Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapBu düşünce bir yandan doğru, çünkü emzik dişlerin gelişimini olumsuz etkiler ve çocukların orta kulak iltihabı geçirmeye yatkınlığını 1,2 ila 2 kat yükseltir. Ayrıca çocukların anne memesini kabul etmeme olasılığını da arttırır. Ama emziğin fayda-zarar değerlendirmesinde daha belirleyici olan faktör, anlaşılan o ki emzik kullanımının küçük bebeklerin ani bebek ölümü sendromundan hayatlarını kaybetme tehlikesini önemli derecede azaltmasıdır. Amerikan Çocuk Doktorları Birliği’nin Kasım 2005′te sunduğu ve ani bebek ölümü sendromuna karşı yeni tavsiyelerin yer aldığı en yeni araştırmalarda bu sonuca ulaşılıyor. Bu bilgi anne-babaların hoşuna gidecektir ne de olsa emzik İngilizcede “pacifier” olarak adlandırılır; bu da “barış sağlayıcı”, “yatıştırıcı” anlamına gelir.
Yedi büyük araştırmanın değerlendirmesi, bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olan emziğin ani bebek ölümü sendromu riskini açık şekilde azalttığını gösterdi. 2733 ani bebek ölümü sendromundan biri bu şekilde önlenebilir. Bilimciler olası açıklama olarak farklı hipotezler sunuyorlar. İlk olarak, emzik, emme ve nefes refleksini destekleyebilir. İkinci sav, bebeklerin emzikle, burun tıkalıyken de ağızdan nefes almasını daha çabuk öğreniyor olmaları ihtimali. Üçüncü düşünceye göre, bebeğin emziği emmesi, dilinin geriye kaymasını ve gırtlağını tıkamasını önlüyor olabilir. Dördüncü olarak da, emzik kullanan çocuklar, kullanmayanlara kıyasla, daha çabuk uyanmaya meyilli görünüyor. Bu önemli bir nokta, çünkü ani bebek ölümü sendromuyla ilişkilendirilen nefes alamama, kalp ritim bozukluğu ve diğer komplikasyonlarda ölüm vakaları çocukların zor uyanmasıyla çok kere el ele gidiyor. Ayrıca emzik kullanan çocuklar genellikle sırtüstü yatıyor ki bu yatış şekli de ani bebek ölümü sendromu riskini kanıtlanmış şekilde azaltıyor. Hangi açıklama geçerli olursa olsun, anlaşılan o ki, çocukların dörtte üçü emziği gece boyunca toplamda bir saatten az bir süre ağzında tutsa da, emzik bebeklerin hayatta kalma olasılığını olumlu yönde etkiliyor.
Emzik kullanımını kısıtlamaya dair tavsiyeler yine de yok değil. Emzik asla gün içinde kullanılmamalı ve bebeklere ancak, onlar düzenli emzirilmeye alıştığında, en erken dört haftadan sonra verilmeli. Emzik bebeklerin sadece uykuya dalmalarına yardımcı olmak için öneriliyor bebek uyuduktan sonra emzik ağzından düşerse tekrar ağzına tutuşturulmamalı. Ve çocuk bir yaşına geldiğinde de emzik alışkanlığını bırakması sağlanmalı. Çünkü çocukların bir yaşını bitirmesiyle birlikte ani bebek ölümü sendromu tehlikesi açık şekilde azalıyor ve diş gelişiminde bozukluklar ve enfeksiyon yatkınlığı ağır basıyor.