Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapCHP'den iki hafta geciken yemin
AK Parti ve CHP heyetleri, yemin krizinin çözümü için hazırlanan mutabakat metni üzerinde uzlaştı. Genel Kurul'a "Egemenlik Milletindir" kokartıyla gelen CHP'liler iki hafta sonra yemin etti.
CHP iki hafta sonra yemin ediyor
Genel Kurul'a katılan CHP milletvekili yakalarında 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazılı kokartlarla geldiler.
ANKARA - Meclis'teki yemin boykotunun çözümü için AK Parti ve CHP uzlaştı.
Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı.
Görüşme sonrasında AK Parti ve CHP heyetleri mutabakat hazırladı. Ortak metin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayını aldı.
Başbakan Tayyip Erodoğan'ın AK Parti'yle yaptığı toplantı sonrasında AK Parti ve CHP üyeleri yeniden biraraya geldi. Toplantıda 1.5 sayfalık bir metin üzerinde mutabakat sağlandı.
AK Parti ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan toplantılarından çıkan sonuç ''basın açıklaması'' başlığıyla duyuruldu.
Yazılı açıklamada, toplantılara katılan AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.
Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı.
Halkın egemenliği ve milletin iradesinin, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığıyla TBMM'de hayata geçirileceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
''Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.
Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.
Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.''
KILIÇDAROĞLU: MİLLİ İRADEYE DUYDUĞUMUZ SAYGI
Krizin sona ermesiyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine getirildi" diye konuştu.
ERDOĞAN: AKLI SELİMLE HER ŞEY OLUR
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur'' diye konuştu.
Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ''Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk'' şeklindeki sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:
''Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır.''
CHP KOKARTLA GELDİ
CHP'li milletvekilleri Genel Kurul'a "Egemenlik Milletindir" kokartıyla girdi.
Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.
Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.
Daha sonra, Adana'dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti.
Demirçalı’nın ardından milletvekilleri tek tek kürsüye gelerek yemin etti.
CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.