Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: EĞİTİM SİSTEMİMİZİN EĞİTİME İHTİYACI VAR! (Okumanızı şiddetle tavsiye ederim!)
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 874
Google Özel Arama

Gönderen Konu: EĞİTİM SİSTEMİMİZİN EĞİTİME İHTİYACI VAR! (Okumanızı şiddetle tavsiye ederim!)  (Okunma sayısı 874 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı


 

Eftal Orhan yazısını sizlerle de paylaşmak istedim...


Eğitim Sistemimizin Eğitime İhtiyacı Var!
 
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır.
Birden yağmur bastırır. Hemen yakınlarındaki bir köy evine sığınırlar.
 
Hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden yaklaşık bir metre yukarıda, altındaki dizili taşların üzerindedir.
 
Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğini düşünmeye başlayıp tartışırlar ve herkes fikirlerini sırayla açıklamaya başlar.
 
Kimyacı, "Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş. Böylece daha kolay yakmayı amaçlamış olmalı." der.
 
Fizikçi, "Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiştir." diyerek fikrini söyler.
 
Jeolog, "Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış." der.
 
Matematikçi, "Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış." dedikten sonra Antropolog, "Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarı kurmuş." der.
 
Bu sırada ev sahibi içeri girer, ona sobanın niye böyle yukarıya kurulduğunu sordukları zaman biraz sıkılarak cevap verir:
 
"Borumuz yetmedi."

 
Sınıftan gerçek yaşama yol gider mi?  

Günümüz eğitim sisteminin temel hedefi, çok kısa zamanda öğrencilerin kafasına çok miktarda bilgiyi yerleştirmek.
 
Bu nedenle; alanında gerçekten başarılı olan insanlar, bir okul başarısı ile ortaya çıkmıyor, tam tersine okulun verdiği zihinsel kalıpları aşabildiği için büyük başarılar ortaya koyabiliyor.
 
Sadece okul kalıplarıyla yapılanmış bir öğrenci, bilgi bakımından gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarına göre aşırı yüklü; ama onu gerçek hayatta kullanabilme ve yetenek bakımından yetersiz yetişiyor. Çünkü gelişmiş birçok ülkedeki eğitim sistemi; öğrencilere bilgi vermeye değil; bilgiyi kullanma yeteneği vermeye odaklı.
 
Bu, aynen gelişmiş bir bilgisayara mükemmel programlar yüklemek; ama programları kullanamamak ve bilgisayarı daktilo amacıyla kullanmak gibi bir şey.
 
Bu anlamda; lisede çok başarılı, üniversite sınavında da ilk sıralarda yer alıp üniversiteden sonra hayatın içerisinde ciddi bocalamalar yaşayan çok sayıda insan tanıyorum. Çünkü sistemin tek değer verdiği şey; sizin hayatınızda belki de hiç kullanmayacağı nız bilgileri sadece bir süreliğine sınavlara kadar beyninizin bir köşesinde tutmanız. Ben buna "bilginin turşusunu kurmak" diyorum.
 
Aynen; çivi çakmakla ilgili çok kalın kitapları yutup çivi çakamamak gibi. Bu sisteme göre, bu kitapları yutmak temel hedef. Kullanabilmeniz ya da size faydası olup olmaması sistemi hiç ilgilendirmiyor.
 
Yeri gelmişken neden okullarımızda, ciddi bir ilk yardım ve trafik eğitimi verilmez anlamıyorum.
 
Ya da sınavlarda neden bu kadar önemli konular yer almaz mantığım almıyor.
 
Öğrenciler, kendilerine gelecekte hiç faydası olmayan konularda bir soru yapabilmek için günlerini harcıyorlar; onların yerine yaşamsal önemi olan bu konuları öğrenseler ne kaybederiz ki?
 
Bilmek, anlamak ve yetenek sahibi olmak çok farklı süreçler...
 
Günümüz eğitim sistemi; öğrencilere, beyinlerini kullanmayı, bilgiyi kullanmayı değil de sanki çok büyük bir marifetmiş gibi onları sadece ezberlemeyi ve depolamayı öğretiyor.
 
Bilmemizi istediği bilgiler ise, çoğu ne gelecekte meslek hayatımızda ne de normal yaşantımızda bize lazım olan bilgiler.
 
Sınıfla gerçek yaşam arasında çok büyük uçurum var.
 
Batıda özellikle bu konularda eğitim dünyası içerisinde önemli tartışmalar söz konusu.
 
Çocukların zihnine kullanmayacağı gereksiz bilgileri yüklemek sorunu, ne yazık ki bizim ülkemizde henüz ciddi anlamda gündeme gelmemekte. Hatta eğitim sistemimiz, bazı uygulamalarıyla bunu daha da kemikleştirmektedir.
 
Bu nedenle, zihinsel olarak çok üstün performansı olan gençlerimizin çoğu, üniversiteden sonra, sosyalleşme, iletişim kurma ve hayata adapte olma konusunda ciddi sorunlar yaşıyor ve zihinsel bir hurda haline gelebiliyor.
 
Çünkü bu sistemde, başarılı olmak için, sosyal hayattan kopmak gerekmektedir.
 
Sadece sosyal hayattan mı?
 
Hayır, neredeyse bütün hayattan…
 
İşin daha da kötü tarafı; bu durum, bizim eğitim sistemimizi hiç ilgilendirmiyor. Çünkü onlar, "Biz yükleyeceğimiz kadar bilgi yükledik. Daha ne yapalım?" diyorlar.

ALINTI


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
3 Yanıt
1943 Gösterim
Son İleti 02 Nisan 2007, 12:30:11
Gönderen: Sut@nesi
0 Yanıt
1189 Gösterim
Son İleti 05 Mart 2007, 22:41:03
Gönderen: YigitCan
0 Yanıt
1118 Gösterim
Son İleti 12 Ağustos 2007, 22:25:23
Gönderen: çoban
1 Yanıt
3490 Gösterim
Son İleti 21 Temmuz 2008, 09:20:38
Gönderen: MAT_ROCK23
1 Yanıt
1060 Gösterim
Son İleti 23 Kasım 2008, 21:00:31
Gönderen: adada hayat