Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: FLORESAN LAMBALAR NICIN DAHA EKONOMIKTIR?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 982
Google Özel Arama

Gönderen Konu: FLORESAN LAMBALAR NICIN DAHA EKONOMIKTIR?  (Okunma sayısı 982 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
FLORESAN LAMBALAR NICIN DAHA EKONOMIKTIR?
« : 15 Haziran 2008, 19:48:43 »


 


Floresan lambalar niçin daha ekonomiktir?

Floresan lambalar ilk olarak 1939 yilinda, NewYork Dünya Fuari'nda "General Electric" tarafindan sergileni. Amerikan evlerinin elektrikle ayinlatilmasindan yaklasik 60 yil sonra oortaya çikan floresan lambanin bilinen ampül ile savasi günümüze kadar sürdü.
Ayni evin içinde banyoda yumusak isigi ile floresan galip gelebilirken, yatak odasinda mücadeleyi rpmantik isigi ile ampül kazandi. Uzun mücadele sonunda zafer floresanin oldu. Bunun esas sebebi ise evlerdeki tercihin degismesi degil, elektrik giderlerinin azaltilamasi gereken yogun yasamin oldugu isyerleri ve okullardi.
18 Watt'lik bir floresan lamba, 75 Watt'lik bir ampül kadar isik verebilir. Yani floresanlar daha az enerji saglayip, daha çok isik verirler, yaklasik yüzde 75 enerji tasarrufu saglarlar. Piyasa satis fiyatlari daha yüksektir ama en az on misli daha uzun ömre sahiptirler. Isik tek bir noktadan degil de tüpün her tarafindan geldigi için daha fazla dagilir. Mavimsi isiklari daha yumusaktir ve gözleri yormaz.
Floresan lambalarda, elektrik dügmesine baildiginda, transformerden geçen elektrik, tüpün bir ucundaki elektrottan digerine bir ark olusturur. Bu arkin enerjisi tüpün içindeki civayi buharlastirir. Bu buhar elektrik yüklenerek gözle görülmeyen ültraviyole isinlari saçmaya baslar. Bu isinlari da tüpün iç yüzeyine kaplanmis olan fosfor tozlarina çarparak görülen parlak isigi olusturur.
Floresan lambalar ilk açilislari sirasinda çok elektrik çekerler. Halbuki bu miktardaki enerjiyi bir saatlik açik durumdaancak harcarlar. Ayrica çok sik açip kapama ile ömürleri de kisalir. Örnegin tipik bir floresan lamba devamli açik birakildiginda 50 bin saat çalisabilir. Üç saatlik aralarla kapanip açildiginda ömrü 20 bin saate düser. Sonuç olarak floresan lambalari bir saat sonra açacaksaniz hiç kapatmamaniz daha ekonomik olabilir. Normal ampüllerde açilip kapamanin ciddi bir etkisi yoktur.
Bazi insanlarin floresan tipi isiklara duyarliklari vardir. Aslinda ayirt edemeyiz ama floresanin ültraviyole içeren arki saniyede 120 kez çakar. Isigin bu frekansi bazi insanlarda migren denilen bas agrilari yaratabilir. Bu titresimleri lambaya dogrudan baktiginizda göremezsiniz ama gözünüzün kösesinden baktiginizda görebilirsiniz.
Evlerdeki çiçekler genellikle yesi yaprakli olup, isigin kirmizi ve mavi kismini absorbe ederler. Mavi onlar için özellikle önemlidir. Ampul isiginda mavi renk çok azdir. Bu nedenle evdeki çiçekler için floresan lambalar daha faydalidir.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1359 Gösterim
Son İleti 07 Mart 2007, 19:12:59
Gönderen: YigitCan
3 Yanıt
1170 Gösterim
Son İleti 20 Nisan 2008, 15:55:52
Gönderen: yaren yek
0 Yanıt
915 Gösterim
Son İleti 20 Mayıs 2008, 08:16:21
Gönderen: edepli
0 Yanıt
722 Gösterim
Son İleti 13 Haziran 2008, 21:39:40
Gönderen: hayat güzel
0 Yanıt
294 Gösterim
Son İleti 03 Ağustos 2017, 15:16:56
Gönderen: aloverahali