Hamilelik ortalama 40 hafta süren uzun bir süreçtir. Bu süreç içinde dünyaya yeni bir canlı getirmenin bir getirisi olarak vücutta bazı değişiklikler oluşur. Bu değişiklikler ya psikolojik ya da fizikseldir. Fiziksellerin bir kısmı da ciltte izlenilir. Ciltteki değişikliklerin temel amacı hormonsaldır. Şimdi bu değişikliklere göz atalım.
Kloazma (Gebelik Maskesi)
Kloazma yüzdeki cilt değişiklikleridir. Bu değişiklikler genellikle yanaklar, alın, üst dudak, burun ve çenede düzensiz bir şekilde oluşan kahverengi lekeler şeklinde görülür. Asıl etkeni güneştir. Bu lekeler ‘gebelik maskesi’ olarak adlandırılır.
Uzm. Dr. Ayfer Aydın “%70-90 kadında görülen bu pigment artışı doğumdan sonra sıklıkla ortadan kalkar. Ender durumlarda pigment artışı adeta bir dövme yaptırılmış gibi cildin derin katmanlarındadır. Böyle durumların tedavisi bu konuda tecrübeli bir Cildiye uzmanı tarafından gerçekleştirilir.” diyor.
Güneşe çıktığınız zaman en az 15 faktörlü bir güneş kremi sürün. Böylece lekelenmeler daha az görülür. Yaz mevsiminde havanın bulutlu olmasına aldanmayın, güneş kreminizi sürüp öyle dışarı çıkın. Lekelenmelerin olduğu bölümleri makyajla kapatmanın hiçbir sakıncası yoktur.
Linea Nigra
Linea Nigra karın bölgesinde görülen siyah çizgidir. Linea nigra, genellikle göbek deliği ile kasıkların tam ortasında yer alan pubis bileşkesi arasında yer alan linea alba ( beyaz çizgi) adlı anatomik yapının koyulaşmasıyla ortaya çıkan ince bir çizgidir. Gebelik dönemi sona erdikten sonra genellikle kaybolur.
Linea Nigra çizgisi kaç cm ise hamileliğinizin de o haftasında olduğunuzu biliyor muydunuz?
Çatlaklar (Strie Gravidarum)
Gebelik dönemindeki çoğu kadında çatlaklar görülür. Bu çatlaklar karında, kalçalarda ve göğüslerde oluşur. Cildin aşırı gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkar ve çoğu zaman çatlayan yerler kaşınır. Gebelik sürecinde çatlaklar kırmızı iken doğumdan sonra gümüş rengini alırlar ve kalıcıdırlar.
Çatlaklar deri altındaki dokuların ani gelişmesi ve büyümesine derinin yetersiz kalmasıyla oluşur. Yani alttaki dokunun büyümesi derinin esneme kapasitesinin üzerinde olur ve deri o bölgelerde ayrılır. Vücut bu ayrılan derileri onarım dokusu ile doldurur.
Uzm. Dr. Ayfer Aydın “Son zamanlarda moda olan "aromaterapi" adı verilen tedavi yönteminde kullanılan yağlardan gebelikte kaçınılmalıdır. Bu yağlar her ne kadar bitkisel kökenli olsalar da, ilaçların da çoğunun bitkisel kökenli olduğu unutulmamalıdır.” diyor.
Cilt kurumaları ve kaşıntıları
Hamileliğin daha ilk aylarında ciltte kuruluş oluşabilir. Bu kuruluk da ya derinin pul pul dökülmesine ya da kaşıntıya yol açar. Sebebi ise yüksek düzeylerde olan progesteron hormonudur. Bazı hamileliklerde 5. ve 6. aydan itibaren kaşıntı artabilir. Cilt kurumaları için nemlendirici kremler kullanılabilir. Eğer kaşıntı artmışsa da doktorunuzun önereceği kaşıntı giderici kremler kullanabilirsiniz.
Varisler
Varisler, örümcek ağı şeklinde özellikle bacaklarda görülür. Varisin nedeni büyüyen rahmin yaptığı toplardamar baskısı ve damarlarda genel bir genişlemedir. Varislerin görülmesinin asıl nedeni ailesel etkendir. Yani annenizde varis varsa büyük ihtimalle sizde de varis vardır. Varis çıkmasını engellemek için uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin, düz yolda yürüyüşler yapın, aşırı kilo almadan kaçının. Özellikle hamilelikle birlikte varisler artabilir ve hamilelik sonrasında da ince varisler kalıcı olabilir. Bunun tedavi yöntemi de lazer tedavisidir.
Ödem
Hamilelerin yarısında yüz, göz kapakları, el ve ayaklarda su toplanmasına bağlı ödem denilen şişmeler görülür. Bu ödemler sabahları çok belirgin iken gün içinde kaybolurlar. Mesela hamilelik döneminde çok ayakta duruyorsanız ayaklarınızda ödem oluşabilir. Hamilelik döneminde görülen ödemin çok şiddetli olmaması için tuz tüketimine dikkat edilmeli, doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri yapmayı ihmal etmemeli, gün içerisinde dinlenirken ayaklar biraz yükseğe kaldırılmalı, gece yatarken ise ayakların altına yastık koyulması faydalı olur. Ödem doğum sonrası kısa bir sürede kaybolur.
Derleyen: Ege EBCİN
Kaynak Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap