Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: GASTROENTERİT SAĞLIĞINIZLA OYNUYOR
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1311
Google Özel Arama

Gönderen Konu: GASTROENTERİT SAĞLIĞINIZLA OYNUYOR  (Okunma sayısı 1311 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    armağan

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 617
  • Nerden: Ankara
  • Rep: +23/-1
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
GASTROENTERİT SAĞLIĞINIZLA OYNUYOR
« : 29 Kasım 2007, 00:01:15 »


 

Gastroenterit ishale (diyare) yol açan bir tür mide, babğırsak iltihabıdır. Gastroenterit halk arasındaki tabiriyle ishal genellikle besin zehirlenmeleri sonucu ortaya çıkar. Bu hastalık ülkemizde en çok kırsal kesimlerde görülmektedir. Gastroenterit; iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrılarıyla kendisini gösteren bir ihtihaplanmadır. Bu iltihaplanma sonucu vücutta aşırı bir sıvı kaybı oluşur.
Gastroenterit çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Ve bu hastalık bu kişilerde daha fazla risk taşıyor ve tehlike arz edere. Yeterli önlemler alınmadığı sürece ölüme kadar sürüklenmektedir.

Çocukların altı yaşına kadar bağırsak sistemi tam gelişmediği için bu rahatsızlığa yakalanmalır daha çabuk olur ve buyüzden durum çocuklar için tehlike oluşturmaktadır. Yaşlılar da , en az çocuklar kadar bu riski taşımaktadır. Çünkü onların da bağışıklık sistemi gün geçtikçe zayıfladığı için hastalıklara, mikroplara karşı direçleri azalmaktadır. Dolayısıyla bu hastalık yetişkinlerinde sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Gastroenteritte en çok su, tuz ve mineral kayıpları ortaya çıkar ve sulu ishal, karında kramp, bulantı veya kusmayla başlar. Sağlıklı bir erişkinde ortalama günlük dışkı miktarı 200 gr ve içeriğinin% 65-85 i sudur. Fakat gastroenterit söz konusu olduğunda (ishal olunduğunda) bu oran %85 in üzerine çıkmakta ve vücutta fazla miktarda su kaybına neden olmaktadır.

Gastroenterit genellikle, mikrobu taşıyan biri ile temas ettiğimizde ya da bozulmuş, beklemiş, kirlenmiş gıda ya da su tükettiğimiz zaman ortaya çıkmaktadır. Bu yollarla  bulaşan bakteriler, bağırsaklardaki besin emilimini bozar, ince bağırsak ve kalın bağırsağı kaplayan mukoza zarının etkilenmesine neden olur. Bunların sonucunda da çeşitli ishaller, bağırsaklarda yaralanmalar ve kanalamalar meydana gelir.

Belirtileri ise şu şekilde görülür;
* İştahsızlık
*Bulantı, kusma (gün içerisinde 3 den fazla)
*Karın ağrısı, kramplar
*İshal
*Zayıflama, bitkinlik ve kas ağrıları
*Ateş yükselmesi, tansiyon düşmesi, nabız hızlanması
*Baş ağrıları gibi rahatsızlıklar.

Bireylerin bu hastalığa yakalanmamaları ve yukarda  saydığımız rahatsızlıkları yaşamamaları için kişisel temizliklerine ve yaşadıkları yerin temizliğine dikkat etmeleri gerekir. Bunun yanısıra yiyeceklere, içeceklere de dikkat edilmelidir. Çünkü bozulmuş, küflenmiş, beklemiş, tarihi geçmiş yiyecek ve içecekler zararlı bakteriler ve mikropları bünyesinde bulundurduğundan dolayı bu hastalığa davetiye ıkarırlar. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde gastroenterit kişiyi ölüme kadar götürebilir.

Çeşitli sebeplerden dolayı bu hastalığa yakalanan kişilerin eğer gastroenteritten başka rahatsızlıkları yoksa gerekli önlemler tedeviler sonucunda bu haslatılk bir ya da birkaç hafta sonra iyileşebilir. Hasta olan kişi iyileşene kadar halsizlik ve uyku hissi  taşır.

Gastroenteritten dolayı hastalanmış olan kişi bu hastalık esnasında şunları yapabilir;
*Mide düzelene kadar birkaç saat yeme bırakılmalıdır.
*Bol sıvı alınmalıdır.
*Gazoz, etsuyu veya kafeinsiz spor içecekleri içilebilir.
*Tekrar yemeye kolay şeylerle başlamalıdır.
Örneğin; tuzlu kraker, tost, muz, pirinç ve tavuk gibi yumuşak ve hazmı kolay gıdalarla yavaş yavaş yemeye başlanmalıdır.  Eğer bu esnada bulantı geçmediyse yemek yemeyi bırakmalıdır.
*Hastalık geçene kadar süt ürünlerinden, kafeinden, alkolden, nikotinden, yağlı veya fazla baharatlı besinlerden uzak durmalıdır.
*Bol bol istirahat etmelidir.
İshal durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
887 Gösterim
Son İleti 09 Nisan 2008, 21:02:26
Gönderen: iğneci
0 Yanıt
237 Gösterim
Son İleti 16 Şubat 2017, 21:31:37
Gönderen: fyzyc