Web sitesi oluşturulurken, web sayfasında yayınlanacak resim ve dokümanların saklanabileceği bir depolama alanı gereklidir. Bu dokümanlar sıradan bilgisayarlarda saklanamaz. İnternet sitelerini yayınlamak için tasarlanmış, internet omurgasına sahip, çok hızlı bağlantısı olan ve aynı anda binlerce internet kullanıcısına hizmet verebilen sunucu olma özelliğine sahip bir bilgisayar olmalıdır. Sadece böyle bir bilgisayar resim ve dokümanları saklayabilir. Web sitelerinde yayınlanacak dosyaları depolayan ve internet kullananlara erişim imkanı veren bu bilgisayarlara web server (web sunucu) deniyor. Dosyaları, verileri, resimleri kısacası gerekli tüm dokümanları depolama ve yayınlama işine de web hosting denmektedir.
Web Alanı
Hosting firmalarının sunduğu web alanı, genellikle her web sitesi için yeterlidir. Büyük ebatlarda resim, dosya ve videolar kullanacaksanız bile disk alanı yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak bir html dosyası 20 kb'tır. Yani 10 mb'lik bir web alanına 500 html sayfası sığdırılabilir.
Verileri saklamak için html sayfası yerine ram kullanılacaksa, alan boyutunu veri tabanına göre hesaplanmak gerekir. Örneğin; 100.000 kayıtlı bir Access veri tabanının kapladığı alan 10 mb'tır.
Web Hosting Terimleri
ASP (Active Server Page)
Microsoft tarafından geliştirilen, sunucu tabanlı bir programlama dili olan ASP, veri tabanıyla işleyen ve ziyaretçiler ile etkileşimin kurulabildiği siteler hazırlanabilir.
Backup (Yedekleme)
Bilgisayarda bulunan dosya ve verilerin yedeklerini alıp saklayan işlemdir. Profesyonel çalışan birçok web hosting firması, bilgisayar verilerinin bulunduğu serverlarını yedekler. Bu işlem herhangi bir sorun durumunda bilgilerin kaybolmamasını sağlamak için yapılır.
Bandwidth (Bant Genişliği)
Sistem ve cihazların frekans alanına ve bu bölgenin genişliğine verilen değerdir. Web sitesinin toplamda ya da anlık olarak veri transfer limitini gösterir.
CGI (Common Gateway Interface)
CGI, web sunucusunun aynı cihazdaki programlar ve bu programların web sunucularıyla olan iletişimini düzenler.
Co-location
Web sunucusunun hızlı internet erişimi olan, yedekleme, güvenlik ve teknik destek hizmetler sağlayabilen Network Operasyon Merkezinde saklanmasıdır. Kiralanabilen diğer sunuculardan farklıdır. Co-location sadece hosting firmasının değil müşterinin kontrol paneline ulaşmasını sağlar.
ColdFusion
Advanced web programcıları tarafından kullanılan bir dildir.
Database Server (Veri Tabanı Sunucusu)
Yüksek işlem hızı gerektiren, veri tabanı işlemleri için kullanılan web sunucusudur.
Dedicated Server (Kiralık Sunucu)
Dedicated sunucu, tek bir müşterinin kullanabildiği web sunucusudur ve yalnızca bir müşteriye hizmet verir.
Domain Name (Alan Adı)
Bir web sitesinin internet platformundaki adıdır. Domain name, sitenin adı ve bu adın com, net ya da org gibi uzantısı olmak üzere iki bölümden oluşur.
E-commerce (Elektronik Ticaret)
İnternet üzerinden ticaret ve alışveriş yapan sitelerdir.
FTP (File Transfer Protocol)
Web sunucusuna dosya göndermek ya da sunucuda bulunan dosyaları bilgisayara aktarmak için kullanılan bir uygulamadır.
Frontpage Extension
Web robotları, sayfa sayaçları ve arama gibi hazır halde bulunan web sayfalarının siteye entegre edilme işlemidir.
HTTP (HyperText Transport Protocol)
İnternet üzerinden HyperText dosyalarının gönderilmesini ve yayınlanmasını sağlayan işlemdir.
IIS (Microsoft Internet Information Server)
Microsoft'a ait web sunucusudur.
JSP (Java Server Pages)
Java dili kullanılarak hareketli bir web sayfası oluşturmayı sağlayan bir java teknolojisidir.
Managed Server
Web sunucusunun altyapı ve bakım işlerini sağlayan hosting sağlayıcısıyla, web sitesi sahibinin birlikte çalışmasıdır.
MySQl
Hızlı ve çoklu veritabanı yönetimidir. Aynı anda çok sayıda kullanıcının erişimini ve çalışmasını sağlar.
MS Access Database
Microsoft Office tarafından sunulmuş, az miktarlardaki verilerin depolanmasını sağlayan bir veritabanı türü.
MS SQL Server
Microsoft'un sunduğu çok miktardaki verileri saklayan bir veri tabanı türüdür. Çok sayıda ziyaretçisi bulunan siteler tarafından kullanılır.
Name Server
Site isimlerini ip adreslerine dönüştüren birimdir.
Telnet
İki bilgisayarı birbirine bağlamak ya da uzaktaki bir bilgisayara erişmek için kullanılır.
UNIX
Verileri saklamak ve web sayfalarını yayınlamak için web sunucular tarafından kullanılan bir işletim sistemidir.
UPS (Uninterruptible Power Supply)
Elektrik kesintilerinde ya da voltaj farklılıklarında web sunucusunun güvenliğini sağlamak, veri kayıplarını önlemek için kullanılan ve sunucuya gerekli olan enerjiyi sağlayan cihazdır.
Virtual Hosting
Web sunucusunun bağımsız bölümlere ayrılarak çalışmasını sağlayan ve müşterinin sunucuyu kontrol etmesinde esneklik kazandıran bir hosting hizmetidir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapCookie
Cookie ziyaret edilen web sayfasının, bilgisayar hardiskine gönderdiği, ziyaretçinin site tarafından tanınmasını sağlayan, şifreli bilgilerin yer aldığı bir txt dosyasıdır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapİşletim Sistemi
Web sitesinin kuruluş aşamasında hangi işletim sistemi hangi hosting gibi sorular sıkça sorulur. İşletim sistemi konusunda yapılacak olan tercih, web sitesinin ihtiyaç duyduğu yazılıma göre yapılmalıdır. Linux ucuzdur fakat Windows, kullanımı kolay ve güvenlidir. Bu yüzden Linux ya da Windows işletim sistemlerinin hangisini seçeceğiniz konusunda hosting firması yardımcı olabilir. Web sitesinin başarısı, hosting firmasının profesyonelliğine dayanır.