Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yaplar giyim sektörü başta olmak üzere birçok alanda temel giyim aksesuarı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fermuarın kullanım alanlarına bakacak olursak; ayakkabı, pantolon, bavul, çadır, çanta, gelinlik, bebek giyim, çocuk giyim, nevresim kılıfı ve yatak örtüsü gibi çeşitlendirmek mümkün olacaktır. Kullanım alanlarına göre seçim yapabileceğimiz fermuarlar kendi içerisinde üretimleri sırasında kullanılan ham maddeye göre ayrılmaktadır. Fermuar çeşitleri ise kemik fermuar, metal fermuar ve naylon fermuar şeklindedir. Fermuar sınıflandırması ise separe fermuar, kombi fermuar ve dipli fermuar olarak ayrılırken, fermuarın bileşenlerine bakacak olursak; diş, kürsör, elcik, şerit, üst stop ve alt stop olarak farklı işlevleri yerine getirerek fermuarı oluşturmaktadır. Bu yazımızda fermuarın bileşenlerine, fermuar sınıflandırmalarına ve fermuar modellerine detaylı olarak değinerek fermuarın çalışma mantığını anlamaya çalışacağız. İlk olarak fermuar modellerinden başlayalım;
Fermuar ModelleriLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap, üretimi sırasında dişlileri metal ham maddesi kullanılarak üretilmektedir. Aynı zamanda kullanılan ham maddeye göre de kendi içerisinde pirinç metal fermuar, pirinç kalay metal fermuar, pirinç oksit metal fermuar, alpaka nikel oksit metal fermuar, alüminyum metal fermuar ve bakır metal fermuar olarak ayrılmaktadır. Metal fermuar modelleri diş genişliği ve kürsör yapısına göre de ayrılmaktadır. Kürsör yapısına göre separe metal fermuar, dipli metal fermuar ve kombi metal fermuarlardır. Metal fermuarları diş yapısına göre ayırdığımız zaman 3.50-3.60 mm TİP 2 metal fermuar, 4.45-4.55 mm TİP 4 metal fermuar, 5.80-6.00 mm TİP 5 metal fermuar, 8.10-8.20 mm TİP 8 metal fermuar ve 8.50-8.60 mm TİP 10 metal fermuarlardır. Metal fermuarların kullanım alanlarına değinecek olursak daha çok kot pantolon fermuarı, bot fermuarı – ayakkabı fermuarı ve ferace fermuarı gibi ihtiyaçlarda kullanılmaktadır.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yapların dişli yapısının üretiminde plastik ya da polyester ham maddesi kullanılmaktadır. Sınıflandırılması da kullanılan ham maddesine göre plastik naylon fermuar ve polyester naylon fermuar olarak ayrılmaktadır. Naylon fermuarları kürsör yapısına göre ayıracak olursak kombi naylon fermuar, separe naylon fermuar ve dipli naylon fermuarlardır. Naylon fermuarlarda diş genişliğine göre 4.00-4.20 mm TİP 5 naylon fermuar, 4.90-5.00 mm TİP 7 naylon fermuar, 5.90-6.00 mm TİP 10 naylon fermuar olarak ayrılmaktadır. Naylon fermuarlar daha çok hafif kumaşlı giysilerde kullanılmaktadır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yaplarda ise poly asetal ham maddesi kullanılarak üretilmektedir. Diğer fermuar modellerinde olduğu gibi kemik fermuarları da kürsör yapısına göre kombi kemik fermuar, dipli kemik fermuar ve separe kemik fermuar olarak üçe ayrılmaktadır. Kemik fermuar modellerini diş genişliğine göre 4.40-4.50 mm TİP 3 kemik fermuar, 7.80-7.90 mm TİP 6 kemik fermuar, 8.50-8.60 mm TİP 9 kemik fermuar olarak ayrılmaktadır. Kullanacağınız kumaş yapısına göre seçim yapabileceğiniz birçok kemik fermuar modeli bulunmaktadır.
Fermuar Bileşenleri Şerit; Fermuarın dişli bileşenini üzerine monte edilerek sabitlenmesini sağlayan banttır. Şerit ve diş bileşenleri fermuarın dikileceği ürüne göre seçilmektedir. Fermuar Diş bileşeni; Fermuarın diş kısmı ise metal, kemik ve naylon ham maddesinden üretilmektedir. Diş kısımlarının birbiri içine geçerek veya ayrılarak hareketi sağlar. Fermuarların diş kısımları kullanılan ham maddeye ve diş genişliğine göre farklılık göstermektedir. Fermuar Kürsörü; Fermuarın dişli bileşeni ile etkileşimli olarak hareket etmektedir. Dişliler üzerinde hareketli bir parça olarak bulunmaktadır. Hareketi sonucunda dişler birbiri içine geçerek veya ayrılarak fermuarın açılıp kapanma işlevini meydana getirir. Fermuar elcikleri; Fermuarın açılıp kapanmasını sağlayan kürsörün üzerinde yer almaktadır. Kürsörün tutulmasını sağlayarak aşağı yukarı hareket ettirilmesini sağlamaktadır. Alt stop; Fermuar dişlisinin alt tarafında sabit bir şekilde durur ve fermuar tamamen açıldığı zaman kürsörün dişli kısımdan çıkmasına engel olur. Üst stop; Fermuarın üst kısmında sabitlenmiştir ve fermuar tamamen kapandığı kürsörün dışarı çıkmasına engel olan durdurucu bir bileşendir.
Yazımızda genel bahsettiğimiz fermuar çeşitleri olan dipli fermuar, kombi fermuar ve separe fermuarlar kendi içerisinde kürsör yapısına göre farklı modelleri bulunmaktadır. Dipli fermuarlar dipli tek kürsörlü fermuar ve dipli çift kürsörlü olarak ayrılmaktadır. Dipli çift kürsörlü fermuar çeşidi ise O tipi çift kürsörlü dipli fermuar ve X tipi çift kürsörlü dipli fermuar olarak ayrılmaktadır.
Fermuar modelleri ve fermuar bileşenleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaştık. Ürünleriniz için ihtiyacınız olan fermuar çeşitlerini toptan fermuar satışı yapan Nice Fermuar firmasından uygun fiyatlarıyla satın alabilirsiniz.