Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Hosting Taşıma Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Hosting Taşıma Rehberi
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 174
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Hosting Taşıma Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Hosting Taşıma Rehberi  (Okunma sayısı 174 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 

Birçok kişi, mevcut hosting servis sağlayıcısı ile ilgili sorunlar nedeniyle yeni bir hosting servis sağlayıcısına geçme ihtiyacı duyar. Fakat çoğu zaman daha güvenilir bir hosting firmasına geçmeye çalışırken, hata yapma ve mevcut web sitesine zarar verme korkusuyla, bu karar tekrar tekrar ertelenebilir.

Böyle bir durumda sorunu çözmek için, teknik bilgisi olan insanlardan, hosting hizmetini aldığınız firmalardan ya da kendi başınıza hosting taşıma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kendi başınıza bu işi yapmak zor görünüyor olabilir, fakat biraz zaman harcarsanız, hosting taşıma işleminin korkulacak bir şey olmadığını göreceksiniz.

Hosting taşıma işlemine doğru bir şekilde yaklaşırsanız, bu, aslında çok basit bir işlemdir ve herhangi bir sorun yaşadığınızda durumu kolayca tersine çevrilebilmenize olanak tanır.

Hosting Taşıma Planınız İçin Kısa Bir Özet
Hosting Taşıma Planınız İçin Kısa Bir Özet
Bir hosting sağlayıcısından diğerine geçme sürecinin ilk adımı, taşıma işlemini dikkatlice planlamaktır.

Yeni bir hosting seçerken dikkatli olmalı ve araştırmanızı detaylıca yapmalısınız. Ayrıca hosting sağlayıcısı seçtikten sonra, geçiş işlemini düşünmek için zaman ayırmanız da gerekir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
En yaygın hosting ortamı MySQL veritabanlarına ve cPanel kontrol paneline sahip paylaşılan bir Linux sunucusudur. Taşımanız daha karmaşık bir ortam içeriyorsa, kaydolmadan önce yeni hosting sağlayıcınızın destek departmanıyla konuşun. Web sitesi dosyalarınız ve veritabanınız ile taşındığınız yeni ortam arasında tam uyumluluk olduğundan emin olun.

Ayrıca web sitenizin nasıl yapılandırıldığını da dikkatlice düşünün. Basit web siteleri yalnızca birkaç statik HTML, CSS ve JavaScript dosyasından oluşabilir. Bu tür web sitelerinin taşınması yalnızca birkaç dakika sürer. Ancak, bugün web sitelerinin büyük çoğunluğu çeşitli içerik yönetim sistemlerinden güç almaktadır.

Çoğu durumda hosting taşıma süreci aşağıdaki gibi görünecektir:

Web sitesi dosyalarını ve veritabanını mevcut hosting hesabınızdan kopyalayın.
Web sitesi dosyalarını ve veritabanını yeni hosting hesabınıza yükleyin.
Web sitenizi yeni sunucuda test edin.
Alan alanını yeni hosting isim sunucularına yönlendirin.
Yönlendirmenin gerçekleşmesi için bir müddet bekleyin.
Eski hosting hesabınızı kapatın.
Hosting Taşıma Nasıl Yapılır?
Hosting Taşıma Nasıl Yapılır?
Yukarıda hosting'inizi taşırken nasıl bir süreçten geçeceğinizi kısaca anlattık. Şimdi detaylara geçelim ve 'Hosting taşıma nasıl yapılır?' sorusunun cevabını detaylıca inceleyelim.

Adım 1: Web Sitesi Dosyalarınızı Yedekleyin
Taşıma işleminden önceki ilk adım, web sitenizdeki her şeyi yedeklemektir. Yedekleme işlemi WordPress güvenliğinizin bir parçası olmalıdır ve herhangi bir büyük değişiklikten önce yapmanız gereken bir işlemdir.

Peki web sitenizi nasıl yedeklersiniz?

WordPress'te sizin yerinize yedekleme yapması için kullanabileceğiniz birçok eklenti var. Yedekleme eklentisi ile hangi dosyaların yedekleneceğini, yedeklemelerinizin ne sıklıkta ve nerede depolanacağını yönetebilirsiniz.

Yedekleme için bir eklenti önerisi istiyorsanız, en iyi seçeneklerden biri WPvivid'dir. Bu eklenti, zamanlama, büyük dosyaları filtreleme, uzaktan depolama uyumluluğu, çoklu site desteği ve daha fazlası için binlerce güçlü yedekleme seçeneği sunar.

Eklenti kullanmak istemiyorsanız, alternatif olarak daha manuel bir yaklaşım da uygulayabilirsiniz. Manuel yedeklemeler web sitesi dosyalarınıza erişmek için bir dosya aktarım aracı (FTP) gerektirir. En popüler iki FTP programı FileZilla (PC) ve Transmit'tir (Mac). Yükledikten sonra, web sitenizin sunucusuna bağlanmak için SFTP kimlik bilgilerini (web hosting hesabınızdan) kullanmanız gerekir.

Bağlandıktan sonra web sitenizin dizini altındaki tüm dosyaları seçmeli ve indirmelisiniz. Bu, gizlenecek şekilde ayarlanmış .htaccess dosyasını da içerir. Bu dosyayı göremiyorsanız gizli dosyaları görüntülemek için FTP programınızın yardım dosyasına bakın.

Sitenizdeki medya yükleme sayısına bağlı olarak, bu işlem biraz zaman alabilir. Bu indirme devam ederken, ikinci adıma geçebilir ve veritabanınızın bir kopyasını oluşturabiliriz.

2. WordPress Veritabanını Dışa Aktarın
Veritabanınızı dışa aktarmak yalnızca birkaç adım gerektiren basit bir işlemdir. Web sunucunuzun cPanel hesabına giriş yapın ve phpMyAdmin uygulamasını açın. Sol kenar çubuğundaki listeden WordPress kurulumunuzu içeren veritabanını seçin ve seçtikten sonra gezinme menüsündeki 'Dışa Aktar' sekmesine tıklayın.

Hızlı dışa aktarmanın varsayılan ayarları ve dışa aktarma için SQL formatı ihtiyacınız olan şey için yeterlidir. Git düğmesine tıkladığınızda, veritabanı dışa aktarma işlemi başlar ve yerel bilgisayarınıza bir dosya indirilir.

Veritabanı dışa aktarma ve dosyalarınızın FTP aktarımı tamamlandıktan sonra, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Adım 3: WordPress Veritabanını Yeni Hosting Sunucunuzda Oluşturun
Yeni web hosting'inize geçişe başlamadan önce WordPress kurulumu için bir ortam yaratmalısınız. Bunu yapmak için SQL verilerinizi aktarabileceğiniz bir veritabanı oluşturmanız gerekir.

Size verdikleri kullanıcı kimlik bilgileriyle yeni web hostinginizde oturum açın ve cPanel'e bağlanın. Biz bu rehber için MySQL Veritabanları uygulamasını kullanacağız. Web hostinginizde bu uygulama çalışmıyorsa, yeni veritabanı oluşturma yöntemlerini ile ilgili destek ekipleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Bir veritabanı oluşturma adımları oldukça basittir:

MySQL Veritabanı'nı açın ve web siteniz için uygun bir adla yeni bir veritabanı oluşturun.
Yeni bir MySQL kullanıcısı oluşturun (güvenli bir şifre ile).
Bu kullanıcı hesabını yeni veritabanına ekleyin ve tüm ayrıcalıkları verin.
Veritabanı adını, yeni MySQL kullanıcı adını ve şifresini yazın.
Adım 4: Wp-config.php Dosyasını Düzenleyin
Yerel bilgisayarınızdaki web sitesi dosyalarınızı indirdiğiniz klasöre göz atın. Bu klasörde WordPress ile veritabanınız arasındaki erişimi kontrol eden wp-config.php adlı bir dosya vardır.

Bu dosyanın bir kopyasını alın ve yerel bilgisayarınızdaki başka bir klasörde saklayın. Daha sonra bir şeyler ters giderse, yapmak üzere olduğunuz değişiklikleri geri yüklemek için bu dosya gereklidir.

Dosyanın orijinal sürümünü favori metin düzenleyicinizle açın ve aşağıdaki üç değişikliği yapın:

1. Veritabanı Adını Değiştirin

Aşağıdaki satırı bulun:

define ('DB_NAME', 'db_name');

Bu satırın db_name kısmı şu anda eski web hostinginizin MySQL veritabanı adına ayarlanacaktır. Bu, yeni oluşturduğunuz yeni veritabanının adıyla değiştirilmelidir.

2. Veritabanı Kullanıcı Adını Değiştirme

Aşağıdaki satırı bulun:

define ('DB_USER', 'db_user');

Bu satırda, yeni oluşturduğunuz kullanıcı adıyla eşleşmesi için db_user bölümünü eski hosting kullanıcı adından değiştirmeniz gerekir.

3. Veritabanı Kullanıcı Parolasını Değiştirme

Son olarak, üçüncü satırı düzenleyin:

define ('DB_PASSWORD', 'db_pass');

Diğerlerinde olduğu gibi, bu satırın db_pass bölümü MySQL kullanıcısı için oluşturduğunuz yeni güvenli parola ile değiştirin.

Wp-config.php dosyasını kaydedin ve dosyayı kapatın.

Adım 5: WordPress Veritabanınızı İçe Aktarın
Artık üzerinde çalışacağınız yeni bir veritabanınız olduğuna göre içe aktarma işlemine başlayabilirsiniz.

Yeni sunucunuzdaki cPanel yazılımından phpMyAdmin'i başlatın ve sol taraftaki kenar çubuğundaki listeden yeni veritabanınızı seçin. Açıldığında, gezinme menüsünden İçe Aktar sekmesini seçin.

İçe Aktarılacak Dosya bölümünde Dosya Seç düğmesini tıklayın ve daha önce dışa aktardığınız SQL dosyasını seçin.

Kısmi İçe Aktar onay kutusunun işaretini kaldırın, formatın SQL olarak ayarlandığından emin olun ve ardından Git düğmesine tıklayın.

Bu içe aktarma işleminin süresi veritabanınızın boyutuna bağlı olarak değişir. İçe aktarma işleminiz bittiği zaman size başarılı olduğunu bildiren bir mesaj alacaksınız.

Adım 6: WordPress Dosyalarını Yeni Hosting'inize Yükleyin
Artık yeni veritabanını hazırladığınıza ve wp-config.php dosyasını yeniden yapılandırdığınıza göre, web sitenizin dosyalarını yüklemeye başlamanın zamanı geldi.

FTP programınızı kullanarak veya Cpanel'den yeni web hostinginize bağlanın ve web sitenizin tutulacağı klasöre göz atın. Aldığımız yedeği yeni hostinginizde  /public_html/ yükleyin.

Önceki indirmede olduğu gibi, bu işlem biraz zaman alabilir. Yükleme tamamlandıktan sonra bu dosyaları yerel bilgisayarınızdan silmeyin. Son adımlar tamamlanana kadar bunlara ihtiyaç duyulacaktır.

Adım 7: DNS değişiklikleri
Alan adınızın isim sunucularını yeni hosting sağlayıcınızı gösterecek şekilde değiştirmeniz gerekir. Bunu alan adı kayıt sağlayıcınız da yapılabilir.

Adım 8: Eski hosting hesabınızı iptal edin
Web sitenizi yeni hosting sağlayıcınıza aktarma işlemini tamamladıktan sonra, eski hosting hesabınızı iptal etmeden önce en az bir veya iki gün bekleyin.

Alan adınız yeni hosting hesabı web sitenizi gösterdiğinde, ziyaretçiler sitenizi yeni sunucusunda ziyaret edecek ve sitenizle etkileşimde bulunacaktır. Bu noktada, eski hosting hesabınızın müşteri hizmetlerini arayarak resmi olarak hosting hesabınızı kapatmak istediğinizi bildirebilirsiniz.

Hosting hesaplarının çoğunun, geçerli dönemin sonunda otomatik olarak yenilenecek şekilde ayarlandığını unutmayın. Bu nedenle, hesabınızın kapatıldığından ve yenilenmeyeceğinden emin olun.

Yukarıda anlattığımız tüm faktörler göz önüne aldığınızda, hosting.com.tr birçok web sitesi için olduğu gibi, sizin web siteniz için de en verimli hosting servis sağlayıcılarından biri olabilir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Web siteniz için performans odaklı hosting paketlerimize göz atmak için hemen sitemize gelebilir, web sitenizin ihtiyaçlarınıza uygun şekilde barındırılmasını sağlamak için uygun bir fiyat ödeyebilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1057 Gösterim
Son İleti 05 Mart 2015, 23:01:37
Gönderen: maltepe
0 Yanıt
345 Gösterim
Son İleti 19 Mayıs 2019, 09:59:35
Gönderen: delaporta444
0 Yanıt
274 Gösterim
Son İleti 28 Mayıs 2019, 13:27:51
Gönderen: delaporta444
0 Yanıt
193 Gösterim
Son İleti 18 Temmuz 2019, 20:43:54
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
172 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 18:19:12
Gönderen: delaporta444