Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Dudak ve Damak Yarıklarında Doğum Sonrası Beslenme
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 315
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Dudak ve Damak Yarıklarında Doğum Sonrası Beslenme  (Okunma sayısı 315 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    dean534

  • Güzel Üye
  • ****
  • Avatar Yok

  • İleti: 315
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı


 


Doğum sonrası bebeğinizde tanının sağlıklı bir şekilde konulması için en azından bir pediatri uzmanının bebeğinizi değerlendirmesi önemlidir. Bizim için yeni doğan bebekte en önemli iki konu bebeğin beslenmesi ve nefes alıp verebilmesidir. Hava yollarında problem olmaması halinde beslenme için ilk adım diğer tüm bebeklerde olduğu gibi bebeğin anne sütünü memeden emmesidir. Ancak dudak damak yarıklı bebeklerde özellikle çift taraflı bebeklerde bu bebek için çok kolay olmayacaktır. Annenin meme başını yakalamak için gerekli olan kavrama hareketini yarık dudak tamamlamakta zorluk çekecektir. Aynı şekilde anne sütünü memeden çekebilmek için gereken negatif basınç ve vakumu sağlamakta damak yarığı ağız içi burun boşluğu geniş ilişkisi nedeni ile bebek sağlayamayacağı veya zorlanacağı için memeden beslenme yine zor olacaktır.
Bunları aşmak için tanımlanan öneriler kısaca
-bebeğin dike yakın pozisyonda emzirilmesi,
-sık molalar verilmesi,
-sık gazının çıkarılması olarak özetlenebilir.
Palatal Obturator veya Türkçesi yapay damaklık adı verilen akrilikten alınan ölçü sonrası imal edilen aygıt izole dudak yarıklarında gerekli değildir. Ancak yumuşak ve sert damak tutulduğunda bu damak aygıtı beslenmeyi kolaylaştırabilir. Kullanılması durumunda bu aygıt dili daha öne getirme avantajına sahiptir. Bu aygıtın üzerindeki oyuklar da dilin daha rahat bir pozisyonda olmasına destek verir. Bebek bu plakla dili arasına meme başını sıkıştırır ve anne sütü daha rahat emer. Bu aygıt sayesinde ağız içinde vakum yine de oluşturulamaz. Aslında bu da emme için ille de vakum oluşmasına gerek var tezine karşıdır. Bu palatal aygıtın beslenme plağının gerekliliği tartışmalıdır ve her merkezde de yoktur. Sonuç olarak bebeğinizi memeye emsin diye koymamanın hiçbir haklı sebebi yoktur.


Prof. Dr. Hakan Ağır
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
instagram: dudakdamakyariklari
facebook: dudakdamakyariklari


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
942 Gösterim
Son İleti 04 Mayıs 2012, 12:07:06
Gönderen: ddeniz
0 Yanıt
278 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2020, 00:15:32
Gönderen: dean534
0 Yanıt
323 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2020, 21:58:07
Gönderen: dean534
0 Yanıt
303 Gösterim
Son İleti 29 Haziran 2020, 17:23:55
Gönderen: dean534
0 Yanıt
228 Gösterim
Son İleti 20 Ekim 2020, 16:59:11
Gönderen: dean534