Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
05 Kasım 2024, 19:04:22
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Takvim
Giriş Yap
Kayıt Ol
GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK
»
SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ
»
Saglık ve Yaşam Merkezi
»
Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi
»
Erteleme hastalığınız mı var?
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa Başlığı
Konu
: Erteleme hastalığınız mı var?
Mesaj Sayısı
Mesaj Sayısı
: 0 cevap var
Okuma
Gösterim
: 777
Google Özel Arama
« Futbol Tiyatrosu
|
Psikolojik Etkenler ve Kanser »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Erteleme hastalığınız mı var? (Okunma sayısı 777 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
orkide
Özel Üye
İleti: 5263
Nerden: Almanya
Rep: +1521/-1
Cinsiyet:
Erteleme hastalığınız mı var?
«
:
20 Temmuz 2010, 03:25:36 »
Ertelemenin Nedenleri ve Başa Çıkma
Erteleme ve Nedenleri, Erteleme çeşitleri, Ertelemeyi Önlemek için 6 Öneri:
Erteleme, tamamlanması gereken bir işten kaçmaktır. Erteleme sonucunda çoğunlukla kendimizi suçlu, tembel, yetersiz ve kaygılı hissederiz.
Erteleme ve Nedenleri
* Anlam eksikliği: Eğer bir iş size anlamlı gözükmüyorsa, o işe başlamak için yeterli motivasyonu bulmakta zorlanabilirsiniz.
* Mükemmeliyetçilik: Eğer gerçekçi olmayan, ulaşılmaz beklentileriniz varsa işinizi yaparken cesaretinizi kaybedebilirsiniz.
* Değerlendirilme kaygısı: Başkalarının yaptığınız işi değerlendirecek olması sizi kaygılandırabilir ve işinizi geciktirebilir.
* Belirsizlik: Sizden ne beklendiğinden tam olarak emin değilseniz çalışmaya başlamak zor olabilir.
* Bilinmezlik: Daha önce fikriniz olmadığı bir konuda çalışacaksanız ve o konuda ne kadar başarılı olacağınızı bilmiyorsanız başlamakta zorlanabilirsiniz.
* Görevle başa çıkma yetersizliği: Gerekli donanım ve bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız o işten tamamen kaçabilirsiniz.
Erteleme çeşitleri
* Bir işinizi görmezlikten geldiğinizde o iş yok olacakmış gibi mi davranıyorsunuz? Örneğin matematik ödevinizi yok saysanız da, o yok olmayacak!
* Bir iş için yapılması gerekenleri küçümsüyor musunuz ya da o iş hakkındaki yeteneklerinizi abartıyor musunuz? 6 saatte çözebileceğiniz fizik problemlerini 1 saate bitebileceğinize mi inanıyorsunuz?
* Yapılması gerekeni diğer yaptığınız bir işle değiştirerek kendiniz kandırıyor musunuz? Örneğin yapacak bir "ödev"iniz var ve siz evinizi temizliyorsanız ve ödeviniz varken bu iş daha bir önem kazanıyorsa "erteliyorsunuz!".
* Tekrarlanan küçük geciktirmelerin zararsız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yazmanız gereken ödevi 5 dakikalığına televizyon seyretmek için bıraktığınızda akşamı bütün gece televizyonun önünde hiçbir şey yazmadan bitirebilirsiniz.
* Asıl yapmanız gerekeni yapmaktansa taahhütler mi yapıyorsunuz? Örneğin, tatile bir sürü kitap götürüp hiçbirini okumuyor musunuz? Sinemaya ya da tiyatroya gitmek gibi faaliyetleri ders çalışmak için azaltıyor ama ders de yapmıyor musunuz?
* Bir işin sadece bir parçasını mı önemsiyorsunuz? Örneğin, ödevinizin giriş paragrafını tekrar tekrar yazıyorsunuz ama gelişme çözüm paragraflarıyla hiç ilgilenmiyorsunuz.
* Alternatifler arasında boğuluyor musunuz? Örneğin, iki ödev konusu arasında seçim yapamadığınız için ödevi yazmaya zaman kalmıyor mu?
Ertelemeyi Önlemek için 6 Öneri:
* Endişelenmeyi bırakın: Büyük ihtimalle yapmak istemediğiniz işler için endişelenmeye, o işleri yapmak için harcayacağınız zamandan daha fazla zaman ayırıyorsunuz. Bunu kendinize göstermek için yapmak istemediğiniz her işin ne kadar zamanınızı alacağını hesaplayın.
* Ufak adımlarla başlayın: İstemediğiniz bir işi yapmaya başladığınızda beklediğiniz kadar kötü olmadığını fark edebilirsiniz.
* Götürüsünü hesaplayın: İstemediğiniz işi yapmanın keyifsiz taraflarını yazın, sonra da o işi yapmayı ertelemenin bedellerini yazın.
* Olumsuz diyaloglar: Kendinizle yaptığınız olumsuz diyalogları fark etmeye ve bunları değiştirmeye çalışın. "Hiçbir şekilde bu işi yapamayacağım, bu haksızlık," yada "Kesinlikle bir topluluk önünde konuşamam," "Ya bu işi mükemmel yaparım ya da hiç yapmam,"
* Kendinizden beklentilerinizde gerçekçi olun: Mükemmeliyetçi ve katı beklentiler kaygınızı ve üzerinizdeki baskıyı artırır.
* Ertelemelerinizin sorumluluğunu alın: Kendi zamanınızı harcadığınızın farkına varın.Ertelediğiniz zaman ne kadar zaman harcadığınızı hesaplayın ve o zamanı nasıl daha iyi değerlendirebileceğinizi düşünün.
* Kendinizi ödüllendirin: Yapmayı istemediğiniz bir işi bitirdikten sonra kendinize ödül verin.
Mesajı Paylaş
|
Kayıtlı
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol
ya da
Giriş Yap
AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« Futbol Tiyatrosu
|
Psikolojik Etkenler ve Kanser »
Konuyu Paylaş
Benzer Konular
Konu / Başlatan
Yanıt
Son İleti
Süper Lige Erteleme
Başlatan
sevdaligul
Güncel Haberler ve Olaylar
0 Yanıt
616 Gösterim
25 Temmuz 2011, 20:23:03
Gönderen:
sevdaligul