Çocukları kanserden korumanın 9 yolu
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. İnci Ayan, "Çevresel etkenlerin ne kadar farkında olursa ve uzak durursak o ölçüde kanserin oluşmasını geciktirebilir ya da önleyebiliriz." diyor.
Prof. Ayan, kansere zemin hazırlayan 9 etkeni şöyle sıraladı:
1. Radyasyon: Radyasyon kirlenmesi Türkiye açısından çok önemli. Çernobil faciasında ülkemiz bazı zararlar gördü.
2. Kirli topraklar: Kirli topraklarda besin üretilmesi yasaklanmalı.
3. Gereksiz tetkikler: Lüzumsuz tetkikler, her öksürükte akciğer röntgeni, her başını çarpışında MR gibi incelemeler gereksiz yere yapılmamalı.
4. Manyetik kirlenme: Cep telefonları ilkokul çocukları tarafından bile kullanılıyor. Çocuğun 1-2 saatten fazla bilgisayarla oynamaması lazım. Daha üç aylık bebeklere reklamlarla mama yediriliyor, televizyon karşısında emziriliyor.
5. Zararlı kimyasallar: Bebeklere yalancı meme verilmemeli, plastik biberon kullanılmamalı, plastik kapta bebek maması hazırlanınca ortaya zararlı maddeler çıkar. Cam biberon daha sağlıklı.
6. Hazır gıdalar: Plastik kaplar sulu gıdalarda kullanılmamalı. Bisküvi, çikolata, gofret ve cipslerde kullanılan katkı maddeleri önemli zararlara neden oluyor. Çocuklar, cips yerine kızarmış patates, jelibon yerine boyasız şekerlemeler ya da evde yapılan kurabiyeleri tercih etmeli.
7. Saklama şartları: Alüminyum folyo da sulu ve sıcak besinlere ağır metaller bırakıyor. Bunlar da vücutta beyinle ilgili hastalıklara ve kansere neden olabiliyor.
8. Islak mendiller: Gerek taşıdıkları elyaflar nedeniyle gerekse kullanılan alkol ya da kimyasal madde nedeniyle bazıları büyük zararlar verebilir.
9. Kozmetik ürünler: Kozmetik nemlendiriciler, saç boyaları, selülit ve zayıflama kremleri, bebek sabunları, şampuanlar, bebekte kullanılan pişik önleyiciler belirli standartları korumadan yapılıyorsa zararlı etkilere yol açıyor.