Devletin zirvesi Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, Mayıs programını boşalttı.
ANKARA - Türkiye’de iç siyasetin yanı sıra, dış politika ve ekonomi de Mayıs ayında yapılacak cumhubaşkanlığı seçimine kilitlendi. Avrupa Birliği, Kıbrıs, Irak gibi temel dış politika başlıkları, gündemin gerisine düştü; uzun zamandır yoğun bir diplomasi trafiğine sahne olan Başkent, sakin günler geçiriyor. Mayıs ayındaki zeçim nedeniyle, devletin zirvesinin yurtiçi ve dışı ziyaret programları boş bırakıldı.
BAŞBAKAN’IN MAYIS PROGRAMI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gezi takviminde Mayıs ayının tamamını boş bırakırken, Nisan ayına ise sadece Suriye gezisi ile Hannover Sanayi Fuarı için gideceği Almanya’yı koydu.
Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olsun ya da olmasın seçimler için tansiyonun yükseleceği Nisan ayının ikinci yarısı ile Mayıs ayında Ankara’da kalmayı tercih ediyor.
Erdoğan’ın Nisan ayı içinde tek dış konuğu ise Kuveyt Başbakanı Al-Sabah olacak.
Her yıl Mayıs ayının ilk yarısında Başbakan başkanlığında yapılan dünyanın en büyük 20 şirketinin Ceo’sunun katıldığı yatırım danışma konseyi için de henüz tarih belirlenemedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 16 Mayıs öncesi ya da sonrasına denk gelecek şekilde üç ayrı tarih seçeneği üzerinde duruluyor.
ABDULLAH GÜL’ÜN PROGRAMI
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Nisan ve Mayıs aylarında ağırlıklı olarak Ankara’da olacak.
Nisan ayı başında Genişletilmiş Irak Toplantısı’nın İstanbul’da yapılması planlanıyor.
Gül’ün önümüzdeki ay sadece AB Dönem Başkanı Almanya’ya ziyareti öngörülüyor.
Gül’ün Haziran’da yapılması beklenen Türkiye-AB ortaklık konseyi toplantısına katılıp katılmayacağı da belirsizliğini koruyor.
Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlayan devlet adamları da yeni cumhurbaşkanının seçilmesini bekliyor.