Tıp alanında M.S. 750'li yıllardan bu yana kullanılan gümüş, şimdi de diyabetlilerde ayak yaralarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılmaya başlandı Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapDiyabetli hastalar için Silver Health firması tarafından Türkiye'de ilk kez içeriğinde gümüş ipliği bulunan gümüş çorap üretildi. Gümüşün başta antibakteriyel ve antimikrobik bir maden olmasından esinlenilerek üretilen gümüş çoraplar, diyabete bağlı ayak yaralarının iyileştirilmesini sağlıyor. Yüzde 99.9 oranında saf gümüş ipliğinden üretilen çoraplarda, yüzde 20 oranında gümüş bulunuyor. Ter ve koku oluşturmamasının yanısıra, yara iyileştirici etkiye sahip olan gümüş çoraplar, diyabete bağlı ayak yaralarının yanısıra, çok geniş bir alanda kullanılabiliyor.
ENFEKSİYONA İYİ SONUÇ
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Necmettin Kutlu, son dönemde gümüşün tekstil sanayiine girmesiyle yapılan gümüşlü çorapların, antimikrobik özellikte olmaları dolayısıyla diyabetik ayak yaraları bulunan hastalarda çok iyi sonuçlar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Necmettin Kutlu, gümüşün ve içeriğinde gümüş ipliği kullanılan tekstil ürünlerinin yara iyileştirme ve hijyen sağlamadaki fonksiyonunu şöyle anlattı: "Özellikle diyabete bağlı ayak yaraları bulunan kişilerin giydiği gerek ayakkabı gerekse ciltte direkt teması olan çorapların ayak sağlığı açısından yaşamsal önemi vardır. Son dönemde tekstil gümüşün tekstil sanayiine girmesiyle yapılan gümüşlü çoraplar, antimikrobik özellikte olmaları dolayısıyla bu tür hastalarda çok iyi sonuçlar vermiştir. Zira, çorabın içeriğinde bulunan gümüş, yara enfeksiyonunu ortadan kaldırarak yara iyileşmesini çok önemli ölçüde hızlandırmaktadır.
MANTARA BİLE ETKİSİ VAR
Son bilimsel yayınlarda araştırmacılar; bakterilerin binlerce yıl gümüşe maruz kalmaları durumunda gümüşe karşı direnç geliştirmediği, oysa, son 60 yıldır üretilen farklı antibiyotiklere karşı ise farklı direnç mekanizmaları ile karşı koyar duruma geldikleri konusunda ortak görüşe varmışlardır. Gümüş, mikroorganizmaları boğmakta, açlığa mahkum etmekte ve üremelerini engellemektedir. Artık antimikrobiyal gümüş, günümüzde giderek artan ölçüde yaralar ve yanıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Gümüş, mikropların çok farklı işlevlerini aynı anda baskılamakta olduğundan bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi çok geniş yelpazede mikroorganizmalara etkili oluyor.”
Tedaviye kolaylık
Gümüş ipliğinden üretilen çorapların başta diyabetik ayak olmakla birlikte, diğer damarsal kökenli ayak ve bacak yaralarına da önemli ölçüde yarar göstereceği düşünülüyor. Uzmanlar, tekstil ürünlerine gümüş içeriğinin kazandırılması, obeziteye bağlı deri katlanmalarındaki çatlaklık ve yara açılmaları veya diğer deri hastalıkları kökenli diğer vücut bölgelerindeki bu tür rahatsızlıklın önüne geçeceğini umuyor. Böylece bu tür yaraların tedavileri de daha kolay sağlanmış olacak.
Çorabın kullanım alanları
Ayak ülseri olanlar (diyabetik ayak yaraları)
Diyabet hastaları
Ayak yaralanmasına maruz kalanlar
Ayakta mantar ve egzama sorunu olanlar
Gün boyunca ayakkabı veya bot giymek zorunda olanlar
Spor yapanlar (amatör veya profesyonel)
Ayak sağlığı ve bakımına önem verenler
Ayak kokusu sorunu yaşayanlar
Kayak yapanlar
Hamileler
Ayak yolu ile mikrop ve bakteri girme olasılığı olan yerlerde çalışanlar
Kilo sorunu olanlar