Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapEndometriozis normalde rahim içini kaplayan endometrium dokusuna benzer dokuların rahim dışına doğru büyümesiyle ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Çikolata kisti nasıl fark edilir?" sorusunun yanıtını ve hastalığa dair tüm detay bilgileri bizler için paylaştı.
Halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis en sık yumurtalıkları, fallop tüplerini ve serviksi kaplayan dokuda meydana gelir.
Endometriyal doku ender olarak pelvik organların dışına da yayılabilir. Çikolata kistinde endometrial benzeri doku her adet döngüsünde kalınlaşmakta ve kanamaktadır. Fakat bu dokunun vücuttan çıkış yolu olmadığı için bulunduğu yerde kalır.
Endometriozis yumurtalıklarda meydana geldiğinde çeşitli kistler oluşabilir. Etrafındaki dokuları irrite ederek skar dokusu ya da yapışkanlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Çikolata kisti özellikle adet döngüsünün aşırı ağrılı olmasının önünü açar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çikolata kistinin en sık görülen belirtisi adet döngülerinde artan pelvik ağrılardır. Ayrıca normalden daha ağrılı kramplar da görülür. Ağrı döngü sürecinde giderek artar. Adet döngüsünün uzadığı durumlarda bel ve karın ağrısı da ortaya çıkar.
Ayrıca cinsel ilişki sırası ve sonrasında da ağrının meydana gelmesi de çikolata kisti belirtileri arasında yer alır. Adet dönemi boyunca tuvalete çıkmada ağrı, aşırı miktarda kanama ve kısırlık da çikolata kistinin bazı belirtileridir.
Adet döneminde yorgunluk ishal, kabızlık, şişkinlik ya da aşırı bulantı nadiren de olsa çikolata kistine işaret eden semptomlar arasında yer alır. Bu belirtiler ile çikolata kisti bazen pelvik inflamatuar hastalık ya da yumurtalık kistleri ile karıştırılabilir.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Birçok kadın adet döngüsü sırasında pelvik ağrı yaşamaktadır. Ancak dönemin çok zorlu ve ağrılı geçmesi çikolata kistinden kaynaklı olabilir. Normal bir pelvik muayenede kist ya da skar dokusu belirlenebilir. Ancak bu çikolata kisti teşhisi için yeterli olmaz.
Tam teşhis için ultrason ya da MR gibi görüntüleme teknolojilerinden yararlanılır. Ayrıca teşhis amaçlı laparoskopi de çikolata kistinin teşhis edilmesinde tercih edilir. Ultrason görüntüleme yönteminde yüksek frekanslı ses dalgaları ile üreme organları görüntülenir.
MR da ise büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bilgisayar kullanılır. MR testleri anı zamanda uzman doktorun çikolata kisti ameliyatına hazırlanmasına yardımcı olur. Laparoskopi ise göbek deliği altına açılan küçük bir kesi aracılığı ile gerçekleştirilir.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapInstagram: @drtanerusta
Facebook: @drtanerusta
YouTube-drtanerusta