Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Erdem
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1010
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Erdem  (Okunma sayısı 1010 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Erdem
« : 10 Nisan 2011, 09:25:58 »


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

1-Asıl erdem, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin;

2-Mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin;

3-Namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. (Bakara 177)

1-  Erdemli insanın öncelikli vasfı, sağlam bir inanca sahip olmasıdır. Kalbin derinliklerine kök salmış, yanlış tasavvur ve vehimlerden arınmış, doğru bir inancı benimsemesi.

    Buna ahiret gününe ve meleklere iman da eklenince, bu şuur daha da güçlenir. İnsan kendi varlığının sonluluğunun ve sınırlılığının idrakine varır. Bu gerçekten insanı kötü eğilimlerden koruyan çok etkili bir bilinç düzeyidir. Vahye ve peygamberlere iman ise, insanı güçlü bir mirasa dayandırır. Yalnız bırakılmadığını, anlamlı bir halkanın içinde yer aldığını hissettirir.

2-(Erdemli insan)   başkalarına yardım etmekten, vicdanları özveriden ve ruhları özgürlükten alıkoyan mal tutkusundan sıyrılandır, arınandır.

    Sonra yetimler geliyor. İnsanın şefkat ve merhamet duyguları harekete geçiriliyor. Toplumsal bir duyarlılık telkin ediliyor yani.

    Halka gittikçe genişliyor: Yoksullar, yolda kalmışlar,yardım isteyenler.. Erdemli insan, çaresize çare, yolda kalmış vatanından cüda insanlar için tutunacak bir dal, düşkünlüğü ve imkansızlığından dolayı yardım isteyene güler bir yüzdür.

3-İbadet; iyilik, erdem çerçevesinde çok belirgin bir yere sahip: “(Erdemli insan) namazında devamlı ve dikkatli olan, ve arındırıcı (mâli) yükümlülüğünü ifa eden kişidir.”Burada, Kur’an’ın çoğu yerinde zikredildiği gibi, namaz ve zekat ikili emri birlikte verilmiştir. Çünkü namaz, bedeni ibadetleri, zekat da mali ibadetleri temsil etmektedir. Namazın temizliğe, cemaat ve kardeşlik bilincine dönük, zekatın da yine ruhi temizliğe ve sosyal adaleti gerçekleştirmeye dönük bir yüzü olduğu da gözden kaçırılmamalıdır.

  İbadetlerin yanı sıra ahlaki davranışlar da insanın şahsiyetini tamamlayan çok önemli bir konudur.

  Kur’an-ı Kerim, birçok yerinde onu tekrar eder ve onu imanın, insanlığın ve dürüst kişiliğin belirtisi, göstergesi sayar.

  Zorluklara ve sıkıntılara katlanmak ise, bütün olumsuz durumlarda paniğe kapılmayan,serinkanlılığını koruyabilen metin bir kişiliğin en ayırıcı vasfıdır.
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
203 Gösterim
Son İleti 04 Eylül 2022, 17:19:13
Gönderen: dean534