Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: CSS NEDİR?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 152
Google Özel Arama

Gönderen Konu: CSS NEDİR?  (Okunma sayısı 152 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CSS NEDİR?
« : 18 Ekim 2020, 15:05:35 »


 

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Bilindiği üzere HTML metin biçimlendirme konusunda sitenin birçok farklı noktası adına fazla seçenek imkânı verir. CSS programı ise bu seçeneği daha üst düzey geniş bir çapta, fırsat olanakları ile sunmaktadır. Uzun ismi ile (Cascading Style Sheets) olarak bilinen ve Türkçe anlamı olarak ise Stil Şablon adıyla isimlendirilmiş bu sistem site bünyesindeki her sayfa adına daha geniş bir seçenek dünyası içerisinde evrensel şablonlar hazırlama olanağı verir.

Diğer bir deyişle örneğin her hangi bir harf ele alınacak olursa bu harfin; büyüklüğünü, font ya da rengi gibi daha birçok farklı özelliğini detaylı bir şekilde değiştirme fırsatı vermektedir. CSS olarak bu sistemin en göze çarpan noktası ise özgün bir biçimde esnek kullanım imkânıdır. Genel açıdan bakmak gerekirse aslında bir web sitesi içerisindeki tüm sayfalar adına çok fazla font ya da renk değişimine gerek olmaz. Bu noktada CSS'nin buradaki ana görevi tüm bu işlemleri her sayfada tek tek işlemek yerine web sayfaları üzerinde tek seferde yapmak mümkündür. Bunun en büyük ayrıcalıklarından biri ise güncelleme esnasında onca site sayfasında yapılacak olan bütün bu değişiklerle ayrı ayrı uğraşılmaz.

CSS VE KODLAMA
CSS kodlaması yapılırken bir takım yapılması gereken durumlar mevcuttur. İlk başta CSS kodları HTML kodlarının iç kısmına yerleştirilir, yani yazılır. Body ya da head bölümleri içerisinde hangi türde yapılacak ise ona göre seçilebilir. Bu işlemleri ile beraber bir nevi yedek olarak da söylenebilecek olan harici CSS dosyaları hazırlanıp işlem yapılma zorunluluğu doğduğunda HTML içerisinden çıkarılabilirler. Bilindiği üzere tüm farklı programlamalarda olduğu gibi Netscape ile Internet Explorer bu işlem adına birbirinden farklı açıdan bakarlar. Bu yüzden en doğrusu her iki tarafın da aynı bakış açısı ile bakabileceği bir kodlama yazarak devreye sokmak avantajlı bir durumdur.

CSS İLE NELER YAPILIR?
Genel bir tanım olarak HTML aracılığı ile yapılamayacak oldukça fazla bir seçenek bu sistem bünyesinde yapılabilmektedir. Bunlar arasında bir sitenin her hangi bir sayfa içeriğinde arka plan resmi, renk ya da boyut olarak belli bir öğeyi veya sayfanın konumunu ve bunun gibi daha birçok değişik özelliği CSS yardımı ile tanımlamasını yapabilirsiniz. CSS dosyası sayesinde her sayfanın stili ayarlanabileceği için sayfaların kapladığı boyut küçülür ve gereğinden fazla olan yükü oldukça hafifler. Üstelik CSS formatı anlaşılması ve öğrenilme aşaması pek bir zorluk çektirmeyen bir dil yapısına sahiptir. Bu noktada CSS kullanılacak ise o zaman HTML bilgisine temel olarak mutlaka sahip olmanız gerekmektedir. CSS kod yazımı çoğu kodlama sisteminde olduğu gibi İngilizce kullanılmaktadır. Bu noktada kod yazılım içerisinde eklenecek olan İngilizce kelimeleri bilmek yeterli olacaktır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

CSS PARÇALARI VE SAYFA İÇERIĞI YERLEŞTIRME
CCS kuraları açısından üç değişik kısımdan oluşur. Bu bölümler içerisinde tanımlama ve seçici kısımları bulunmaktadır. Tanımlama bu noktada bir değer ile özellikten oluşmaktadır. Diğer bir deyişle seçici (Değer) html adına kimliği ya da ismi olmaktadır. Özellik noktasında ise standart olarak konmuş bir takım değerler kullanılmaktadır. Bunlar arasında tabi belirlenmiş bu özellikler 120 kadardır ve bunların özellik olarak kendi değerleri bulunmaktadır. CSS kodları yazıldıktan sonra ise geriye her hangi bir sayfa içerisine eklemek kalmaktadır. Ekleme yapıldıktan sonra ise tüm HTML öğelerini etkilemek mümkündür. CSS kod sistemi tamamlandığı zaman ise web sitesi üzerind

 Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1300 Gösterim
Son İleti 15 Mart 2007, 22:57:18
Gönderen: miZah
0 Yanıt
770 Gösterim
Son İleti 05 Temmuz 2008, 12:35:19
Gönderen: Felex
0 Yanıt
252 Gösterim
Son İleti 14 Mayıs 2017, 16:56:33
Gönderen: zubamba
0 Yanıt
91 Gösterim
Son İleti 10 Ocak 2023, 13:54:58
Gönderen: ahmetkarablogger
0 Yanıt
109 Gösterim
Son İleti 14 Haziran 2023, 12:25:43
Gönderen: ahmetkarablogger