Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Hormon Düzensizliği Hipopituitarizm Nedeni Olabilir!
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 330
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Hormon Düzensizliği Hipopituitarizm Nedeni Olabilir!  (Okunma sayısı 330 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    dean534

  • Güzel Üye
  • ****
  • Avatar Yok

  • İleti: 315
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı


 

Hipofiz bezinde meydana gelen hasar sonucunda gerekli hormonların salgılanamaması sonucu ortaya çıkan hipofiz yetmezliğine hipopituitarizm adı verilir.

Peki hipopituitarizmin belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, hipopituitarizm hakkında tüm bilinmeyenleri bizler için açıkladı.

Aynı zamanda hasara bağlı olmaksızın hipotalamustan salgılanan hormonların düzensizliği ya da hiç hormon salgılanmaması da hipopituitarizm nedeni olarak kabul edilir.

Hipofiz bezi yetmezliği olarak bilinen hipopituitarizm, son derece ciddi ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalık çeşididir.

Hipopituitarizm hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hipofiz bezinde meydana gelen tümörler, doğum esnasında aşırı kanamalar, kafa travması, hemokromatoz ve sarkidoz gibi rahatsızlıklar hipopituitarizmin nedenleri arasında gösterilir.

Ayrıca hipofiz ile alakalı radyoterapi tedavisi gören hastaların iki yıl içerisinde hipopituitarizm riski oldukça yüksektir.

Hipopituitarizm Belirtileri Nelerdir?

Hipofiz bezi yetmezliğinde, hastalığın nedenine ve hastalıktan etkilenen hormonlara bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkar.

FSH ve LH hormonlarının eksikliğinde kadınların adetlerinde azalma ya da tamamen sona erme erkeklerde ise ereksiyon bozukluğu ya da sperm sayısında azalma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Büyüme hormonu eksikliğinde  ise ortaya çıkan belirtiler enerji azlığı, ciltte kuruma ve incelmedir. TSH eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler ise tiroit yetmezliğinde ortaya çıkan belirtilerin aynısıdır.

ADH hormonunun etkilendiği durumlarda ağız kuruluğu, sık idrara çıkma gibi etkiler ortaya çıkar. ACTH eksiliğinde ise iştahsızlık, yorgunluk, hızlı kilo kaybı gibi etkiler görülür.

Prolaktin eksikliğinin tek belirtisi vardır ve bu belirti aşırı kanamanın olduğu doğumların sonrasında anneden süt gelmemesidir.

Hipopituitarizm Tedavisi

Hipopituitarizm tedavisi de tıpkı belirtiler gibi nedene göre değişiklik gösterir. Bu aşamada eksik olan hormon yerine konur ve bu tedaviler genellikle ömür boyu sürer.

İlk olarak hipopituitarizme neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer hipopituitarizm, tümör kaynaklı olarak ortaya çıktıysa bu durumda hipofiz bezinde yer alan tümörün alınması ya da radyoterapi ile küçültülmesi lazımdır.

Tümör tedavisi durumunda hastaların durumunda normale dönme görülmediği durumlarda genellikle yine hormon tedavisine başvurulur.

Hormon tedavisinde hastaların hormon seviyeleri dikkatli bir biçimde kontrol edilmeli ve bu şekilde doz ayarlamaları gerçekleştirilmeli. Özellikle hamile olan hastalarda doz ayarlaması büyük bir önem arz eder.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir
Instagram: @drsevaltasdemir


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
7 Yanıt
1830 Gösterim
Son İleti 04 Ağustos 2007, 10:36:49
Gönderen: cevoş
0 Yanıt
778 Gösterim
Son İleti 11 Haziran 2008, 21:36:05
Gönderen: MAT_ROCK23
0 Yanıt
1012 Gösterim
Son İleti 20 Temmuz 2008, 11:39:23
Gönderen: hayat güzel
0 Yanıt
911 Gösterim
Son İleti 03 Şubat 2009, 21:45:14
Gönderen: orkide
0 Yanıt
962 Gösterim
Son İleti 18 Eylül 2011, 08:48:32
Gönderen: sevdaligul