İkinci yarıyıl, öğrenciler için okul derslerinin yanı sıra sınavdan sınava koşacakları bir süreç olacak. Bu noktada Türkiye'nin verimliliğini ölçen Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) bir grup öğrenci üzerinde yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
MPM'nin ilköğretim 4, 5 ve 6. sınıfta okuyan 96 öğrenci ile ilgili öğretmenler ve 46 veli üzerinde yaptığı 'zaman yönetimi' konusundaki araştırmaya göre velilerin sıkça tekrarladığı 'çok çalış' cümlesi, başarıyı getirmediği gibi kaygıyı artırıyor. Araştırmada başarıya ulaşmak için 'zaman' kavramının önemine vurgu yapılıyor. Zaman kavramının çocuklarda beş yaşından itibaren gelişmeye başladığına dikkat çekilirken, başarı için neler yapılması gerektiği üzerinde duruluyor. Velilerden çocuklarına güvenmeleri ve onlara zaman ayırmaları istenirken 'çok çalış' baskısının kaygıyı artırmaktan öte rol oynamadığı anlatılıyor. Velilerin hedef belirlemede çocuklara yardımcı olması istenirken öğrencinin motivasyonunu artıran en önemli faktörün ana-baba takdiri olduğu üzerinde duruluyor. Velilere, 'çocuğunuzu takdir edin' uyarısında bulunuluyor. MPM'nin araştırmasına göre zamanı verimli kullanmalarını sağlamak için çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren bazı alışkanlıkların kazandırılması gerekiyor.
Öğrenciler neler yapmalı?
Amaç ve hedeflerinizi belirleyin.
Plan yapma alışkanlığı kazanın ve önceliklerinizi belirleyin.
Kişisel gelişime zaman ayırın (kitap okuma alışkanlığı, hobi alışkanlığı vb.).
Çok çalışmak başarıyı getirmez, planlı çalışarak başarıyı elde edebilirsiniz.
Düzensiz aralıklarla sadece sınavlarda ders çalışacağınıza, her gün yarım saat ders çalışarak başarıyı elde edebilirsiniz.
Zamanınızı planlayarak arkadaşlarınıza vakit ayırın.
Ders sırasında not tutma alışkanlığı edinin.
Erteleme alışkanlığından vazgeçin.
Başarılı olacağınız konusunda kendinize güvenin.