Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Gizli Servisler Yıllardır Bu Siteyi Bekliyordu: FACEBOOK
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 768
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Gizli Servisler Yıllardır Bu Siteyi Bekliyordu: FACEBOOK  (Okunma sayısı 768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı


 

Sayfanızdaki kişisel bilgiler istihbarat örgütlerinden dolandırıcılara kadar herkesin ilgisini çekiyor

Fenomen arkadaşlık sitesi facebook, TÜBİTAK'ın bile gündeminde! Site hakkında araştırma yapan Emre Mineoğlu, sonuçları TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde anlattı:

BAŞKASI SÖYLESE PARANOYA NEDENİ:

İstihbarat örgütlerinde size ait bir dosyanın bulunduğunu söylemiş olsalardı... Ve o dosyada birçok resminizle beraber hangi okullara gittiğiniz, hangi işlerde çalıştığınız ve çalışmakta olduğunuz, kimlerle arkadaşlık ettiğiniz, nerelere gittiğiniz, resimlerle belgelenmiş olsaydı... Panikle ne yapacağınızı şaşıracağınıza kuşku yok. Ancak şu anda internetin sunduğu nimetlerin sonuncusu olan Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adlı sitede, kendi rızasıyla kayıt yaptıran yaklaşık 48 milyon kişi var.

1 MİLYON TÜRK KULLANICI VAR:

facebook bize gösteriyor ki; toplumsal anlamda aidiyet ve gizlilik olguları yeniden tanımlanıyor. İnternette yaşanan hızlı gelişmeler, toplumsal değişim ve dönüşümün gelecekte nasıl yaşanacağı hakkında ipuçları verir nitelikte. Facebook, aynı zamanda sosyal bilimciler için de devasa bir laboratuvar. 1 milyon Türk kullanıcı sayısıyla ülkemizde de çok ciddi bir kullanıcı potansiyeli oluşturuyor.

Dikkat! Arkadaşınızı da yakmayın!

TÜRKİYE Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Ali Köksal, Bilim ve Teknik dergisinin yayımladığı haber sonrası merak edilen konuları aydınlattı:

BİR ANDA SORGUYA: İnsan ilişkilerinde kimin kiminle nereden tanışık olduğu istihbarat birimlerinin en çok merak ettiği konulardan. Kullanıcılar, facebook sayesinde bu ilişkileri herkese açıyor. Yıllardır görüşemediğimiz arkadaşlarımızı bu sistem sayesinde bulmak güzel. Fakat o kişinin hatası ya da sevabı yüzünden sorgulanmak, ilginiz olmayan olaylara resmi makamlar ya da basın karşısında adınızın karışması güzel olmasa gerek.

TİCARİ BİLGİLER, BÜYÜK ŞİRKETLERDE: Bu bilgilerin pazarlayacağından bahsediliyor. Verilen bilgiler kullanıcıya reklam olarak dönecek.

KOŞULLARINI KABUL EDİYORSUNUZ: Maalesef tüm uyarılara rağmen TBMM'den kişisel bilgilerin korunması ve gizliliği konusuda beklenen tasarı çalışması tamamlanıp yasalaşmadı. Ayrıca hâlâ Türk Ceza Kanunu'nun 135'inci maddesinde kişisel verilerin kaydedilmesine ilişkin bir düzenleme var. Ancak bu düzenleme yeterli değil. facebook olayına da uygulanması mümkün değil. Çünkü, siteye girebilmek için facebook'un anlaşmasını kabul etmeniz gerekiyor.


Kredi kartı numaranızı küçük hileyle kapabilirler

BİLİŞİM suçları konusunda çalışmalar yapan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, facebook'un nasıl güvenli kullanılacağını özetledi:

GÜVENLİK ayarlarının (privacy) kullanıcı tarafından değiştirilmemesi durumunda, her türlü bilginizi başkaları görüyor. Bilgiler arasında e- posta, işyeri bilgileri, doğum tarihi, politik görüş ve kadınların kızlık soyadı da bulunuyor.

AYARLARI gizliliği yapılandırılmış olsa da, phishing (sahte e-postalarla kredi kartı numarası sorarak dolandırma yöntemi) saldırıları olabilir...

KULLANICI hesabıyla ilgili bildirimler e-posta'yla yapılıyor. facebook'un ana sayfasının kopyasının yapılması yöntemiyle e-postadan açılan linkle girilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri 3'üncü şahısların eline geçebiliyor. Linkler yerine her zaman ana sayfadan giriş yapmayı tercih edin.


Özel mesaj atmayı tercih edin

Güvenlik için mutlaka yapmanız gerekenler şöyle:


GÜVENLİK ayarlarını kimsenin göremeyeceği şekilde yapın.

DUVAR yazıları yerine özel mesajlar gönderin.

GÜVENLİK ayarları doğru yapılandırılmış olsa da kişisel kritik bilgilerin sayfaya eklenmemesine dikkat edin.


MİNİ feed ve news feed'te, bilgi ve durum değişikliğinin görüntülenmemesi için gerekli ayarları yapın.

BAŞKALARININ sizin ne kadar facebook'u kullandığınızı görmesini istemiyorsanı z, mutlaka 'News feed and mini feed'e girip 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edin.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1534 Gösterim
Son İleti 10 Kasım 2014, 14:42:49
Gönderen: domainilehosting
3 Yanıt
1959 Gösterim
Son İleti 22 Eylül 2007, 20:09:17
Gönderen: hamarat
0 Yanıt
839 Gösterim
Son İleti 14 Kasım 2007, 21:06:11
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
0 Yanıt
440 Gösterim
Son İleti 23 Nisan 2015, 13:35:44
Gönderen: b.a.f.
0 Yanıt
251 Gösterim
Son İleti 19 Mayıs 2017, 23:26:51
Gönderen: cetingur