Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Hacı Bayram Camisi 14 Şubatta Açılıyor
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 750
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Hacı Bayram Camisi 14 Şubatta Açılıyor  (Okunma sayısı 750 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Hacı Bayram Camisi 14 Şubatta Açılıyor
« : 09 Şubat 2011, 21:03:47 »


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi Hacı Bayram Camisi ve yıkılarak yeniden inşa edilen ek binası, 14 Şubatta, Mevlit Kandili'nde yeniden ibadete açılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, restora


Hacı Bayram Camisi, 14 Şubatta Açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi Hacı Bayram Camisi ve yıkılarak yeniden inşa edilen ek binası, 14 Şubatta, Mevlit Kandili"nde yeniden ibadete açılacak.
Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, restorasyon çalışmalarında Hacı Bayram Camisi"nin orijinal kısmındaki tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarıldığı, 1970"li yıllarda inşa edilen ek binanın da yıkılarak, geniş ve modern bir şekilde yeniden inşa edildiği belirtildi.
Titiz çalışmaların ardından caminin ek binasıyla birlikte 14 Şubat günü saat 12.00"de yeniden ibadete açılacağı bildirilen açıklamada, aynı akşam Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez"in de katılacağı Mevlit programının TRT ekranlarından canlı olarak yayımlanacağı duyuruldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1428 yılında inşa edilen Hacı Bayram Camisi"ndeki çalışmalara ilişkin, ""Burası inanç turizmi açısından da Ankara"nın merkez haline gelmesini sağlayacak"" ifadesini kullandı.
Hacı Bayram Veli Hazretleri"nin 1429 yılında vefat etmesinin ardından caminin yanındaki türbeye defnedilmesiyle buranın öneminin daha da arttığını ifade eden Gökçek, caminin çeşitli yıllarda 5 kez restorasyon geçirdiği ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu hatırlattı.
Büyükşehir Belediyesi olarak orijinal kısımda da tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarttıklarını belirten Gökçek, camide yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
""Orijinalinde tavan ve ahşapların üzerindeki kat kat yağlı boyalar özel bir şekilde kazınarak, buradaki nakışlar ve hatları ortaya çıkarttık. Tüm bu çalışmalarımızı da üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğünden uzmanlar eşliğinde gerçekleştirdik. Ana mihrap boyalarını tamamen kazıdık ve bu kısmın üzerindeki mevcut olan kabartmalı hatları yeniden ön plana çıkardık. Ayrıca orijinal caminin tavan temizliğini gerçekleştirirken, pencere doğramalarını yine orijinaline sadık kalarak yeniledik. Taban ahşapları, avizeler, halılar yenilendi. Cami ve türbenin dış duvar tuğla kaplamaları da özel bir sistemle kumlama yapılarak temizlendi. Ayrıca orijinal caminin çatısına dokunmadan, çatı örtüsü ve saçaklarını da yeniledik. Özetle belirtecek olursak, orijinal caminin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarttık.""

-EK BİNANIN BÜYÜKLÜĞÜ 890 METREKAREYE ÇIKTI-

Hacı Bayram Camisi"nin orijinal kısmına ek olarak 1970"li yıllarda yeni bir bölüm eklendiğini, ancak bunun, binanın da orijinaliyle bütünlük oluşturmadığını aktaran Gökçek, ek binayı yıkarak yeniden inşa ettiklerini ifade etti.
Gökçek, bu bölümde yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgiyi verdi:
""Daha önce ek bina ve etrafına meydan görüntüsünü kapatacak şekilde tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri binalar yapılmış. Bunların hepsini meydanı açmak ve genişletmek için yıkarak, yerin altına aldık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun izniyle, başında Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü personellerinin denetimiyle, ek binanın da yıkımını gerçekleştirdik.
Kadın ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına aldık. Ayrıca tuvaletlerden camiye giriş için yerin altında ve ek binanın altında namazgah oluşturuldu. Bu alt katı da kadınların namaz kılması için tasarladık. Eskiden 100 metrekare olan bu bölüm, artık 890 metrekare olarak hizmet verebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek. Cuma namazları ve bayram namazlarında yoğunluğa göre burası bölümlere ayrılarak erkeklere de hizmet verebilecek.""
Yeni ek binanın orijinal camiye orantılı bir şekilde yapıldığının altını çizen Melih Gökçek, ek binanın iç ve dış dizaynını da yine orijinal caminin tarihi dokusuna uygun ve bütünlük oluşturacak bir şekilde yaptıklarını bildirdi.

-AYNI ANDA 6 BİN KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK-

Hacı Bayram Camisi"nde restorasyon öncesi ancak bin kişinin namaz kılabildiğini hatırlatan Gökçek, artık kapalı alanda 4 bin 500, açık alanda da bin 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceğinin müjdesini vererek, şunları kaydetti:
""Meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşedik. Ayrıca tuvaletlere özürlü vatandaşlarımızın da ulaşabilmesi için özürlü asansörü hemen ek binanın arkasına yapıldı. Bunun yanında da alt kata ve tuvaletlere inişler için de yürüyen merdivenler yaptık. Hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerini de son teknoloji ile düzenledik.
14 Şubat Pazartesi günü, hem Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed"in doğum günü olan Mevlit Kandili"ne hem de Sevgililer Günü"ne denk geldi. Hacı Bayram Camisi"nin bu tarihte açılması da çok anlamlı olacak. O gün yapacağımız güzel bir açılışla artık tüm vatandaşlarımız namazlarını daha geniş, ferah ve güzel olan bu camimizde kılabilecekler. Ayrıca türbe ziyaretlerini de gerçekleştirebilecekler.""

-""ANKARA, İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK""-

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, daha önce Augustus Tapınağı"na ilişkin de çalışmalar yaptıklarını ve son çalışmayla buranın yıkılmaya yüz tutan duvarlarının güçlendirildiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti:
""Hacı Bayram Camisi ve ek binasındaki çalışmalar ve duvarının dayandığı Augustus Tapınağı, inanç turizminin merkezinin burası olmasını sağlayacak. Ayrıca bu bölgenin çevresinde bulunan tescilli tarihi binaların da restorasyonlarını tamamladık. Hep birlikte bir bütünlük oluşturarak, tarihe ve inanca ışık tutacak bu yapılar, yeniden hem yerli hem de yabancıların gözbebeği olacak.""
Kaynak: aa
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1510 Gösterim
Son İleti 10 Şubat 2008, 19:59:45
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
0 Yanıt
1748 Gösterim
Son İleti 30 Eylül 2012, 19:34:27
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
513 Gösterim
Son İleti 06 Mayıs 2014, 21:07:25
Gönderen: b.a.f.
0 Yanıt
971 Gösterim
Son İleti 20 Kasım 2014, 18:55:33
Gönderen: consala
0 Yanıt
95 Gösterim
Son İleti 25 Mayıs 2024, 22:40:41
Gönderen: graphicdzyn