Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapın icat edilmesinin tarihsel gelişimine baktığımız zaman 1850 – 1913 yıllarını kapsamaktadır. Fermuar icadı sırasında birden fazla mucit tarafından farklı fikirler ortaya atılarak modern fermuarlar ortaya çıkmıştır. İlk olarak fermuar hakkında fikir sunan ve çalışmalar yürüten Elias Howe kendi kendine kapanabilen fermuarı geliştirdi ancak insanlar tarafından kullanılmadı ve tercih edilmedi. Sonraki aşamalarda birbirinden habersiz olarak çalışmalarını yürüten mucitler fermuarlar üzerinde geliştirmeler yapmaya devam etti ancak tam anlamıyla sonuç üretebilen bulunmadı. En sonunda Gideon Sundback 1913 yılında fermuarı bugün ki haliyle bizlere sundu. Ayrıca Gideon Sundback fermuarın icatını tamamladıktan sonra kendisi mühendis olmasının da katkısıyla fermuar üretimi yapan bir makinada geliştirdi. Böylelikle artık fermuarlar günümüzdeki fermuar makinaları kadar gelişmiş olmasa da o zamanın şartlarına uygun seri üretimler yapabiliyordu. Bizlerin şu anda basit gördüğü fermuarların icat edilmesi için ne kadar emek sarf edildiğini ve uzunca bir süre geçtiğini görebilirsiniz.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapFermuar icatını tamamlamasından sonraki ilk halinde fermuar bileşenleri olan diş, şerit, kürsör, elcik, üst ve alt stop ortaya çıkmıştır. Fermuar kapama ve açma işlevini tamamlaması için bu bileşenlere sahip olması gereklidir. Fermuar ilk bulunduğu dönemlerde tek tip fermuar üretimi yapılmış olsa da günümüz şartlarında fermuar gelişimine halen devam etmektedir. Fermuar bileşenlerinden dişli kısımlarının üretildiği malzemeye göre kemik fermuar, metal fermuar ve naylon fermuar çeşitleri ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda bu fermuar çeşitlerinin de kendi içerisinde ayrı modelleri üretilmeye başlanmıştır. Örneğin; Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap çeşitlerinde dişli yapısı, kürsör ve şerit kalınlığına göre kemik fermuar modelleri ortaya çıkmıştır. Fermuar çeşitleri arasından tercih yaparken fermuarın kullanılacağı kumaşın kalınlığına ve ürüne göre seçim yapılmalıdır. Fermuar çeşitlerinde farklı olarak naylon fermuarın dişli kısımlarının iç kısma gelmesi ve şerit üzerine kaplanmasıyla gizli fermuarlar ortaya çıkmıştır.
Teknolojinin gelişmesi ve fermuar üretimi için üretilen makinalar sayesinde farklı model fermuar üretimleri hız kazanmıştır. Su geçirmez fermuar üretimi bizlere rahatlık ve kolaylık sağlaması noktasında son derece yardımcı olmuştur. Çünkü su geçirmez mont veya pantolon alındığı zaman fermuarın dişli kısımlarından içeri su sızıntısı olduğu için sorunlar ortaya çıkıyor ve üretici firmalar mağdur oluyordu. Su itici fermuar üretimi gerçekleştikten sonra su geçirmez ürünlerde rahatlıkla kullanıldı. Naylon fermuarın dişli kısımlarının üzerine su geçirmez şerit ile kaplanması suyun geçişini engellemektedir.
Baskılı fermuar son teknoloji kullanılarak üretilen fermuarlardır. Gizli fermuarın şerit kısmına özel teknik ile yapılan kaliteli desen baskıları sayesinde desenli ürünlerde fermuarın belli olmaması sağlanır.
Fermuar giyim tekstil ürünleri başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Fermuarın kullanım alanına göre fermuar çeşitlerinin değişiklik gösterdiğini tekrar belirtelim. Kemik fermuarlar daha çok mont fermuarı, branda fermuarı, çanta fermuarı olarak kullanılır. Naylon fermuarlar ise hafif kıyafetler olan bebe giysilerinde, yatak kılıf fermuarı, gelinlik ve abiye fermuarı olarak kullanılmaktadır. Metal fermuar modelleri ise daha çok kot pantolon fermuarı, bot fermuarı ve ceket fermuarı olarak kullanılır.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap