NASA'nın Spitzer teleskobu şimdiye kadar görülmemiş büyüklükteki bir galaksi çarpışmasını kaydetti.
Hiçbir şey, kalabalığı görülmeye değer bir çarpışmadan daha kısa sürede toplayamaz. Bu bir F1 yarışı kazası da olabilir, galaktik bir patlama da. İki galaksinin çarpışması sonucunda yeni bir galaksinin ortaya çıkışı bilinen, ancak pek de sık görülen bir olay olmasa da, bu görüntünün peşinden koşanlar hiç de az değil.
Şimdiye kadar görüntülenen çarpışmalar olsa da, Nasa'nın Spitzer Uzay Teleskobu'nun kaydettiği son çarpışma tam anlamıyla bir "tren kazası". Şimdiye kadar kaydedilen en büyük galaksi çarpışmasını kaydeden Spitzer, her biri Güneş'in yoğunluğundan milyonlarca kez daha büyük olan iki kara deliğin etrafında var olan devasa iki galaksinin çarpışmasını gösteriyor.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi çalışanlarından Stephanie Bush "Görüntüyle ilgili en heyecanlı olan şey bunun tamamen kendine has bir çarpışma olması" şeklinde konuşuyor ve ekliyor; "İki galaksinin çarpışarak birleşmesi oldukça kısa bir süreç, enkazı gördüğünüz anda aslında birleşme tamamlanmış demektir, bu olay evren içinde bize yakın yerlerde pek görülmüyor".
Spitzer'in kaydetmiş olduğu NGC 6240, Yılancı (Ophiuchus) takımyıldızına 400 milyon ışık yılı uzaklıkta, iki galaksinin çarpışmasıyla ortaya çıkan kızılötesı radyasyon, toz ve gaz bulutundan oluşuyor.
Çarpışmanın yarattığı basınç ise kızılötesi dalga boylarında parlamalar yapan, kızılötesi radyasyon yayan sıcak yıldızların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yıldızların yarattığı bazı radyasyon katmanları toz bulutlarının içinden gözle görülebiliyor.
Büyük resim için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapKaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap