Havuzların suyunu dengede tutabilmek için su tahlillerine bağlı olarak bazı kimyasalların kullanılması gerekmektedir. Bu kimyasallara Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adı verilmektedir. Havuz suyunun hijyenik ve berrak olması açısından büyük önem taşıyan bu kimyasallar kullanılmadan önce havuzun değerlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği parametreler ölçütünde kimyasal testler yapılmalıdır. Bu testlerin hangi sıklık ile uygulanacağı ise yine Sağlık Bakanlığı genelgesinde belirtilmiştir. Yapılan testler sonucunda suya gerekli havuz kimyasal ilaçları ilave edilir.
Bunların yanında havuz kimyasalı satın almadan önce ürünün bakanlık tarafından onaylanmış olmasına dikkat edilmelidir. Peki, havuzlarda kullanılması gereken kimyasal ilaçlar hangileridir? Bu ilaçlar ne işe yarar?
Havuz Bakımında Kullanılması Gereken Havuz Kimyasal İlaçları
Havuz suyu dengesi için en önemli faktör pH dengesidir. Bu anlamda havuz suyunun pH'ının 7,20 ile 7,40 arasında dengede tutulması gerekmektedir. Ayrıca klor seviyesinin korunması da gerekmektedir. Açık havuzlarda 1,00-3,00 ppm; kapalı havuzlarda ise 1,00-1,50 ppm olmalıdır. Bunların yanında havuz bakımı için yosun önleyici, berraklaştırıcı ve çöktürücüler de kullanılmalıdır.
pH Düzenleyiciler
Havuz kimyasal ilaçları arasında en önemlilerinden birisi pH düzenleyicilerdir. Bunun için klor kullanmadan önce mutlaka pH değeri dengeye getirilmelidir. pH ölçümü için piyasada yaygın olarak iki çeşit kit bulunmaktadır. Bu kitler arasında; sıvı solüsyonlar ve tabletli kitler yer alır. Ancak tablette bulunan klor yok edici kimyasalın çok daha net sonuçlar verdiğini bilmenizde yarar vardır. Çünkü sıvı solüsyonlar klordan etkilenmektedir.
Yosun Önleyici ve Yosun Çöktürücüler
Havuzlarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi yosun oluşumudur. Normal bakımlar sonrasında klor seviyesinin düşmesine bağlı olarak sadece birkaç saat içerisinde dahi yosun üreyebilmektedir. Yosunla mücadele için bazı Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap kullanılması gerekir. Bu kimyasallar haftalık olarak havuza ilave edilir ve yosun üremesi engellenir. Ayrıca havuzu yosun tuttuktan sonra yosunu öldürmek amacı ile yosun öldürücü kimyasallar kullanılır. Bunlar da yine klor ile etkili olarak yosunun üremesini yavaşlatır.
Berraklaştırıcı, Topaklayıcı ve Çöktürücüler
Kum filtreleri, 20 ile 40 mikronun altındaki partikülleri tutmak adına yetersiz kalır. Bu partiküller ise havuzun berraklığını bozar. Havuzlara berraklaştırıcı ya da çöktürücü atarak küçük partiküller bir araya toplanabilir. Dibe çöken partiküller ise kolay bir şekilde temizlenir. Havuz suyuna çöktürücü attıktan sonra motorları 4-5 saat çalıştırıp kapatmak oldukça önemlidir.
Tüm bunların yanında havuz kimyasal ilaçları kullanmadan önce ürünün orijinal kutusunda yazan kullanım talimatları mutlaka dikkate alınmalıdır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap