Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: HANGI ZEKA TÜRÜNE SAHIPSINIZ?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 862
Google Özel Arama

Gönderen Konu: HANGI ZEKA TÜRÜNE SAHIPSINIZ?  (Okunma sayısı 862 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
HANGI ZEKA TÜRÜNE SAHIPSINIZ?
« : 04 Haziran 2008, 02:10:24 »


 


 
Eskiden tek zeka kavramindan bahsedilirken bugün 8 farkli zeka türü oldugu kabul ediliyor. Peki siz hangi zeka türüne sahipsiniz? Iste 8 farkli zeka türü...
 
Sözel zeka:

Kelimeleri etkili kullanma yetenegidir. Dinleyerek ögrenmeyi sever, duygu ve düsüncelerini sözel ifadelerle aktarirlar. Iyi yazarlar, iyi anlatirlar, kitap okumayi, kelime oyunlari severler. Kavramlarla ve kelimelerle düsünürler. Sözel zekaya sahip insanlar daha çok yazar, gazeteci ve politikaci olurlar.

Sayisal zeka:


Sayisal zekasi yüksek olanlar sebep-sonuç iliskisi kurmayi, “neden” demeyi severler, çok soru sorarlar. Olaylari kategorize ederek baglantilar kurmaya kafa yorarlar. Hesap yapmayi, bir makineyi söküp nasil çalistigini görmeyi severler. Nedenini bilmedigi seyi fazla akilda tutamazlar. Bilim adami, matematikçi ve bilgisayar programcisi olma ihtimalleri yüksektir.

Görsel zeka:

Görsel zekasi yüksek olanlar isittiklerini degil de, gördüklerini akillarinda daha iyi tutarlar. Film ve slayt gösterileri esliginde ögrenmeyi severler. Hayal dünyalari genistir. Resimli kitaplara, sanatsal etkinliklere yatkindirlar. Renklere çok hassastirlar. Mimar, fotografçi ve dekoratör olabilirler.

Müzik zekasi:

Ritim, nota, ses tonu, ahenk, melodi gibi müziksel unsurlara asiri duyarlidirlar. Müziksel unsurlari hemen fark ederler, degerli bulurlar ve ifade ederler. Nota, solfej bilmeseler bile, melodileri hemen akilda tutarlar. Müzik esliginde çalistiklarinda ögrendiklerinin kaliciligi artar. Tempo tutma, mirildanma, islik çalma, eslik etme, müzik dinleyerek kitap okuma sevdikleri seylerdir.

Bedensel zeka:

Bir sorunu çözmek, bir model olusturmak, bir seyler üretmek için bedenlerini, ellerini, parmaklarini kullanabilme gücüdür. Bedensel zekasi yüksek olanlar, duygu ve düsüncelerini dokunarak, hareketlerle anlatmada beden dilini kullanmaya çok yatkindirlar. Kosmayi, ziplamayi, mimik ve jestleri kullanmayi, bir yerler insa etmeyi çok severler. El becerileri iyidir, tamir islerini çok rahat yaparlar. Baskalarinin mimik ve jestlerini kolayca taklit ederler. Sporcularin, aktörlerin, heykeltiraslarin çogu bedensel zekasi yüksek olan insanlardir.

Sosyal zeka:

Çevresindeki insanlarin duygularini, isteklerini, ihtiyaçlarini anlama, ayirt etme ve karsilastirma gücüdür. Sosyal zekasi yüksek olanlar, insanlari tanima konusunda çok basarilidirlar. Liderlik özellikleri vardir. Yüz ifadelerine ve seslere, insanlardaki farkliliklara duyarlidirlar. Yüzleri çok iyi okurlar. Analiz etme, yorumlama ve degerlendirme kapasiteleri yüksektir. Sözlü ve sözsüz iletisimde yetenekleri üstündür. Organize etmeyi, lider olmayi, baskalarina yardim etmeyi, empatik iletisimi ve ögretmeyi severler. Genellikle danisman, ögretmen ve siyasi lider olurlar.

Içsel zeka:

Kendi ile ilgilenme, kendini tanima, güçlü zayif taraflarini fark etme yetenegidir. Kim oldugu, neyi yapmak istedigi, nelere yönelmesi gerektigini, nelerden uzak durmasi gerektigini bilme kapasitesidir. Bir seyi düsünürken kendi duygulari, ilgisi, ihtiyaçlari ve istekleriyle amaçlarini bagdastirmaya çalisirlar. Bagimsiz olma, kendilerini açik ve net dile getirme, olaylardan ders almaya yatkindirlar. Psikolog olmaya yatkindirlar.

Dogal zeka:

Çevre, doga olaylari, ekolojik unsurlara asiri duyarlidirlar. Düsünürken doga formlari, hayvan- bitki figürleri ile düsünürler. Hayvan beslemeyi, dogayi, toprakla ugrasmayi önemserler. Mevsimler, iklim olaylari ile ilgilenirler. Hava tahmin konularina ilgi duyarlar.

Samanyoluhaber
 
 
   
     
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
7199 Gösterim
Son İleti 15 Ağustos 2008, 01:03:18
Gönderen: efendykemal
18 Yanıt
4212 Gösterim
Son İleti 28 Ağustos 2007, 21:24:10
Gönderen: PERİ
2 Yanıt
1087 Gösterim
Son İleti 07 Aralık 2007, 22:41:33
Gönderen: orkide
1 Yanıt
1141 Gösterim
Son İleti 15 Temmuz 2008, 20:40:54
Gönderen: MAT_ROCK23
0 Yanıt
1303 Gösterim
Son İleti 02 Mart 2010, 19:35:53
Gönderen: sevdaligul