Türkiye'nin önemli meselelerini ele alan sivil toplum girişimi Abant Platformu, 13. toplantısını Alevilik konusuna ayırdı.
İstanbul Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek toplantının ilk gününde, Diyanet, Alevi camia ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar, Aleviliğin Türkiye'nin bir zenginliği olduğu ve sorunlarının çözümü için tarafların ortak çaba sarf etmesi gerektiği üzerinde durdu. Aleviliğin doğru tanıtılmamasında Diyanet'in ihmallerinin bulunduğuna işaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Alevilerin isteklerini, şikayet ve taleplerini dinlememiz gerekirdi." diyerek bu ihmale son vereceklerini söyledi. Alevi Vakıflar Federasyon Başkanı Doğan Bermek ise Türkiye'de yapay olarak Alevilik sorunu oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, Alevilerin örgütlenebilmesi için siyasilerin çaba göstermesini istedi. En büyük sorunun Aleviliğin Şiilikle karıştırılması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak da, "Alevilikte Türk kültürüne ait bir bakış açısı vardır. Şiilikte yoktur." ifadesini kullandı.
Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, cemevlerinin ibadethane ve kültür merkezi olduğunu söyledi. Aleviliğin bu zamana kadar yok sayıldığından şikayet eden Çetinkaya, "Ben Alevi olarak camide namaz da kıldım, Kur'an da okudum." diye konuştu. Doç. Dr. İlyas Üzüm, Aleviliğin Şamanizm ve Zerdüştlükten de etkilendiğine işaret ederek, bunlardan bir tanesini öne çıkararak Alevilik tanımı yapılmasının ise yanlışlığını vurguladı.
Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin değil dünyanın bir gerçeği haline gelen Aleviliği görmezden gelmenin insanî ve İslamî olmayacağını söyledi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da herkesin hür ve eşit olduğu bir zeminde farklılıklarla beraber yaşamanın bir zenginlik olduğunu kaydetti.
'Alevilik, Türkiye'nin zenginliği'
Abant Platformu, İstanbul'da yaptığı 13. toplantısının ilk gününde Aleviliğin sorunlarını masaya yatırdı. Diyanet, Alevi camia ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar, Aleviliğin Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna ve sorunlarının çözümü için çaba sarf edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantıda konuşan Alevi vakfı ve dernek temsilcileri, ortak değerleri olan Aleviler ile diğer inanç sahipleri arasında düşmanlık bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Abant Platformu tarafından düzenlenen 'Tarihî, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik' konulu toplantı geniş katılımla dün başladı. Grand Cevahir Otel'de düzenlenen ve bugün de devam edecek organizasyona Alevi toplumun her kesiminden aydınlar, akademisyenler, siyaset ve sanat önderleri katılıyor. Alevilik ve İslamiyet ilişkisi, temel inançlar ve diğer kültürlerle olan ilişkiler, bütün boyutlarıyla ele alınıyor. Program Prof. Dr. Mete Tunçay'ın açış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Aleviliğin, Türkiye'nin gerçeği olduğu konusunda katılımcılar görüş birliğine