İLK YAZILI HADİS BELGELERİ:
Arap yazısının yeni geliştiği ve yazı bilenlerin az olduğu bu dönemde yazı malzemeleri ve yazılı belgeler de yeterli değildi. Fakat, İslamiyetin gelişiyle beraber, Arap yazısının da gelişmesi sebebiyle Hz. Peygamber (sav)’ dönemi hakkında yeterli bilgi sahibi olabiliyoruz. Hz. Peygamber (sav) dönemine ait yazılı kaynakları maddeler halinde sıralayalım.
1-Anayasa: Hz. Peygamber (sav) ‘in hicretinin ardından Medine’de yaşayan herkesin katılımıyla oluşturulan ve yeni İslam devletinin ilk anayasası niteliğinde olan 47 maddelik Medine Vesikası, yazılı bir şekilde bize ulaşan ilk ve en önemli kaynaklardan biridir. Vesikadaki “1-)Bu kitap (yazı), Peygamber Muhammed tarafından Kureyşli ve Yesribli mü’minler ve müslümanlar ve bunlara tabi olanlarla yine onlara sonradan iltihak etmiş olanlar ve onlarla beraber cihad edenler için (olmak üzere tanzim edilmiştir.)” maddesi, toplantı esnasında yazıya geçirildiğini göstermektedir.
2-Nüfus Sayımı: Medine’ye hicretten sonra Hz. Peygamber (sav) , askerlik çağındaki Müslümanların sayısını öğrenmek için bir nüfus sayımı yaptırmıştır.Bu sayım sonunda 1500 kişinin isimleri yazılmıştır.
3-İslam’a Davet Mektupları: Hudeybiye barış antlaşmasının ardından oluşan barış ortamından istifadeyle Hz. Peygamber (sav) komşu devlet başkanlarını İslam’a davet etmek amacıyla mektuplar yazdırarak göndermiştir. Bu mektupların bir kısmı aynen muhafaza edilerek, günümüze kadar gelmiştir. Diğerleri ise kitaplarda nakledilmiştir.
4-Vergi Tarife ve Hükümleri: Kaynaklardan öğrenildiğine göre Hz. Peygamber (sav) , zekât ile ilgili hükümler içeren bir mektubu, Yemen valisi Amr b. Hazm’a göndermiştir. Bu mektup, Hz. Ebubekir’e, daha sonra da Hz.Ömer’e intikal etmiştir. Mektup, Amr b. Hazm’ın çocukları ve torunları vasıtasıyla kitaplara geçmiştir. Buna benzer daha bir çok örnek vardır.
5-İmtiyaznameler: Daha Mekke döneminden beri Hz. Peygamber (sav) tarafından im-tiyaznameler verildiği bilinmektedir. Örneğin, Temim ed-Dâri’ye Filistin bölgesinde bir arazinin verildiğini gösteren belge, tarih kitaplarında bulunmaktadır. Yine Süraka b. Mâlik’e Hicret esnasında Hz. Peygamber (sav) tarafından bir dokunulmazlık belgesi verilmiştir.
6-Hadis Sahifeleri (Kitapçıkları) : Hz. Abdullah bin Amr bin Âs, Peygamber Efendimizin yanında bulunup, bizzat işiterek çok ilim öğrenmiştir. Peygamberimizden işittiği her şeyi yazmak için izin istemiş ve aldığı müsâade üzerine pek çok hadîsi yazmıştır. Es-Sahifetu’s-Sadıka’sı hakkında bilgi vermiştik.