden rota virüsünün, kapı kolları, telefon ve oyuncaklarla yayılabildiğini söyledi.
Öztürk, ishalin, barsak hareketlerinin artması, emilimin azalması veya barsak sıvılarının artması sonucu dışkı miktarının ve günlük dışkı sayısının artması ile görüldüğünü kaydetti. 7-10 gün süren ishallerin, genel bir ifadeyle, akut ishal olarak adlandırıldığını belirten Öztürk, akut ishallerin, en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve özellikle ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelen bir hastalık grubu olduğunu dile getirdi.
Dr. Bülent Öztürk, ishale neden olan sebeplerden ve en sık karşılaşılan etkenlerden biri olan rota virüsün, bu virüsü taşıyan kişinin dışkısıyla, bu kişinin dokunduğu yiyecekler, eller, kapı kolları, telefonlar, oyuncaklar ile yayılabildiğini söyledi.
Çocukluk çağındaki barsak enfeksiyonu etkenleri arasında virüs kaynaklı olanlar ve özellikle de rota virüs enfeksiyonlarının önem taşıdığını belirten Öztürk, şu bilgileri verdi: "Rota virüsü, tüm dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir virüs. Özellikle çocukluk çağındaki bağırsak enfeksiyonlarının en sık etkenidir. Birçok kişide rota virüs ishali selim seyrederken bazı ülkelerde ölümcül sonuçlar doğurması nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi. Hastalık, ince bağırsakları etkileyip, sıvı ve elektrolit emilimini bozarak vücuttan ciddi sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle ishale bağlı hastaneye yatışlarda ilk sırayı alır. Rota virüs ishali en sık kış aylarında (Aralık-Ocak) görülmekle birlikte, yılın her döneminde görülebilir. Her yaşta insanda görülebilen ishal en sık 4-24 ay arası çocukları etkiler."
Hastalığın belirtileri hakkında bilgiler veren Öztürk, "Hastalığın kuluçka süresi (vücutta üreme süresi) 1-3 gündür. Bu süre sonunda hafif ateş olur, beraberinde kusma olabilir. Sonrasında karın ağrısı ve çok bol su gibi ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir. İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir. Ateş ve kusma çoğunlukla 2 günde geçer, ishal ise 5-8 gün sürebilir. İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı) görülebilir." diye konuştu.
"ANTİBİYOTİK FAYDALI OLMUYOR"
Rota virüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi olmadığını ifade eden Öztürk, "Antibiyotik kullanmanın faydası olmaz. En önemli tedavi, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. İshalin ağırlığına göre şeker-tuz solüsyonları (ORS) doktor tavsiyesine uygun olarak verilmesi sıvı kaybını dengelemede yardımcı olur. Az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Yoğurt, patates, muz, pirinç lapası (çocuğun yaşı uygun ise) verilebilir. Azar azar ve sık beslenme bağırsaklardan gıdaların emilimini arttıracaktır. Eğer ağızdan sıvı alımı iyi değilse ve çocuk çok halsiz ise mutlaka bir hekime başvurulmalı gerekirse damardan sıvı verilmelidir." diye konuştu.
"ELLER SIK SIK YIKANMALI
İshalden korunmak için temizliğinin önemine dikkat çeken Öztürk, "En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi ve hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemektir." dedi.
Dr. Bülent Öztürk, hastalığın aşısının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Alıntı