Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapÇağımızın en çok rastlanan hastalıklarından bir tanesi de halk arasında şeker hastalığı olarak da nitelendirilen diyabettir. Diyabet hastalığına sahip olanların da en çok dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi beslenme biçimidir. Dolayısıyla ‘Diyabette beslenme nasıl olmalıdır?’ tarzı sorular çok sorulmaktadır. Biz de Merve Diyet olarak diyabette beslenme şekli ile ilgili bir yazı hazırlamak istedik. Diyabet hastalarına beslenme önerileri sunulacak bu yazı boyunca diyabette yasak olan yiyecekler, diyabette doğru yiyecek seçimi, şeker hastalarının yiyebileceği yemekler gibi konular üzerinde duracağız. Bununla birlikte ‘Şeker hastaları hangi sebzeleri yemeli?’, ‘Şeker hastaları kahvaltıda ne yemeli?’ ve ‘
Diyabet hastaları için diyetisyen gerekli midir?’ gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını yanıtlamaya çalışacağız. İyi okumalar dileriz.
Diyabetli Kişilerde Beslenme İlkeleriBilindiği üzere diyabet hastalığı günümüz koşullarında tedavi edilememektedir. Dolayısıyla diyabette beslenme konusunda önem artmakta ve bu konu ile ilgili temel ilkeler bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
· Diyabet neticesinde daha ileri dönemlerde meydana gelebilecek kronik sorunların önüne geçmek,
· Hastanın diyabet türüne göre hem dengeli hem de sağlıklı beslenmesini sağlamak,
· Hastanın yaşamı boyunca diyabet kaynaklı yaşama ihtimali olan sorunların önüne geçmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
Peki
diyabette beslenme önerileri diyetisyenler tarafından neye göre belirlenir? Diyabet beslenme programı temel olarak aşağıdaki konular ve özellikler göz önünde bulundurularak hazırlanır.
· Diyabet hastasının yaşı,
· Diyabet hastasının boy ve kilosu,
· Diyabet hastasının günlük fiziksel hareketliliği,
· Diyabet hastasının sosyoekonomik durumu,
· Diyabet hastasının genel beslenme alışkanları olarak sıralanabilir.
Diyabet Hastaları İçin Diyetisyen Şart mıdır?Şeker hastalarının beslenme programları genel olarak bir çerçeveye oturtulamaz. Programlar kişiye özel olarak hazırlanılmalıdır. Diyabet hastaları için faydalı olan bir besin Ahmet Bey için günde bir kere tüketilmesi gerekirken Seda Hanım için bu sayı 3 günde bir olabilir. ‘Diyabet hastaları için diyetisyen gerekli midir?’ sorusunun cevabı evet, diyabette beslenme diyetisyen gerektirirdir. Nitekim diyabette doğru yiyecek seçimi diyabet hastalarının olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla bu konuda uzman diyetisyen yardımı alınmalıdır.
Uygun Diyetisyen Bulunmadan Önce Dikkat Edilmesi GerekenlerHastanın bir diyetisyen eşliğinde beslenme programı oluşturulmasında önce, diyabet hastasının güvenebileceği bir diyetisyen arayışına girilmelidir. Diyabet hastalığının teşhisinden uygun diyetisyenin bulunmasına kadar geçen süre zarfında ise şeker hastalarının dikkat etmesi gereken birçok detay vardır. Söz konusu bu süreci sizler için daha kolay hale getirmek amacı hazırladığımız yazının bu bölümünde diyetisyen bulunana kadar dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacağız:
· Kan şekerinin hızlı bir şekilde artmasına sebebiyet verebilecek yüksek şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmak,
· En az üç öğün yenilmesine dikkat etmek ve gerekirse küçük ara öğünler hazırlamak,
· Alkolün hastalığınıza tam olarak etkisi tespit edilmeden alkol tüketimi yapmamak,
· Diyetisyen ile ayarlanan randevu gününden 1 hafta önce her gün yenilen ve içilen besinleri diyetisyeniniz değerlendirmesi için not almak olarak sıralanabilir.
Şeker Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli ListesiHer ne kadar
diyabet beslenme listesi diyabetli hastaya özel olarak hazırlansa da, belli ölçülerde beslenme ile ilgili genel-geçer kurallar da bulunmaktadır. Bu kurallar çerçevesinde diyabet hastalarına beslenme tavsiyeleri kapsamında başlıca önerilebilecekler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Ne Yenilmeli? Ne Yenilmemeli/Az Tüketilmeli?Meyve çeşitleri Pirinç pilavı (Bulgur pilavı tercih edilebilir)
Sebze çeşitleri Yoğun şekerli tatlılar (Süt tatlıları görece hafiftir)
Tahıl çeşitleri Rafine karbonhidratlar
Tavuk ve balık eti Trans yağlı ürünler
Kuruyemiş türleri Beyaz ekmek (Tam tahıllı ekmek tercih edilebilir
Posalı ürünler Reçel ve marmelat gibi yoğun şekerli gıdalar
Merve Diyet olarak diyabette beslenme ile ilgili hazırladığımız yazının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve akıcı bir yazı olmuştur.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap arayışınızda
iletişim bilgileri üzerinden Mervediyet Beslenme Danışma Merkezi ile iletişime geçebilir ve kendisine danışabilirsiniz.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap