Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: HAFIZA
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 941
Google Özel Arama

Gönderen Konu: HAFIZA  (Okunma sayısı 941 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
HAFIZA
« : 10 Ocak 2008, 13:38:33 »


 

Aslında insanı insan yapan hafızasına kayıtlı olan bilgilerdir. Doğuştan sonsuz bir bellek yeteneği ile doğmuşuzdur.
Öğrendiğimiz her şey tüm yaşam tecrübemiz beynimizde nöronlar arasında elektriksel ve kimyasal harflerle yazılıdır.

Uzun dönemli ve kısa dönemli olmak üzere iki çeşit hafıza vardır: Dikkat yeteneğimizin de aslında anlık belleğimiz demek olduğu şimdi biliniyor.

Belleğimize sadece isimleri, telefon numaralarını değil ihtiyaç duyduğunuz her şey kayıtlıdır. Nasıl sürdürdüğümüz, konuştuğumuz, neyi sevdiğimiz insanı insan yapan bütün özellikler hafızamızda yazılıdır. Hafızamızın hastalığı olan Alzheimer çok ilerlediği zaman hasta bırakınız konuşmayı kendisinin kim olduğunu bile unutur. Aynanın karşısında konuştuğu zaman kendisinin başkası olduğunu zanneder. Doğduğu güne gerileyen Alzheimer hastaları çoktur.

Uykuda önemli bilgiler ön bellekte tutulurken sık kullanılmayan bilgiler uzun dönemli belleğe gönderilir. Uyku'nun REM döneminde beyin aktif çalışır. Bu dönemde beynin aktif bilgi işlem ve arşivleme yaptığı dönemdir. Kaliteli uykular kaliteli bellek için gereklidir. Hafızamız sürekli yeni şeyler depolamaya hazırdır ve sınırsız bir kapasitesi vardır. Hipokampus denilen tırnak büyüklüğündeki bölge bellek işlemlerinin beyni hükmündedir.

Belleği güçlü tutmak istiyorsak kaydedeceğimiz bilgileri 5N 1K kuralına göre beyne yazmalıyız. Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin sorularına cevap verilerek yazılan bilgiler beş duyu ile beyne yazıldığı için kolay unutulmaz ve hemen hatırlanabilir. Hafızası güçlü olan insanlar bu yöntemi çok iyi kullananlardır.

Kolay ezberlemenin farklı yolları vardır. Resimleme, hikayeleme, yerleştirme gibi yöntemler bunlardandır. Resimleme yöntemi için örnek verecek olursak; mavi, kuş, araba, lale kelimeleri; mavi bir arabanın üzerinde ağzında lale olan kuş şeklinde yazılırsa daha kolay akılda kalır ve çabuk hatırlanır. Yerleştirme yönteminde daha çok bilgi için evin içine anlam bağı kurarak nesneler yerleştirilir. Hikayeleme yönteminde nesneleri birleştirilen bir senaryo yazılır ve o akılda tutulmaya çalışılır. Sonra belli aralıklarla tekrarlanan bilgiler akılda kalır.

Bazı kişiler işitsel olarak kolay akılda tutarken, bazı kişiler okuyup görerek akılda tutarlar. Arzu edilen ve önem verilen şeyler daha kolay beyne yazılır daha doğrusu kazınır ve kolayca unutulmaz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
948 Gösterim
Son İleti 30 Kasım 2008, 21:55:32
Gönderen: PERİ