Bu çiçeği tanıyanınız vardır herhalde ama bilmeyenler hazır olsun; akşam ezanı sırasında açılışının her adımını seyredebildiğiniz bir çiçekle tanışmak üzeresiniz!Aşağıdaki fotoğrafları ardı arkasına çektim; bir gün boyunca bir çiçeğe bakıp da ne zaman açacak diye beklemedim yani!
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBoyu yaklaşık 1mt bulabilen, çiçeklerin açmadan önceki hali bamyaya benzeyen, her akşam güneşin batışıyla açan bu çiceğin her bir tomurcuğunun ömrü bir gecelik. Ertesi sabah, güneşin açması ile soluyor, kapanıyor ve enerjisini o gece açacak olanlara veriyor. Eğer hava sisli ise, bir önceki gününküler de açık kalır, o zaman bir kaç günün çiçeklerini aynı anda gözleyebilirsiniz.Botanikteki adını bilmiyorum, akşam ezanında açtığı için bizdeki (en azından bize veren kişilerden öğrendiğimiz kadarıyla) adı “ezan çiçeği.” İnternetteki kısıtlı araştırmam sonunda bulduğum kadarıyla ‘Gece mumu’ da deniyormuş. İngilizcesi ‘Evening primrose’, botanikteki adı da ‘Oenothera’. Aşağıdaki bilgileri de Gizli Bahçe‘den aldım:
Yaz boyunca iri sarı çiçekler açan, rozet şeklinde tüylü yapraklı otsu bir bitkidir. Doğadaki en zengin Linoleik asid kaynağıdır.
Kullanıldığı yerler: Kan kolesterolünü ve kan basıncını düzenler aynı zamanda adet döneminde görülen gerginlik, huzursuzluğu, karın ve baş ağrısını giderir. Dikkat dağınıklığını azaltır. Egzamanın neden olduğu tahrişe iyi gelir. Ayrıca cilt kuruması, saç dökülmesi, özellikle romatizma ile ilgili eklemlerdeki şişlikler ve ağrılar içinde faydalıdır.
Cilt rahatsızlıklarında bitkiden elde edilen yağ haricen sürülür. Diğer şikayetlerde ise kapsül şeklinde alınır. Doğal bir ürün olarak (Evening Primrose) adı ile eczanelerde satılır.
Hamilelerde dikkatli kullanılmalıdır.
Çok iyi hatırlıyorum, Erdek’te, bir aile dostumuzun bahçesinde görmüştük ilk kere ve o yaz eve dönüşümüzde bir kaç kök getirmiş, yayladaki evin bahçesine ekmiştik. Öyle nazlı filan bir bitki de değil; şimdi kışın kar altında kalan yaylada da, sıcağa sıcak, neme nem demeyen Mersin’deki evin bahçesinde de büyüyor. Sadece bi su istiyor ki onu siz de istiyorsunuz.
Ben çocukken yaza denk gelirdi Ramazan. Evet, biliyorum yaşım çıkıyor ortaya ama siz kendinizi zorlamayın, ben söyleyeyim; bu sene gerçek bir Mersinliyim: 33 oldum! Bazen elektrik kesik olurdu ve böylece radyodan iftar saatini dinleyemediğimiz gibi camii hoparlörleri de çalışmazdı tabii. Böyle zamanlarda ezan çiçeklerinin çoğunun açık olması gerekiyor ki oruç bozabilesiniz; tahmin edersiniz ki hepsi birden açmıyor, en az 10dk filan sürüyor 10 – 15 kökten çıkacak çiceklerin açması.
Aşağıdaki filmi çekmeye çalışırken annemlere her ne kadar sessiz olun dediysem de yine de onların da sesi çıkmış. Hızlı bağlantınız varsa tavsiye ederim, yoksa sefadan çok cefa çekersiniz bir filmi seyredeceksiniz diye. İmkAnınız varsa kesinlikle seyredin derim. Akşamüstü çekildiği için karanlık ama yine de fikir veriyor.
alıntıdır