14 Temmuz 2008 06:18
Ergenekon davasının 20 gizli tanığı olduğu ve korumaya alındıkları, ifadelerinin de normal tanık ifadesi gibi kabul edildiği belirtildi
Musa Kesler'in haberi
Ergenekon iddianamesinde 20 gizli tanığın ifadeleri önemli yer tutuyor. Yasaya göre, gizli tanıkların kimliklerinin gizlenmesi için olağanüstü tedbirler alınırken, ifadeleri de normal tanıkların ifadeleri gibi değerlendiriliyor. Yaklaşık 2500 sayfadan oluşan iddianamede 20 gizli tanığın olduğu belirtiliyor. Can güvenliği açısından tanıkların isimleri gizli tutulurken, tanıklar iddianamede “1 nolu gizli tanık” “2 nolu gizli tanık” şeklinde kodlarla yer alıyor.
İlgili kanun maddesine göre, gizli tanıklara estetik operasyondan, başka bir ülkeye yerleştirilmelerine kadar bir dizi “süper koruma” tedbirleri uygulanıyor. Hukukçulara göre, gizli tanığın ifadeleri normal tanıkların ifadeleri gibi geçerli oluyor, hukuki olarak hiçbir fark yok. Tanığın kimliği soruşturma süresince sadece soruşturma savcısı ve tanığın sorgulamasını yapan yeminli polisler tarafından biliniyor. Tanık mahkemeye çıkmadan hakim bile kimliğini öğrenemiyor.
Bilgileri muhafaza edilir
Gizli tanık Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 58. maddesinde şöyle düzenleniyor:
“Tanık olarak dinlenecek kişilerin kimliklerinin ortaya çıkması, kendileri veya yakınları açısından ağır bir tehlike oluşturacaksa, kimliklerinin saklı tutulması için gerekli önlemler alınır. Kimliğinin saklı tutulması için, tanığa ait kişisel bilgiler, cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından muhafaza edilir. Tanıklık görevinin yapılmasından sonra, kişinin kimliğinin saklı tutulması veya güvenliğinin sağlanması hususunda alınacak önlemler, ilgili kanunda düzenlenir.”
Ses ve görüntü değiştirilir
Gizli tanıkların korunmasıyla ilgili olarak da “Tanık Koruma Yasası” var. Yasaya göre terör ve çete suçları başta olmak üzere 10 yıl ve üstü cezası olan kritik davalarda, kimliği açığa çıkan veya açığa çıkmasa dahi tanıklığı nedeniyle hayati risk altında olanlarla yakınlarına “Tanık Koruma Programı” uygulanıyor. Sanığın özel bir ortamda ses veya görüntüleri değiştirilerek, kimlikleri tamamen gizli olarak tanıklık yapmaları sağlanıyor.
Kritik davalarda tanık duruşmaya maskeyle çıkabiliyor. Gerekli görüldüğü hallerde estetik cerrahiyle fiziki görünüm değiştirilebiliyor. Tanık koruma programı kapsamında adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi ve kayıtları değiştirilebilirken nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi resmi belgeleri yeniden düzenlenebiliyor.
(Milliyet)