İlaç skandalı! Vitamin bozuk çıktı
Analiz raporu incelemesinden sonra ilaçların dağıtılmış olduğu saptanırsa toplama yoluna gidilecek
BEBEK ilacı Devit-3’te fiziksel bozukluk saptandı. Sağlık Bakanlığı’nın referans laboratuarı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan 28.12.2006 tarihli raporda Devit-3 Oral Damla için karar olarak ‘Yapılan inceleme ve analiz sonuçlarına göre numune solüsyonunda şişe dibinde yoğun tortu ve çalkalandığında yukarı doğru yükselen partiküller tespit edildiğinden numunenin fiziksel görünüş yönünden uygun bulunmadığını bildirir rapordur’ denildi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, piyasada DEVİT-3’ün iki türlü bulunduğuna dikkat çekerek ‘Analiz raporunda ‘belli seri numaralı ilaçlar’ denildiği için bunlar dağıtılmamış olan ilaçlar da olabilir. Dağıtılsa da toplatma yoluna gidilir’ diye konuştu.
DEVİT-3 NEDİR?
DEVİT-3 adlı ilaç çocukların kemik gelişimi için gerekli olan D vitamini ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılıyor. Özellikle çocukların 0-2 yaş döneminde beyin gelişiminde D vitamini etkili oluyor. D vitamininin eksik alınması bebeklerde ‘bıngıldak’ olarak anılan beynin üstündeki kemik yapısının geç kapanmasına, fazla alımı ise erken kapanmasına neden olarak beyin gelişimini yakından etkiliyor. Bunun yanında bebeklerin kemiksel gelişimi açısından da etkili oluyor. Sağlık Bakanlığı, son birkaç yıldır vitamini ücretsiz olarak dağıtıyordu.
TEB BAŞKANI DOMAÇ: TOPLATILIR, SORUN ÇIKMAZ
TÜRK Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç, ilaçların gerek ithalat boyutunda, gerekse de piyasadayken Sağlık Bakanlığı tarafından kontrollerinin yapıldığını belirterek ‘Kontroller ve numune incelenmesinde olumsuz bir rapor çıkmışsa bakanlık İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü kanalıyla ilaçları toplatır. Bu vitamin D vitamini eksikliği için veriliyor, çocuklara bir şey olmaz’ diye konuştu.
PROF TUNCER: METABOLİZMA BOZUKLUĞU OLABİLİR
HACETTEPE Üniversitesi Çocuk Hematolojisi Bölüm Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise bozuk olan ilacın çok fazla miktarda alınmasının metabolizma bozukluğu ve böbrek taşı gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi.
SAHTE VE SÜRESİ GEÇMİŞ İLAÇLAR
İSTANBUL ile birlikte toplam yedi ilde düzenlenen operasyonda piyasaya sürülmek üzere çalıntı ve kullanım süreleri geçmiş ilaç ele geçirilmesi dikkatleri halk sağlığını yakından ilgilendiren ilaç satışı ve dağıtım ağı üzerine yoğunlaştırdı. Yetkililer denetimleri sıkılaştırdıklarını açıkladı. Türkiye’de internet üzerinden ilaç satışında yasal boşluk olduğu ve ilaçlara barkod uygulaması geleceği belirtildi.