Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
15 Ocak 2025, 19:26:02
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Takvim
Giriş Yap
Kayıt Ol
GüLe SeVDaLi BiR GeNçLiK
»
SAĞLIK VE EĞİTİM KÖŞESİ
»
Saglık ve Yaşam Merkezi
»
Gençlik Yaşam ve Sağlığı Köşesi
»
DİABET KOMA
Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa Başlığı
Konu
: DİABET KOMA
Mesaj Sayısı
Mesaj Sayısı
: 0 cevap var
Okuma
Gösterim
: 906
Google Özel Arama
« Şeker Hastalığı (Diabet)
|
Sigara İçiyor Musunuz? »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: DİABET KOMA (Okunma sayısı 906 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
armağan
Özel Üye
İleti: 617
Nerden: Ankara
Rep: +23/-1
DİABET KOMA
«
:
26 Ekim 2007, 23:43:35 »
Diabetli hastalarda kandaki şeker seviyesi yükselerek komaya sebep olmaktadır. Diabetik komanın meydana gelmesinde, antidiabetiklerin düzensiz olarak yapılması da yanı derecede etkilidir. Teşhis edilmemiş veya tedavisi geçikmiş diabetin komplikasyonu olarak da koma meydana gelir.
Karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına bağlı olarak protein ve yağ metabolizması da bozulmaktadır. Yağ metabolizmasında meydana gelen yıkım maddeleri, vücutta kullanılamadığından kanda toplanarak ketozu meydana getirir. Dolayısıyla metabolik asidoz meydana gelir. Asidoz, konamın sebebidir.
BELİRTİLERİ
Diabetik koması, insülinin keşfi ile öldürücü olmaktan çıkmıştır. Fakat acil bakım gerektirir. Asidoz semptomlarından kusmalı solunum, solunumda aseton ve üre kokusu, oksijen açlığı, göz kararması, aşırı derecede susuzluk hissi ortaya çıkar.
İLK YARDIM
Bu belirtilerden sonra, hastanın ailesi veya ilk yardımcı Sağlık kurumu ile haberlelşerek, bilgi alabilir. Dİabetlinin, diabet hastası oldğu ve yapılan ensülinin miktarını belirten kartları olmalıdır. Diabet kartları özel olarak hazırlanmış ve ilk yardımı gerçekleştirebilecek hertürlü bilgiyi kapsar. Ayrıca diabet kartı, komaya sebep olacak başka ihtimallerin düşünülmemesini de sağlayacaktır. Böylece ilk yardım doğru olarak uygulanır.
Diabet koması teşhisi ile hastaneye kaldırılan hasta ilk yardım veya acil serviste tedavi görür. İlk yardım ve tedaviye şöyle devam edilir. Hastanın idrarındaki aseton ve şekerin tesbiti ve miktarının tayini için katerizasyonla her saatte bir idrarı alınır. Bu yöndeki idrar tahlili, hastaya yapılacak insülin ve şekerli serum oranının tayini için gereklidir. İdrar testleri dikkate alınarak damardan hastaya insülin ve gilikoz verilir.
İnsülin öncelikle yapılarak, komanın giderilmesi sağlanır.
Kan basıncını düzenleyici ilaçlar verilebilir. Hasta sıcak tutulur.
Daha sonra hastadaki dehidratasyonun giderilmesine geçilir. Hasta ağız yoluyla sıvı alabilecek durumda bilinçli ise, tuzlu çorba, portakal suyu, tatlı sıvılar verilebilir. Bu tür sıvı gıdaların verilmesiyle elektrolit denge korunmuş olur. Bunlardan sonra insülin deri altından yapılır.
Alıntı
Mesajı Paylaş
|
Kayıtlı
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol
ya da
Giriş Yap
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« Şeker Hastalığı (Diabet)
|
Sigara İçiyor Musunuz? »
Konuyu Paylaş