Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: CEP TELEFONUNUN TEHLIKELERI
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1055
Google Özel Arama

Gönderen Konu: CEP TELEFONUNUN TEHLIKELERI  (Okunma sayısı 1055 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
CEP TELEFONUNUN TEHLIKELERI
« : 12 Mayıs 2008, 23:49:14 »


 

     
Cepteki tehlikenin korkunç boyutu Iki bilim adaminin yazdigi 'Tehlikeli Oyuncak' adli kitap, cep telefonunun zararlarina iliskin tehlikenin boyutlarini gözler önüne serdi. Iste cebimizin madde madde kisa ve uzun vadeli zararlari; 02 Mayis 2005?
Cep telefonuyla ilgili yeni teknolojilere kulagimizi kabartmisken, iki bilim adami keyfimizi kaçirdi. "Tehlikeli Oyuncak" adli kitap, cep telefonunun insan sagligi üzerindeki zararlarina iliskin çarpici arastirma sonuçlarini, cep telefonu lehine yapilan bilimsel çalismalarin nasil fiyasko ile sonuçlandigini ve bilim adamlarinin ilginç itiraflarini içeriyor. Iste cep telefonunun ortaya çikaracagi rahatsizliklar ve ondan korunma yöntemleri...?

Cep telefonumuz yoksa, varligimizin da bir anlaminin kalmayacagi günlere dogru kosar adim gidiyoruz. Kisa sürede elimiz ayagimiz zannettigimiz bu cihaz sayesinde konusuyor, yazisiyor, fotograf çekiyor, TV izliyor, müzik dinliyor, tansiyonumuzu ölçüyor, haberdar oluyor, hesaplarimizi düzenliyor, ödüyor, harciyor ve daha pek çok sey yapiyoruz.?

 Kulaklarimizi, cep telefonlarinin muhtesem islevlerine kabartmisken alin üç yeni gelisme size: Uluslararasi Kanser Arastirma Ajansi (IARC), cep telefonlarindan ve baz istasyonlarindan maruz kalinan radyo dalgalarini içine alan elektromanyetik alanlari, muhtemel kanserojen içeren 2-B grubuna aldi. Bu bilgi muglak geliyorsa, iste daha anlasilir olani: Ingiltere Radyolojik Koruma Kurulu'ndan: "Cep telefonlari küçük çocuklarda tümör riski yaratiyor." Bu türden bilgilerden daha çok var; çünkü zaman ilerliyor ve kullandigimiz teknolojinin uzun vadede görülecek zararlari bir bir ortaya çikmaya basladi: Dünya iletisim devlerinden AT&T için çalisip cep telefonunun zararinin olmadigini söyleyen Dr. George Carlo, sirketten ayrildiktan sonra yazip konusabiliyor ancak: "Laboratuvar deneyleri, cep telefonu radyasyonunun genetik sifre bozukluklarina yol açtigini göstermistir."?

 Medyada arada bir yayinlanan haberler, cep telefonlarinin zararsiz oldugu, yapilan arastirmalarda zararinin henüz tam olarak tespit edilemedigi yönünde bilgiler veredursun; bu harika cihaz sayesinde sagligimizin büyük bir tehdit altinda oldugu, artik bilimsel verilerle ve yüksek sesle dillendirilmeye baslandi. Türkiye'de madalyonun kara yüzü ile ilgili yayinlanan ilk kitap, geçtigimiz günlerde okurun ilgilisine sunuldu. Hayykitap Yayinlari'nin çikardigi "Tehlikeli Oyuncak" adli eser, Prof. Dr. Selim Seker ve Anil Korkut tarafindan yazildi. Bogaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü'nün hocalarindan Prof. Selim Seker, 25 yili askin zamandir elektromanyetik ve bunun insan üzerindeki etkileri konularinda bilimsel çalismalar yapmis, eserler kaleme almis bir isim. Anil Korkut ise moleküler biyoloji, genetik ve kimya okumus, halen Amerika Colombia Üniversitesi'nde genetik konusunda doktora çalismalarini sürdüren bir bilim adami... Seker ve Anil' in bilimsel-akademik bir dile bogulmadan, herkesin anlayabilecegi bir dil ve üslupla kaleme aldiklari kitap, cep telefonunun sagligimiz üzerindeki zararlarina iliskin çarpici arastirma sonuçlarini, dehset verici çeliskileri, cep telefonu üreticilerinin cep telefonu lehine destekledikleri bilimsel çalismalarin nasil fiyasko ile sonuçlandigini gösteren örnekleri, bilim adamlarinin ilginç itiraflarini içeriyor. Kanserden beyin tümörüne, yüksek tansiyondan hafiza kaybina, cep telefonunun kisa ve uzun vadede ortaya çikan ve çikmasi muhtemel olumsuz etkilerinin anlasilir bir dille açiklandigi kitapta, en az zararla gerçeklestirilecek kullanim için, bir kismini üst tarafta alintiladigimiz tavsiyelerde bulunuluyor.?

 Konu ile ilgili görüstügümüz Prof. Dr. Selim Seker, kulagimizin neredeyse içine sokup beynimize bu kadar yakin tuttugumuz, elektromanyetik radyasyon yayan baska bir cihazin olmadigini belirtiyor ve söyle diyor: "Diger aletlerin kullaniminda aldigimiz zarari, vücut kendini yenileyerek bertaraf edebiliyor. Oysa cep telefonunu yogun kullandigimiz için buna firsat vermiyoruz. Cep telefonunun kullanimi gün geçtikçe artiyor. Dolayisiyla daha da bagimlisi oluyoruz ve tehlike gittikçe büyüyor."?

 Prof. Seker, zaman zaman medyada cep telefonlarinin insan sagligina zarari olmadigi yönündeki haberleri nasil karsiladigi yönündeki sorumuzu, sigara örnegi ile açikliyor: "1960'larda sigaranin zararlarindan hiç söz edilmiyor, sadece öksürük yaptigi konusuluyordu. Ama simdi kanser yaptigini biliyoruz. Biz sigarada yapilan hatanin cep telefonunda da yasanmamasi için dikkatli olmamiz gerektigini, zararli yanlariyla ilgili sonuçlari ve ihtimalleri belirtip uyarmayi istiyoruz. Bu teknolojiyi bilinçli kullanmak, çocuklardan uzak tutmak gerektigini, bir bilinç olusturup cep telefonu üreticilerini, daha az elektromanyetik radyasyon yayan cihazlar yapmalari için zorlamak gerektigini söylüyoruz."?

 Türkiye'de bazi GSM operatörlerinin hazirladigi ve cep telefonunun sagliga zararinin olmadigini belirttigi brosürlere, para karsiliginda, konu ile ilgili bir tane bile makalesi olmayan bilim adamlarinin imzasinin alindigini belirtiyor Prof. Seker ve ekliyor: "Bu türden çalismalari bagimsiz kuruluslar yapar. Sikayetçi olunan tarafin, sikayet ile ilgili çalisma yapmasi etik acidan ne kadar dogru olur? Ama medya bu kuruluslardan büyük miktarlarda reklam girdisi sagladigi için aleyhte sonuç veren çalismalari degerlendirmiyor, lehte olan çalismalari ön plana çikariyor."?

Cep telefonundan korunmanin basit yollari

 Cep telefonu görüsmelerini mümkün oldugunca kisa tutup gereksiz konusmalardan kaçinmak, yakinda sabit hat varsa onu tercih etmek.?

 Acil durumlar hariç çocuklara cep telefonu kullandirtmamak, telefonlari onlarin yakininda tutmamak.

 Cep telefonu görüsmelerini çocuklardan mümkün oldugunca uzakta yapmak .?

 Hamilelikte cep telefonunu acil durumlar disinda kullanmamak, hamilelik süresince evdeki cep telefonlarini kapali tutmak.

 Cep telefonunu bir kulaklik araciligiyla kullanmak. ( Bu, zarari bütünüyle önlemez, ancak azaltabilir. Çünkü kulaklikla da radyasyon beyne ulasir.)?

 Konusma disinda cep telefonunun ekstra özelliklerini kullanmaktan kaçinmak. ( Bir çalar saat, gece boyunca basucunuzda durarak biyolojik ritminizi altüst edecek cep telefonuyla ayni islevi görecektir.)?

 Kisa bilgi gönderiminde SMS kullanmak.

 Cep telefonlarinin en savunmasiz zamanda yakalayacagi geceleri cihazi kapatma aliskanligi kazanmak.

 Cep telefonlarinin en çok radyasyon yaydigi zamanlar, telefon çaldigi ve çevirdiginiz numaranin baglandigi anlardir. Bu sirada telefonu bas bölgesinden uzakta tutmak. (Gelen çagriyi açtiktan veya karsi taraf görüsmeye açtiktan 1-2 saniye sonra cihazi kulaga götürmek daha güvenlidir.)?

 Asansör ve otomobil gibi dar ve kapali alanlarda cep telefonu ile görüsme yapmamak. (Cihaz çekmedigi için görüsmenin gerçeklesmesi baz istasyonun daha fazla elektromanyetik radyasyon iletmesini gerektirir .)?

 Baz istasyonlari ve tasima hatlarini, okul, kres, hastane ve huzurevi gibi alanlarin uzaginda kurmak. (Radyasyondan en çok zarari çocuklar, hamileler ve yaslilar görür.)?

 SAR degeri daha düsük cihazi tercih etmek daha az radyasyona maruz kalmak demek. SAR degeri düsük cep telefonlarini tercih etmek.

 Harici antenli cep telefonlarini tercih etmek.?

 Cep telefonunu gün içinde vücudunuzdan olabildigince uzakta, çantada; çantaniz yoksa, en dis cebinizde tasimak.

 Cep telefonlarini elektromanyetik fren sistemli tasitlarda, petrol istasyonlarinda ve hastanelerde kullanmamak.?

 Cep telefonunu kalp, beyin ve cinsel organlara yakin bir yerde tasimamak.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Yakininizda bulunan baz istasyonunu kaldirtmak ve servis yetkililerine, istasyonlari için sagligi tehdit etmeyecek yerler seçme konusunda sorumluluklarini hatirlatmak.?
 Cep telefonunun bir organimiz oldugunu zannetmemek, hayati cep telefonu olmadan idare etmenin yollarini aramak, mümkün mertebe klasik iletisim araçlarini kullanmak.

 Kisa vadeli zararlari (24 saat)?

 Görüs alaninda daralma.

 Kalp pilinin bozulma riski.

 Yogun stres ve yorgunluk hissi.

 Konsantrasyon ve dikkat bozulmasi.?

 Kulak çinlamasi ve kulaklarda isinma

 Isitmede geçici aksakliklar olusmasi.

 Bas agrilari ve sersemleme

 Uzun vadeli zararlari (10 yil)?

 Genetik yapinin bozulmasi.

 Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
 
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.?
 
 Kalp rahatsizliklari.

 Hafiza zayiflamasi ve beyin tümörü riski

 Kalici isitme bozukluklari.

 Embriyo gelisiminin zarar görmesi.?

 Kadinlarda düsük riskinin artmasi.

 Kan hücrelerinin bozulmasi.

 Bagisiklik sisteminin bozulmasi.

 Yüksek tansiyon.?

 Sperm sayisinin azalmasi.

 Cilt kanseri.
 
 
Alintidir
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter