Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Eğer kene ısırırsa ne yapmalıyız?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 861
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Eğer kene ısırırsa ne yapmalıyız?  (Okunma sayısı 861 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    hayat güzel

  • Sevdalı Üye
  • *****

  • İleti: 2263
  • Nerden: İZMİR
  • Rep: +70/-4
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Eğer kene ısırırsa ne yapmalıyız?
« : 14 Haziran 2008, 14:29:19 »


 

Eğer kene ısırırsa ne yapmalıyız?     



Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Erol Emre, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının virüs taşıyıcısı kenelerin, dünyada doğal dengelerdeki değişiklik sonucunda ortaya çıktığını belirterek, kene riski bulunan bölgelerde vücudu tamamen örtecek giysilerin kullanılmasını tavsiye etti.

"Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalır" diyen Emre, "Kene riski olan yerlerde, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. (Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi gibi). Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir." şeklinde konuştu.

Ümit Erol Emre, "Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Keneyi vücuttan uzaklaştırma konusunda bilgi sahibi olmayanlar dışında, vücuda yapışmış kenenin uzaklaştırılması için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek bulunmamaktadır." dedi.

Emre, "Vücuttan kene uzaklaştırmak usulünce yapıldığı takdirde kolayca ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir. Kene çıkarıldıktan sonra kenenin yapıştığı yere tentürdiyot gibi antiseptik maddeler sürülmelidir. Vücudundan kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir." şeklinde konuştu.

Kene ile mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayan Emre şu açıklamalarda bulundu: "Hastalığın bulaşmasından birincil derecede sorumlu olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş olan kenelerin son konaklarının özellikle sığırlar başta olmak üzere çiftlik hayvanları olması dolayısıyla, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerekir. Bu mücadelenin hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara bırakılmadan, risk altındaki tüm bölgelerde kontrollü ve eşzamanlı bir şekilde, kampanya tarzında yapılması önemlidir. Kene sayısını kontrol altına almak amacıyla çevreye yönelik geniş ilaçlama yapılması gerekli görülen bir uygulama değildir. Keneleri doğadan tamamen yok etmek de mümkün değildir. Ayrıca, yoğun ilaçlamaların doğal dengelerin bozulmasına ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Park ve mesire yerleri gibi dar alanlarda ise çok yoğun kene olması durumunda, çevreye ve halk sağlığına yönelik etkileri iyi bilinen insektisit ilaçların uzmanların kontrolünde yapılması faydalı olabilir."


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
790 Gösterim
Son İleti 14 Haziran 2008, 14:21:14
Gönderen: hayat güzel
12 Yanıt
2493 Gösterim
Son İleti 30 Aralık 2008, 00:46:15
Gönderen: PERİ
0 Yanıt
862 Gösterim
Son İleti 06 Mart 2011, 17:39:56
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
834 Gösterim
Son İleti 20 Ocak 2013, 23:00:23
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
751 Gösterim
Son İleti 12 Mart 2013, 19:20:35
Gönderen: halukgta