Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapDuanin Olumlu Etkileri
İnsanin ruhunda meydana gelen ruhi sikintilarin, psikolojik rahatsizliklarin ve kalbdeki ümitsizlik hastaliginin en tesirli ilaci dua’dir. Dua bir müslümanin, Cenab-i Hakk’in bütün müskülleri çözmeye kadir olduguna dair inancinin göstergesidir .Bu inanç, insani iç huzuruna kavusturur, ona güven duygusu verir. Hayatin zevkini tattirir. Aci ve üzüntülerin yaralarini sarar .
Dua’nin faydalari ve insan üzerindeki olumlu etkilerini bir de bir bilim adamindan dinleyelim. Nobel tip ödülünün de sahibi olan ünlü bilim adami Dr. Aleksi Karel “Dua’ adli eserinde dua’nin olumlu tesirleri hakkinda önemli bilgiler vermektedir .Bunlardan bazilarini özetleyerek buraya aliyorum:
“Gerçekten dua, kainatin yaraticisi ile hepimizin kurtaricisi ve hamisiyle fikren ve hissen baglanti kurmak için yapilan gayreti temsil eder.
Dua etmek için sadece bir gayret ile Allah’a yönelip kalbini ona baglamak lazimdir. Dua, kalitesine, siddet ve kuvvetine, frekansina göre ruh ve beden üzerinde tesir yapar.
Dua, aliskanlik haline geldigi ve duygulu oldugu zaman tesiri çok berraklasir. Sanki suurun derinliklerinde bir isik yanmistir .lnsan, kendini oldugu gibi görür. Egoizmini, hirsini, hatalarini ve gururunu kesfeder. Ahlaki görevlerini yapmaya hazirdir. Fikri ve zihnî tevazuu, olgunlugu kazanmaya çalisir. Böylece, o insanin önünde iyilik saltanatinin kapilari açilir. Yavas yavas ruhi bir sükûna kavusur. Kedere karsi büyük bir sabir kazanir. Ölüme, hastaliga, iztiraba yakinlarinin kaybina büyük bir tahammül gösterir.
Duaya koyulmus bir hastasini gören hekim sevinebilir. Dua’nin dogurdugu huzur, tedavide kuvvetli bir yardimcidir. Her türlü tedavinin imkansiz veya basarisiz oldugu hallerde, dua’nin neticeleri kesin olarak tesbit edilebilmektedir. Lourdes’ün saglik bürosu bu sifalarin gerçekligini isbat ederek ilme büyük hizmetlerde bulunmustur . (1)
Kesin olarak bildigimiz bir sey varsa o da, duanin elle dokunulabilir, gözle görülebilir tesirler meydana getirdigidir. Ne kadar garip görünürse görünsün bir hakikat olarak kabule mecburuz ki, her kim bir kapi çalsa, kapi ona açilir ve eger isterse içeri alinir .
Din duygusunu, oksijen ihtiyacina benzetebiliriz. Dua’nin teneffüs fonksiyonuna az çok benzer taraflari vardi. Dua ile insan Allah’a ulasir. Insan suya ve oksijene muhtaç oldugu gibi Allah’a da muhtaçtir.” (2)
KAYNAK:
1- Lourdes, Fransa’da dua ve telkin yoluyla tedavi yapilan bir yer.
2- Dr. Aiexis Canel, Dua, istanbul-19S1 çeviren: M Alper YÜCETÜRK
* Diyanet Vakfı