Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapGRİP'E KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALDINIZMI ?
Dr. Meryem Çetin
Grip hastalığı nedir?
Grip İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirilen bulaşıcı, mikrobik bir hastalıktır. Her sene daha çok kış aylarında, özellikle kalabalık mekan-larda yaşayanlarda salgınlara sebep olur. Çünkü damla-cık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla insandan in-sana bulaşır. Hastalık genellikle kolayca atlatılır. Fakat bir yaşın altındaki çocuklarda, yaşlılarda, müzmin akci-ğer ve kalp hastalığı olanlarda yaşamı tehdit edecek şekle varabilir.
Grip hastalığının belirtileri nelerdir?
Grip; 38 dereceyi geçebilen ani ateşle başlar. Baş ağrısı, halsizlik, kırgınlık, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağ-rıları, gözlerde yanma ve göz çukurlarında ağrı görülür. İkincil semptomlar olarak mide bulantısı ve kabızlık, nadiren de kusma ve diyare gözlenebilir. Hapşırma, burun mukozasının şişmesi, ses kısıklığı ve irritasyon öksürüğü gibi solunumsal bulgular çoğunlukla ateş düş-tükten sonra başlar. Boğaz hafif kızarıktır. Bu şikayetler hastanın işe ya da okula gidememesine ve yatmasına sebep olacak kadar şiddetli olabilir.
Grip ile nezlenin farkı nedir?
Nezle de virüslerin meydana getirdiği bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak bu hastalıkta belirtiler daha hafiftir. Hastanın en belirgin şikayetleri; hapşırma, burun akın-tısı, burun tıkanıklığı, boğazda gıcıklanma hissidir. Ateş yoktur ya da çok hafiftir. Genellikle hasta kişiyi yatağa düşürmez, belirtileri de daha kısa sürede geçer.
Grip ne kadar sürer?
Gribe yakalanan hastaların şikayetleri 2 - 5 gün için-de geriler. Bazen hastalık geçtikten sonra bile halsizlik birkaç hafta devam edebilir.
Antibiyotik kullanılmalı mı?
Bu hastalıkta antibiyotik kullanmanın hiçbir faydası yoktur. Aksine gereksiz antibiyotik kullanımı zamanla, kullanılması gerekli olan hastalıklarda antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır.
Grip geçiren hastalarda ateş düştükten ve şikayet-ler geriledikten 1-2 gün sonra tekrar ateşin başlama-sı, öksürük ve balgam olması grip üstüne orta kulak ilti-habı, sinüzit, bronşit veya zatürree gibi başka bir hasta-lığın geliştiğini gösterir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulması gereklidir.
Grip aşısı yararlı mıdır? Ne zaman uygulanır?
Grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur. Her yıl Eylül veya Ekim ayında bir kez uygulanır. Ama risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşı-sı, Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinasyonu ile bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu geliştirilmekte ve aşının tipi de bu uygulamaya bağlı ola-rak her yıl değişmektedir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse(!), sağlıklı erişkinlerde yaklaşık % 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korun-ma oranı % 50'ye düşmektedir.
Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze seb-ze ve meyve tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.
Kimlere grip aşısı yapılmalıdır?
Dünya Sağlık Örgütü herkese grip aşısı yapılmasını gerekli görmemektedir. Grip aşısı yapılması gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:
65 yaşından büyük kişiler,
Şeker hastaları ( diyabet ),
Astım hastaları,
Kronik akciğer hastaları ( Bronşit vb. ),
Kronik kalp ve damar sistemi hastaları ( koroner arter hastaları ),
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastaları-hemoglobinopati olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar ),
Huzurevi, bakımevi, okul, toplu iş yerleri vb. or-tamlarda yaşayanlar,
Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar:
6 aydan küçük bebekler,
Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler ),
Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar ( ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler. )
* Deva Polikliniği, Danışman Pratisyen Hekim
alıntı