Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: gelinlik modelleri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 431
Google Özel Arama

Gönderen Konu: gelinlik modelleri  (Okunma sayısı 431 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    astrolog

  • Yeni Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 9
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
gelinlik modelleri
« : 17 Ağustos 2017, 15:18:17 »


 

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap ilk olarak Mısır’da 4000 yılında kullanılmıştır. Tarihe geçmiş ilk gelinlik, ilk kullanılmış gelinlik M.Ö 4000 yılında Mısır toplumunda kullanılmıştır. İlk gelinliğin şekli pilili beyaz keten kumaşlarla vücudun sarılması ve saçların tümünü içine alacak şekilde pahalı taçlarla başın süslenmesidir. Evlenme törenlerinde M .Ö 4000 yılında bu yönteme başvurulmuştur. Roma’da en eski gelinliklerin rendi ise sarıdır. Peçe takan kadınların evli ya da bekar olduğu peçelerinden anlaşılırdı ki bu nedenle düğünde sarı gelinliğin üzerine sarı peçe takardı kadınlar. Ortaçağ Avrupa’sında ise gelinliğin kaliteli olması önemliydi. Rengi ve görünümü çok önemli değildi. Her kız en sevdiği pahalı olan elbisesini gelinlik olarak kullanabilirdi. 16. yüz yıla gelindiğinde ise gelinliğin rengi gümüş rengine dönmüştü. Uzun bir süre kullanılan gümüş rengi gelinliği Kraliçe Victoria giymek istemedi. O günden sonra İngiltere’deki ve Fransa’daki yazarlar beyaz rengin temizliğinden ve masumiyetinden bahsetmeye başladılar kitaplarında. O dönemlerde evlenmek için bekaret gerekli olduğu için beyaz gelinlik giymek kızların bekaretinin, saflığının simgesi olarak algılanmaya başladı. Bu bir anlamda genç kız için tüm toplum karşısında ben evleniyorum, bekaretim var demek anlamına geliyordu.

Eski Mısır’da gelinler üzerlerine kat kat pileli beyaz keten kumaş alırlarmış.Yunanistan’da beyaz kutlamayı temsil ettiği için gelinler mutluluklarını belirtmek amacıyla düğünlerinde beyaz kumaştan yapılmış kıyafetler giyerlermiş. Roma’da evlilik ve doğum tanrısına ithafen gelinler beyaz kaftana bürünürlermiş.

Düğünde beyaz giydiği kayıtlara geçmiş ilk gelin, 1499 yılında XII. Louis ile evlenen İngiltereli Anne. Onaltıncı ve onyedinci yüzyıllarda gelinler daha çok en iyi kıyafetlerini kullanmışlar evlilik törenlerinde. Yeşil haricinde hemen renk olan bu kıyafetleri günlük yaşamlarında da kullanmaya devam ediyorlarmış. Sadece soyluların düğünleri için özel kıyafet yaptırma lüksü varmış.

Beyaz ve Gelinlik 19 .yüzyıla kadar soylu ailelerden gelen gelinler gümüş ve kırmızı renklerin hakim olduğu, lüks kumaşlardan yapılmış gelinlikler giyerken, diğerleri yine göz alıcı ama sade ve çeşitli renklerde ve dokularda kumaş kullanmışlar kıyafetlerinde.

Günümüz gelinlik modelleri ise temellerini 1854 yılında Kraliçe Victoria’nın Prens Albert ile evlenirken giydiği, tamamen beyaz satenden oluşmuş, 5,5 metre kuyruğu olan gelinliğinden alıyorlar.

TAFTA : Hem pastel hem de parlak renklere sahip bir kumaş. Nişanlıklarda ve gelinliklerde yapısı nedeniyle en çok tercih edilen kumaştır. Gelinliğin hem üst hem etek kısmında kullanılabilir. Daha çok kabarık gelinliklerde uygulandığı için kilolu hanımlara pek tavsiye edilmez.
ŞANTUK : Seyrek yapıda ipek dokulu, parlak bir kumaştır. Gelinliğin hem üst hem de etek kısımlarında ipeksi yapısı nedeniyle her türlü gelinlik modeline uygulanabilir.
SATEN : En çok tercih edilen gelinlik kumaşıdır. İpeksi dokusu sayesinde özellikle yaz gelinliklerinde sıkça kullanılır. Her türlü kesime uygun bu kumaş gelinliklerde sıkça kullanılır.
FAY : Gelinliklerin ön yüzünde kullanılan bu kumaş klasik tarzda dikilen gelinliklerden ziyade düz kesimli gelinliklerde kullanılır.
KREP : Özellikle kış gelinliklerinde kullanılır.
ŞİFON : Şeffaf ve ince yapısıyla abiyeler de olduğu kadar yaz gelinliklerinde kullanılmaktadır. Uçuşan bu romantik kumaş her tip gelinliğe uygulanabilir.
ORGANZA : Şeffaf ve ince yapısı nedeniyle yaz gelinlikleri için idealdir. Hem klasik hem de sıra dışı gelinlik modellerinde kullanılabilir. Gelinliği bütün bedende kullanmak için ideal bir kumaştır.
FRANSIZ DANTELİ : Gelinlikten çok duvakta kullanımı tercih edilen bu kumaş tüm gelinlik modellerinde uygulanabilir.
KORDONE DANTEL : Gelinliğin genelinde kullanılabilen bu nazik kumaş yaz gelinliklerinde kullanılabilir.
GÜPÜR : Gelinliklerin özellikle yaka, kol ve göğüs bölümlerinde kullanılabilir. Sonbahar ve kış gelinlikleri için tercih edilir.
PUANLI TÜL : Genellikle katlı gelinlik ve duvaklarda kullanılan bir kumaştır. Gelinliğin yanı sıra en çok duvaklarda rastladığımız bu tül vücut yapınıza uygun her gelinlik modelinde uygulanabilir.
TÜL ÜZERİNDE BRODE : Tül üzerine işlenmiş motifli ince ağ yapılı bir kumaştır. Gelinliğin kol, yaka ve göğüs bölümlerinde uygulanır. Vücut yapısı konusunda sorun yaratmayan bu kumaşı her mevsim gelinlikleri için uygundur.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1784 Gösterim
Son İleti 01 Ocak 2011, 20:45:17
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
358 Gösterim
Son İleti 01 Aralık 2015, 14:52:55
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
379 Gösterim
Son İleti 01 Aralık 2015, 21:49:00
Gönderen: zubamba
0 Yanıt
354 Gösterim
Son İleti 29 Ocak 2016, 22:35:01
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
71 Gösterim
Son İleti 14 Ocak 2024, 21:50:55
Gönderen: alpacino0092