O 2006'da "tam gaz ekonomik kriz geliyor" dediğinde çoğu uzman gülmüştü. Krizi 2 yıl önceden gören ABD'li profesör yine konuştu ve felaket senaryoları çizdi
Cemal Demir'in haberi - New York
2006 yılında, "tam gaz ekonomik krize gidildiğini" söylediğinde çoğu uzman gülmüştü. "Ekonomik krizi önceden görmekle" ünlenen New York Üniversitesi ekonomi profesörü Nouriel Roubini bir kez daha uyardı; "Bunlar daha iyi günlerimiz. Daha kötüsünden korkuyorum".
Ekonomideki kriz uyarıları çıktığı için IMF ve medya çevrelerinde "Dr Doom (Dr. Felaket Tellalı)" diye anılan Roubini'nin sözlerine yer veren İngiliz The Times gazetesi, Roubini'nin şimdiden iki ülkeyi yutan küresel ekonomik erimenin boyutlarının daha da derinleşmesinden endişe ettiğini yazdı.
ABD'deki mortgage krizinin büük bir finansal krize gideceğini ve ilk olarak ABD'nin mortgage devleri Fanie Mae ve Freddie Mac'i yutacağını iddia eden Roubini, bunu finansal yatırım bankalarının takip edeceğini iddia etmişti. Bir yıl önceki kehanetinde Roubini'ye göre dünya hızla küresel ekonomik durgunluğa gidiyordu. Bütün bu kehanetler, meslektaşları arasında alaycı yorumlara ve eleştirilere uğramasına yol açmıştı. Bugünlerde başkent başkent dolaşarak konferanslar veren Dr Doom, ekonomiden iyi haber bekleyeneleri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Roubini'ye göre çok yakında yüzlerce "hedge fon" batacak ve panik satışların önüne geçebilmek için tüm dünyada borsalar geçici olarak kapatılabilir. Konferanslarında dünya ekonomisinin kırılma noktasında olduğunu kaydeden Roubini, "serbest düşüşte" olduğunu belirttiği finansal pazarların sert bir paniğin eşiğinde olduğu uyarısı yapıyor.
Gizemli 'Felaket Tellalı' İstanbul'da doğdu
Dünyada bugün artık en çok ilgi gören ekonomi profesörü olan Nouriel Roubini 1959 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İranlı bir Yahudi ailenin çocuğu olan Roubini, İtalyanca, İbranice, Farsça ve İngilizce'yi akıcı konuşabiliyor. Roubini hakkında bir analize yer veren İngiliz Times gazetesi, Roubini'nin İngilizcesini, tıpkı Henry Kissinger gibi "Uluslararası gizemli adam" aksanı diye tanımlarken, "Kissenger'inki gibi cana yakın bir aksan değil" yorumunda bulunuyor. Harvard mezunu Roubini 1990'lı yılların sonunda Bill Clinton'a da danışmanlık yaptı. Bazı ekonomistler ise, matematik modele uymayan kehanetlerde bulunmakla eleştirdikleri Roubini'nin kehanetlerine tepki gösteriyor.
(Haber 7)