Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması (Cpanel, Plesk ve Directadmin)
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 272
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması (Cpanel, Plesk ve Directadmin)  (Okunma sayısı 272 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 

Sanal sunucu veya dedicated sunucu kullanan kullanıcıların aklına ilk gelen 3 kontrol paneli vardır; cPanel, Directadmin ve Plesk.

Kontrol panelleri, komut kullanmadan sunucunuzu tüm yönleriyle yönetmenize olanak sağlar. Bu sayede, yeni kullanıcılar ekleyebilir, veritabanlarını yönetebilir, popüler yazılımları yükleyebilir, e-posta yapılandırmalarını gerçekleştirebilir, yedekleme ve geri yükleme gibi birçok işlemi kontrol paneller üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Teknik olarak mümkün olsa bile bir sunucuda kontrol paneli olmadan genel kullanıcıların işlem gerçekleştirmesi ve hatta hosting satmanız olanaksızdır.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Bir kontrol paneli seçerken ana zorluklardan biri de, daha sonra fikir değiştirirseniz aralarındaki farklılıklar nedeniyle taşıma işlemi sizin için zorlu olabilir. Bu nedenle kontrol paneli seçimi yaparken ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek seçim kararını buna göre vermelisiniz.

Bu makalede, farklı hosting kontrol panelleri arasındaki temel farklılıklardan bahsederek bu konuda seçim yapmakta zorlanan kkullanıcılar için bir rehber hazırladık.

Arayüze Bakış

Hosting kontrol paneli seçiminizi etkileyebilecek bir faktör de kontrol panel arayüzü ve tasarımı olabilir. Sizin ve kullanıcılarınızın işlemlerini gerçekleştireceği arayüzün basit, anlaşılır ve tüm işlevlere kolay erişilebilir olması pozitif etki yaratacaktır.

İşletim Sistemi Uyumluluğu
Seçeceğiniz kontrol panelinin hangi işletim sistemini desteklediği, uyumlu ve stabil çalıştığı da oldukça önemlidir. Bazı kontrol panelleri hem Linux hem de Windows işletim sistemlerini desteklese de, siz kullanacağınız amaç için uygun bileşenlerin hangileri olduğu ve bunların hangi işletim sistemi ve buna uyumlu kontrol paneli ile optimize çalışacağını belirlemelisiniz. Bu noktada, altta yer alan tabloda cPanel, Maestropanel ve Plesk panel'in hangi işletim sistemlerini desteklediğini görebilirsiniz;

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

cPanel

cPanel Hosting Kontrol Paneli, Linux sistemler üzerinde çalışır ve üç platformu destekler. Bunları; CentOS, CloudLinux ve RedHat olarak sıralayabiliriz. Bu sınırlamaya rağmen cPanel, sunucu pazarında oldukça yaygın bir kullanım oranı elde etti. Ancak Windows işletim sistemi tabanlı bir sunucu kullanacaksanız cPanel sizin için doğru bir seçim değil.

Bundan birkaç yıl önce cPanel'in Windows işletim sistemi tabanlı sunucularda da çalışan bir versiyonu olması bekleniyordu. Hatta Enkompass denilen geliştirme aşamasında, piyasaya da sürülmüştü. Ne yazık ki yayınlandığında ilgi görmesine rağmen ilerleyen süreçte kullanım oranı sabit kaldı ve cPanel tarafındaki güncellemeler de durdu. Bu da, 2014 yılında cPanel Windows'un End-Of-Life olarak rafa kaldırılmasına sebep oldu.

Sonuç: Windows sunucu tercih edecekseniz, cPanel kullanamazsınız.

Plesk

cPanel'in aksine, Plesk kontrol paneli Linux'un kendi içerisindeki varyasyonları dahil olmak üzere işletim sistemi konusunda daha fazla çeşitlilik sunuyor. cPanel tarafından desteklenen üç platforma ek olarak; Plesk'i Ubuntu, Debian ve openSUSE üzerinde de çalıştırabilirsiniz.

Bunun dışında Plesk, Windows işletim sistemini de destekliyor. Plesk'in yeni sürümünün yayınlanması ile birlikte Windows Server 2012 R2 kullanmanız öneriliyor. Bu makalede incelediğimiz üç hosting kontrol paneli arasında Windows işletim sistemini destekleyen tek kontrol paneli Plesk'tir. Bu noktada, kullanacağınız işletim sistemi belirleyici nokta olacaktır.

DirectAdmin

cPanel gibi DirectAdmin de sadece Linux işletim sistemlerini destekliyor. Özellikle RedHat, CentOS, FreeBSD ve Debian üzerinde çalışıyor.

Söz konusu hosting kontrol paneli olduğunda Linux sistemler için oldukça geniş bir alternatif yelpazesi mevcutken Windows işletim sistemi kullanımı söz konusu olduğunda ise bu konuda yapabileceğiniz seçim yelpazesi oldukça daralmaktadır.

Fiyatlandırma
Bu üç hosting kontrol panelinin fiyatlandırma seçenekleri büyük ölçüde değişkendir. Bu kontrol panellerinin hiçbiri açık kaynak değildir ancak DirectAdmin'in fiyatlandırmasında "Ömür Boyu Lisans" ve "Sınırsız Güncelleme" seçeneği yer almaktadır. Diğer iki kontrol paneli ise sadece belirli süreler için lisans almanıza olanak tanır ve bu süreçler içerisinde yayınlanan güncellemeleri almanıza olanak tanır.



Üstteki tabloda yer alan fiyatlar, ilgili kontrol panellerine ait web sitelerinden direkt olarak satın almanız halinde geçerlidir. Ancak farklı servis sağlayıcılar, kendi bayilik programları dahilinde çeşitli indirimler ve kampanyalar sunabilmektedir.

cPanel

cPanel kontrol panelinin lisans fiyatlandırmasında, dedicated sunucu veya sanal sunucuya özel olarak iki farklı fiyatlandırma mevcuttur. Dedicated sunucu için yıllık lisans almak istediğinizde $425 ödeme yapmanız gerekmekte.

Buna ek olarak cPanel, herhangi bir problem yaşadığınızda olay başına $64 ücret karşılığında telefon desteği sağlıyor. Ayrıca VPS sunucunuz için aylık lisans almak isterseniz $20 ödemeyi gözden çıkartmanız gerekiyor.

 

Plesk

Plesk, en büyük rakibi olan cPanel gibi dedicated ve vps sunucular için ayrı fiyatlandırmalar sunuyor. Ancak cPanel'den farklı olarak "geliştirici araçları", "barındırılacak alan adı sayısı" gibi çeşitli tercihler için geniş bir yelpaze sunuyor. Örneğin sunucunuzda 5 alan adı barındıracaksanız, Plesk için ayda sadece $4 lisans ödemesi yapmanız yeterli olacaktır.

DirectAdmin

Diğer kontrol panellerinden farklı olarak DirectAdmin, "Ömür Boyu Lisans" seçeneği sunmakta ve $299 ödeyerek sınırsız lisans satın alabilirsiniz. Bununla birlikte DirectAdmin, Aylık, 3 Aylık ve Yıllık Lisans seçenekleri de sunmakta.

DirectAdmin'i cPanel'den ayıran önemli bir özellik de tüm lisans seçeneklerinde sınırsız teknik destek sunuyor olmasıdır. Yaşadığınız problemlerde ekstra herhangi bir ücret ödemeden destek alabilirsiniz. Plesk de ücretsiz teknik destek sunduğunu belirtmekte ancak bu desteğin kapsamını ve politikaları bulmak oldukça zordur. DirectAdmin ise sadeliği ile övünür ve hizmet şartları ve politikalarını da bu doğrultuda yayınlamaktadır.

Not: DirectAdmin "Ömür Boyu Lisans" satın almanız halinde teknik destek 90 gün ile sınırlıdır!

Yönetim Arayüzü / Kullanıcı Arayüzü ve İşlevsellik
Kendi sunucusunu kullanan bir kişinin kontrol panellerine bakış açısı ile son kullanıcının bakış açısı birbirinden çok farklıdır. Hatta cPanel kullanan normal bir kullanıcı WHM'yi hiç duymamış bile olabilir. WHM Panel'in, cPanel ile ilgili tüm işlemlerin gerçekleştirildiği, DNS yapılandırması, güvenlik, kullanıcı ayarları, sunucu yapılandırmaları ve paket ayarlamaları gibi bir çok yönetimsel ayarlamanın yapıldığı bir yönetici kontrol paneli olduğu son kullanıcı tarafında bilinmeyebilir.

Plesk ve DirectAdmin kontrol panellerinde ise bu şekilde bir ayrım olmamakla birlikte, kullanıcının sahip olduğu yetkiler dahilinde aynı arayüz içerisinde erişebileceği yönetimsel ayarlar mevcuttur. (Reseller, Admin vb.) Bu konuda alttaki tablo üzerinde ilgili kontrol panellerinin arayüzleri ve yönetimsel seçeneklerini karşılaştıracağız.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1188 Gösterim
Son İleti 10 Ağustos 2007, 22:33:05
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1707 Gösterim
Son İleti 16 Mart 2008, 23:06:16
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
625 Gösterim
Son İleti 17 Temmuz 2013, 12:21:58
Gönderen: dostcanlısı
0 Yanıt
493 Gösterim
Son İleti 22 Mart 2015, 14:15:17
Gönderen: Tanitimreklam
0 Yanıt
275 Gösterim
Son İleti 28 Mayıs 2019, 12:52:19
Gönderen: delaporta444