Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: İmza Nasıl Atılmalıdır
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1492
Google Özel Arama

Gönderen Konu: İmza Nasıl Atılmalıdır  (Okunma sayısı 1492 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    OkUr

  • Sevilen Üye
  • **

  • İleti: 96
  • Nerden: Konya
  • Rep: +93/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
İmza Nasıl Atılmalıdır
« : 08 Mart 2007, 22:25:05 »


 

İmza; “Bir kimsenin, bir yazının altına bu yazıyı yazdığını veya onayladığını belirtmek için, her zaman, aynı biçimde yazdığı ad ve işaret” olarak tanımlanır. Bu tanımdan imzanın;

  • Yazılması gerektiği anlaşılmaktadır. Yazı harflerden oluşur. İmzanın yazıdan yani yan yana gelmiş harflerden oluşması gerekmektedir. İmzada yazılması gereken Önad ile Soyadıdır.

    Aynı biçimde yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. İmza el yazısı ile yazılırken; matbaa harfleri ile yazılmalı, el yazısı ile tersim ediliyor ise devamlı el yazısı ile yazılması, noktalama işareti ve yapılıyor ise eklemeler; özellikle her imzada bulunmalıdır. Özel mektuplara atılan imzalar ile resmi belgeye atılan imzaların aynı biçimde olması gerekmektedir.

    Her zaman kavramı; Bu kavramdan kasıt, kişinin değişik zamanlardaki psikolojik durumuna bağlı olarak imzasının farklılık taşımayacağı durumudur. Yani kişi keyifliyken veya canı sıkkınken veya tereddütlü veya inandığı bir konu olduğu zaman daha başka imzalar tersim edemez. Ancak, kültürel düzeyi ve yaşı arttıkça imzasının yapısında gelişmeler olacaktır.


İşaret, imza yerine geçen “Mühür” veya “Bastırılan Parmak” anlamındadır. İmza atmaya muktedir olmayan kişinin, imza yerine kullandığı el yapısı cismin bıraktığı izdir. İngilizce'de imza “SIGN" (işaret, alamet, belirti, iz) şeklinde ön tanımlama ile tanımlanmakta ise de; imzanın asıl tanımlanması “SIGN MANUAL" (El yazısı imza) şeklinde vurgulanmaktadır.

Ülkemizde genelde imza nasıl atılmaktadır? Sorusuna cevap olarak şunlar söylenebilir.

“Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunda imzanın öz ve soyadın birlikte veya bunlardan birisinin yazılması suretiyle atıldığı kabul görmektedir. Ülkemizde kullanılan imzalar daha ziyade bir şekilden ibaret olup bu imzalar el yazısı karakteri arz etmezler.

Belgeler altına atılan imza, o belgenin tasdikini ve belge içeriğinin imza sahibi tarafından kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; imza el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya önadın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılmalıdır. İmzada ne kadar karakteristik, kişisel özellikler olursa imza o kadar güvenceli olur. İmzaların zeminlerden etkileneceği göz önünde bulundurularak belge altına birkaç kağıt veya yumuşak karton konulmalıdır. Ayrıca, imza kolayca silinemeyen, uzun süre kalan, sabit mürekkepler ile atılmalıdır. Ülkemizde soyadı kanununda, borçlar kanununda hukuk usulü muhakemeleri kanununda ve noterlik kanununda imza hakkında mevzuat bulunmaktadır.
« Son Düzenleme: 08 Mart 2007, 22:31:35 Gönderen: OkUr »
Seven Sevdiği ile beraber dir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1586 Gösterim
Son İleti 01 Mart 2007, 23:55:58
Gönderen: YigitCan
6 Yanıt
30441 Gösterim
Son İleti 31 Ağustos 2010, 10:14:48
Gönderen: ftm
0 Yanıt
1714 Gösterim
Son İleti 08 Mart 2007, 22:24:00
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
0 Yanıt
3949 Gösterim
Son İleti 11 Mart 2007, 15:08:00
Gönderen: YigitCan
1 Yanıt
47495 Gösterim
Son İleti 19 Ekim 2011, 18:31:31
Gönderen: mydg