Emir Sultan Külliyesi, Bursa'nın simgelerinden ve inanç turizmi açısından şehrin en önemli ziyaret noktalarındandır. Bursa'nın Eyüp Sultan'ı olarak düşünülebilir. Düğünlerde ve sünnetlerde Bursa halkının gelip dua ettiği bir yerdir. Emir Sultan'ın eşi Hundi Hatun tarafından 1. Murat devrinde yaptırılan külliyede cami, Emir Sultan'ın türbesi ve hamam yeralır.
Bursa'nın en önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Cami, Yıldırım ilçesinde, Emir Sultan Mezarlığı'nın yanında bulunur. Tek kubbeli inşa edilen camiye avlu ve 3 kubbeli revak 1507'de eklenmiştir. Camiinin avlusunda şadırvan, güneyinde cami, kuzeyinde Emir Sultan'ın Türbesi bulunur.
Hundi Hatun'un yaptırdığı türbeden günümüze bir şey kalmamış, şimdiki türbe Sultan Abdülaziz tarafından 1868 yılında yaptırılmıştır. Emir Sultan türbesinde Emir Sultan, eşi Hundi Hatun, iki kızı ve oğlu Emir Ali yatar.
Hamamın oluduğu yere bir ilköğretimokulu yapılmıştır. Ancak bu okulun kaldırılması ve külliyeye ait bu arazinin altı otopark, üstü yeşil alan olacak şekilde yeniden düzenlenmesi çalışması sürmektedir.
Emir Sultan, Osmanlı Devleti kuruluş döneminin (1. Beyazıt, Çelebi Mehmet, 2. Murat dönemlerinde yaşadı) ünlü din adamı Seyid Emir Buhari'dir.
Soyu Hz. Hüseyin'e dayanan Emir Sultan, padişah Yıldırım Beyazid'in kızı Hundi Hatun ile evlenmiş, 1429'da vebadan hayatını kaybedene kadar Bursa'da yaşamış bir din bilgini idi.
Söylenceye göre Buhara doğumlu Emir Sultan, öğrenim görmek için Mekke'ye gitmeyi planlarken gördüğü bir rüya üzerine Anadolu'ya doğru yola çıkmıştı. Rüyasında gördüğü 3 kandil ona kılavuzluk etmekteydi. Bursa'ya geldiğinde kandiller yok olduğu için şehre yerleşti. Osmanlı'nın ilk şeyhülslamı, dönemin Bursa kadısı olan Şemsettin Fenari'nin yanında yetişti. Padişahların sefere çıkmadan önce ziyaret edip duasını aldıkları, Yıldırım ve 2. Murat'a kılıç kuşatan (batıdaki taç giyme töreninin karşılığı), çok saygın bir insandı. Yıldırım ile Timur arasındaki savaşı önlemeye çalıştıysa da başaramadı.Ankara Savaşı'ndan sonra Timur, onun Bursa'ya dönmesine izin verdi. Emir Sultan, Anadolu'nun müslümanlaşmasında etkili olmuştur. Müritleriyle birlikte 1422'deki İstanbul kuşatmasına da katılmıştır. Bursa'da erguvanların açtığı dönemde ülkenin dört bir yanından gelen müritleriyle 1 hafta süresince yaptığı toplantılar Erguvan Faslı olarak anılır ve şehrin ekonomisine büyük canlılık getirirdi.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap